Kako da kreirate online anketu?

kako-kreirati-online-anketu

(Ažurirano, Avgust. 2018.)

Jedan od načina da poboljšate interakciju sa posetiocima svog bloga, sajta ili fan stranice jesu istraživanja i online ankete. Komunicirate li sa svojom publikom na taj način, povratne informacije o različitim temama možete dobiti prilično jednostavano, putem samo nekoliko njihovih klikova. I upravo će Vam online servis Polldaddy puno olakšati da dobijete te informacije.

Polldaddy je popularni servis za kreiranje online anketa i direktno je povezan sa platformom WordPress.com. Ankete možete kreirati u više različitih formi, od sasvim jednostavnih do prilično složenih, a zatim kada prikupite odgovore možete dobiti i dosta detaljnu statističku obradu tih odgovora.

Da biste kreirali anketu na Polldaddy.com potrebno je da se registrujete i otvorite besplatan nalog i već u sledećem koraku možete kliknuti na „Kreiraj anketu“ i započeti taj posao.

Potrebno je da definišete pitanja i ponuđene odgovore, odaberete dizajn i odlučite da li ćete svoju anketu slati putem email-a, postaviti na društvenim mrežama, na sajtu ili blogu.

Ankete na Polldaddy-ju možete kreirati na više stranih jezika, dodajući pri tome i jezik svog govornog područja ako se ne nalazi među predefinisanim jezičkim paketima (što je slučaj sa svim jezicima iz našeg regiona).

Pored toga anketa može sadržati i vaš logo ili neki drugi format (sliku, video) ukoliko želite da na taj način skrenete pažnju na svoj brend.

online-anketa-polldaddy

Besplatan nalog na Polldaddy-ju omogućava da mesečno napravite koliko želite anketa od kojih svaka može sadržati najviše 10 pitanja i 100 ponuđenih odgovora po anketi. U besplatnoj verziji URL adresa ankete sadrži i naziv Polldaddy.

Nadograđeni (plaćeni) nivo korišćenja ovog servisa dozvoljava kreiranje anketa sa neograničenim brojem pitanja koja mogu imati i do 5000 ponuđenih odgovora.

Analize rezultata su detaljnije, postoji mogućnost izvoza rezultata u Excel, PDF i druge formate, šire su mogućnosti prilagođavanja vizuelnog izgleda ankete, a naziv Polldaddy se ne pojavljuje u URL adresi ankete.

Rezultate svoje ankete pratite u realnom vremenu i oni se automatski učitavaju na vaš Polldaddy i dostupni  su Vam u svakom trenutku bez obzira da li imate besplatno ili plaćeno članstvo.

Neke od glavnih karakteristika istraživanja na Polldaddy-ju:

Za kreiranje pitanja na raspolaganju vam je 11 opcija.

Trajanje ankete može da se podesi unošenjem datuma ili potrebnog broja ispitanika.

Možete kreirati samo jedno pitanje ili više različitih i složenijih pitanja sa više odgovora koristeći pri tome naprednije funkcije u editor-u Polldaddy-ja.

Dostupna Vam je mogućnost da blokirate učesnike koji anketu popunjavaju sa IP adrese sa koje je neko već učestvovao u istom istraživanju.

Odgovore možete sakupljati i direktno sa iPhone-a, uključujući korišćenje i iPaid-a kao opcije koja ovaj servis razlikuje od drugih. Sve ove opcije su besplatne.

Anketu korisnicima možete deliti putem email-a, postavljanjem na sajt, blog ili društvene mreže.

Možete sami odlučiti da li ćete učesnicima prikazati rezultate ankete ili nećete.

Čitav proces kreiranja ankete na Polldaddy-u sa detaljnim objašnjenjima, kao i sličan sadržaj, možete pogledati u videima ispod:

kako-kreirati-anketu-polldaddy

kako-dodati-kviz-na-sajt

Besplatno kreiranje online ankete na Polldaddy-ju je naročito pogodno za blogere koji imaju mogućnost da dizajn i boju ankete prilagode svom blogu. Anketa se na sajtu može postaviti:

  • Na posebnoj strani sajta
  • U okviru sadržaja posta
  • U bočnoj traci sajta, pomoću widgeta
  • Kao iskačući prozorčić na sajtu (pop-up).

Pored Poldaddy-ja postoji još nekoliko besplatnih servisa koji pružaju usluge online anketa i istraživanja. Ja sam za vas izdvojila 13 najboljih alata koji će vam pomoći da sprovedete uspešno istraživanje u internet marketingu. Takođe, ovaj vodič možete preuzeti u PDF formatu.

Prednost online istraživanja je u tome što omogućavaju učešće velikog broja ispitanika, a s tim i dobijanje većeg broja odgovora. Online anketa može biti naročito korisna ako prodajete neki proizvod ili pružate usluge, a želite da dobijete povratne informacije od svojih kupaca i korisnika.

Kupci vole kada Vam je u poslovanju važno i njihovo mišljenje. Sa druge strane, na ovaj način možete saznati više o svojim klijentima i kupcima, kao i šta žele i u skladu sa tim napraviti promene i prilagođavanja kako bi se razlikovali od konkurencije.

Nadam se da će Vam ovaj besplatan alat koristiti u poslovanju. Radujem se da čujem Vaša iskustva i komentare. Ako su Vam ove informacije bile zanimljive i korisne podelite ih sa prijateljima putem email-a, Na Facebook-u, Google+, Twitter-u.

Hvala puno na čitanju:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!
Novi posetilac? Preuzmite BESPLATNO knjigu i prijavite se na nedeljni sadržaj. Uvek korisno!DA, želim knjigu!
+ +