Skip to content

6 načina da smanjite spam komentare na blogu

kako-smanjiti-spam-komentare-blog

Ažurirano, Februar, 2024.

Ako imate WordPress blog, verovatno se svakodnevno susrećete sa velikim brojem neželjenih komentara koji čekaju da budu izbrisani.

Njih mora da izbrišete ručno ili će ostati u SPAM folderu, a to može opteretiti Vašu bazu podataka i vreme učitavanja bloga.

Spam komentar je najčešće automatski postavljen komentar na Vašem blogu pomoću softvera ili robota.

Cilj onih koji koriste spam poruke je da postavljanjem linka na vašem sajtu, a koji vodi do njihovog sajta, poboljšaju rezultate u pretraživanjima i brzo dovedu posetioce na svoj sajt.

Ovo nema veze sa vama lično i vi niste jedini koji se na svom blogu suočavate sa tim problemom.

Spameri obično ciljaju blogove sa dosta poseta i obično ih nalaze u pretraživačima, pa ako dobijate dosta spam poruka, Vaš blog je rangiran u pretraživačima i to može da bude dobar znak:)

Da bi bolje prepoznali spam komentar, znajte da se u njima umesto imena autora, koriste neke ključne reči ili fraze, kao i razne URL adrese.

Obično spam komentari sadrže jedan ili više linkova u telu komentara i reči tipa: „Lep post“, „Vau, kakav post…“ bez stvarnog uvida u vrednost sadržaja.

Često je u pitanju komentar koji nema veze sa Vašim postom ili je na nekom stranom jeziku. smanjiti-spam-komentare

Spamer  može postaviti i citat iz svog posta ili veći broj istih komentara. Često se jedan isti komentar, pronađen na Google-u šalje sa različitih e-mail adresa.

U ovom članku, ja ću Vam dati neke savete kako da smanjite neželjene komentare na svom blogu, koji će Vam, ako ih sledite, svakako doneti rezultate.

Prvo ćemo poći od administratorskog dela WordPress sajta, gde postoji nekoliko opcija koje Vam mogu pomoći da kontrolišete neželjene poruke i smanjite obim spam-a.

Preko opcije „Podešavanja“ u meniju sa leve strane, odaberete „Diskusije“.

  • Podrazumevana podešavanja unosa

 U okviru ovog odeljka važno je da odčekirate „Dozvoli obaveštavanje putem veza sa drugih blogova (povratni pingovi (pingbacks) i povratne veze (trackbacks))“ jer se u 99% slučajeva koriste kao spam.

Ove opcije možete menjati i u okviru pojedinačnih postova, tako što po završetku posta odete na „Diskusije“ i uključite ili isključite ove opcije.

  • Ostala podešavanja komentara

U ovom odeljku čekirajte da „Autor komentara mora upisati ime i e-poštu“.

Za dodatnu sigurnost možete omogućiti korisnicima da se registruju na Vašem sajtu i u tom slučaju čekirajte „Korisnici moraju biti registrovani i prijavljeni da bi mogli da šalju komentare“.

Uobičajeno područje za spam komentare su stariji postovi na blogu pa iz tog razloga možete uključiti opciju „Automatski zatvori komentare na člancima starijim od 90 dana“.

Ovaj broj birate sami i to će izrazito smanjiti količinu spam komentara.

Na primer, kada spamer radi Google pretragu i dolazi do nekog posta 90 dana kasnije, tada neće više moći da ostavi bilo kakav komentar.

podesavanja-diskusije

  • Pre pojave komentara

Kada označite opciju „Komentar mora biti odobren ručno“ tada ćete ručno odobriti svaki komentar na blogu pre nego što bude objavljen.

Druga opcija „Autor komentara mora imati prethodno prihvaćen komentar“ će vam dosta pomoći i smanjiti posao, jer će automatski odobriti komentare onih autora koji su već ranije komentarisali na Vašem blogu.

  • Pregled komentara

Česta odlika spam komentara je da imaju linkove sa nepoželjnim sadržajem.

Podesite opciju „Zadrži komentar u redu za pregled ako sadrži x ili više veza“. Ovde je automatski postavljeno na 2 linka, a Vi možete da stavite 1, što znači da će svaki komentar koji sadrži jedan link biti zadržan na pregledu.

U okviru ovog odeljka možete ubaciti bilo koju reč,  ime, e-mail adresu ili IP adresu, za koje znate da su povezane sa spam-om, tako da će svi komentari koji sadrže ono što ste uneli biti zadržani na pregledu kako bi ih ručno odobrili.

  • Crna lista komentara

Ova opcija je važna zato što Vam omogućava da blokirate komentare koji sadrže specifične reči, imena, URL i e-mail adrese,  ili IP adrese koje ste uneli u ovo polje.

Crna lista je efikasna za spamere koji promovišu proizvode i koriste određene IP adrese. Pošto će ovi podaci biti na crnoj listi, to će sprečiti iste spamere da ponovo napadaju Vaš sajt.

  • Instalirajte anti-spam dodatke

Akismet je jedan od najvrednijih WordPress dodataka, koji identifikuje spam komentare i stavlja u spam folder. Akismet prati svaki komentar na blogu pomoću anti-spam algoritma i filtera.

Nije potrebno da ga instalirate jer se isporučuje sa WordPress instalacijom.

Potrebno je posetiti Akismet sajt, preuzeti API ključ i aktivirati ovaj dodatak. U poslednjih 6 meseci Akismet je na mom blogu identifikovao 387 spam komentara.

akismet-zastita-od-spama

Si Captcha Anti-spam dodaje na formularima za komentare CAPTCHA kod. Korisnici će morati da upišu ručno kod sa slike kako bi mogli da postave komentar. Roboti nisu u stanju da ovo popune, što je još jedan vid zaštite od spamera.

si-captcha-dodatak-zastita-od-spama

Spam Free WordPress automatski blokira neželjene komentare.

Math Comment Spam Protection je sličan pomenutom captcha dodatku samo što je jednostavniji i zahteva upisivanje brojeva tj. odgovor na jednostavno matematičko pitanje kao što je 4+5 i slično, kako bi se mogao postaviti komentar.

Ne postoji 100% zaštita od spam-a, ali sam prilično sigurna da primenom ovih saveta možete sprečiti preko 90% spam komentara na svom blogu.

Nikada ne oklevajte da označite komentar kao spam ako niste potpuno sigurni da je dobronameran. Bolje i da rizikujete blokiranje pravog komentara nego posle da žalite što Vam je blog oštećen i ugrožen.

Da li ste Vi već preduzimali akcije protiv neželjenih komentara? Šta Vam je dalo najbolje rezultate? Podelite svoje iskustvo u komentarima ispod ili podelite ovaj članak na Facebook-u, kako bi i drugima pomogao.

Hvala puno na čitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!