Skip to content

Kako napisati najbolji naslov za post pomoću 6+ alata

kako-napisati-najbolji-naslov-za-post-pomocu-6-alata-1

Ažurirano, Jun, 2022.

Naslov blog posta ostavlja prvi utisak na čitaoce, najvažniji je deo sadržaja svakog posta i glavni faktor privlačenja čitalaca, koji na osnovu naslova odlučuju, da li će nastaviti da čitaju dalje ili ne.

Dakle, čitaoce ćete privući, prvo zanimljivim naslovom, pa tek onda sadržajem, naročito ako želite da taj sadržaj bude deljen na društvenim mrežama.

Dobar naslov direktno utiče na povećanje posećenosti bloga (koja se može povećati i do 500%) i veoma je važan za SEO bloga.

Da bi napravili dobar naslov, daću vam nekoliko saveta: vaš naslov treba da bude kratak i jednostavan (držite se pravila „manje od 8 reči“) i da tačno ukazuje na sadržaj posta. Pokazalo se da najveći broj klikova donose naslovi koji u proseku imaju 6 reči.

Koristite ključne reči koje se odnose na temu o kojoj pišete, zatim reči „kako“, „saveti o“, zvučne reči kao: „besplatno“, „neverovatno“ i sl.

Postavite pitanje u naslovu „Da li znate…“, upotrebite brojeve i liste, koristite humor.

Ključne reči su važne za naslove, ali nemojte ih postavljati samo zato što treba da se koriste, već treba da zvuče prirodno u samom naslovu.

Detaljnije u članku:

Naslov blog posta je dodatni marketing alat, zato što je prvi vidljiv u linkovima koje postavljate, u pretraživačima, društvenim mrežama. Reči koje koristite u naslovu su zato glavni faktor za uspeh blog posta.

Uvek su najbolji naslovi specifični za određenu publiku, dok sadržaj ispunjava ono što je obećano i očekuje se iz naslova.

Neka se iz vašeg naslova vidi ko je vaša ciljana publika.  Najbolji naslovi upućuju na sadržaj od koga će posetioci imati koristi i uživati u njima, deliti ga dalje i biti vaši verni čitaoci. To znači da naslov treba da bude značajan, koristan i interesantan za publiku.

Još nekoliko stvari koje treba da imate na umu da bi vaši naslovi podstakli čitaoce da kliknu na njih:

  • Budite kratki kad god možete i direktni
  • Koristite reči moći
  • Koristite emocionalne okidače
  • U naslov uključite pogodnosti za čitaoce
  • Koristite liste (5 razloga, 11 prednosti, 17 top…)
  • Ispunite u postu ono što ste obećali u naslovu
  • Budite povremeno kontraverzni
  • Postavljajte pitanja

Kako bi sebi uštedeli vreme i smanjili napor oko smišljanja naslova, predstaviću vam u ovom članku besplatne alate koji će vam pomoći da brzo kreirate neki privlačan i atraktivan naslov za bilo koji post na vašem blogu.

Uz te alate koristite savete iz mog članka o Copywriting-u.

1. TweakYourBiz Title Generator

TwekYourBiz Title Generator je alat koji će vam dati najviše ponuđenih opcija kako bi izabrali najbolju za naslov svog članka. Potrebno je samo ukucati reči koje se odnose na sadržaj članka i dobićete rezultate raspoređene u okviru posebnih lista pod nazivom: „motivacija“, „biznis“, „problem“, „pitanje“, „kako da“… itd.

kako-napisati-naslov-blog-posta

Dobijate stotine predloga, pa sam sigurna da ćete pronaći barem jedan koji odgovara vašem sadržaju. Liste sa predlozima možete odštampati ili download-ovati.

2. HubSpot Blog Topic Generator

HubSpot Blog Topic Generator je jedan od najpopularnijih alata i vrlo je efikasan, naročito ako nemate ideje za temu i naslov blog posta. Veoma je profesionalan i popularan među blogerima.

alati-naslov-blo-post-hubspot

Nudi vam polja gde ćete ukucati tri reči na odgovarajuću temu i dobićete 5 predloga za naslove i sadržaj. Korake možete ponoviti sa istim ili različitim rečima sve dok ne nađete odgovarajući naslov.

3. Awesome Title Generator   

Awesome Title generator je odličan alat, opravdava svoj naziv i pomaže vam da kreirate naslove za sve namene. U tu svrhu imate na raspolaganju 700 različitih jedinstvenih šablona za naslove, pa ga to razlikuje od svih ostalih alata za generisanje naslov od kojih nijedan nema ovakav kapacitet. Što se tiče funkcionalnosti daleko je bolji od svog izgleda:).

naslov-posta-alati-awesome-title

Unošenjem samo jedne reči dobijate masu primera bez potrebe da kombinujete i dodajete nove reči. Upišite ključnu reč i uverite se u njegovu korisnost.

4. Portent’s Content Generator

Portent`s je alat koji vam omogućava da dodate ključne reči u naslovu. Veoma je jednostavan za korišćenje, jer po unosu ključne reči samo pritisnete dugme i dobijate predložene generičke naslove.

alati-naslov-blog-posta-portent

Možete sa menjanjem reči da dođete do naslova koji vam najviše odgovara ili da ponovo kliknete na dugme da dobijete još jednu listu predloga za iste reči.

5. Fatjoe Title Generator 

Sa Fatjoe alatom ćete u nekoliko sekundi pronaći najbolje, ubedljive naslove za svoje blog postove. Ovde, takođe, možete naći i ideje za svoje postove.

blog-post-title-generator-alati-naslov-fatjoe

Unesete samo reč na neku temu i kliknte na dugme Generate Blog Title Ideas. Na ovaj način dobijate 10 ideja i primera. Ako želite veći broj predloga, onda kliknite na Generate 100 more Titles.

Kao što vidite sa Fatjoe-om jednostavno i brzo dolazite do naslova i mnošta blog post ideja.

6. SEOPressor Blog Title Generator

SEOPressor Blog Title Generator kao kreator naslova u vlasništvu je WordPress SEO plugina “SEOPressor”. Pomoću ovog alata možete dobiti listu od 5 relevantnih i kreativnih naslova koji sadrže ključne reči.

naslov-blog-posta-alati-seopressor

Potrebno je samo da u polje za pretragu unesete ključnu reč i u ponudi izaberete naslov koji vam najviše odgovara. Od drugih alata se razlikuje po različitim opisima za ključne reči, na osnovu izabrane kategorije: industrija, generički naslov, proizvod, veština, lokacija, ime osobe, događaj.

7. CoSchedule Headline Analyzer

CoSchedule headline analyzer će vam pomoći da analizirate svoj naslov u smislu koliko je ubedljiv i privlačan publici. U toj analizi dobijate ocenu od 0 do 100. Takođe, alat će vam pomoći da kreirate naslov koji će biti emotivan i pozitivan, kako bi se delio na društvenim mrežama.

alati-naslov-blog-posta-headline-analyzer

U analizi saznajete koliko vaš naslov ima znakova, reči, kako se kotira na Google-u i koje su vaše ključne reči, kao i reči koje možete promeniti kako bi naslov poboljšali.

Dobijate i najbolje predloge koje se odnose na naslov: ako se radi o listi – to povećava ukupan rezultat, naslovi koji su dužine 55 znakova i sadrže 6 reči, zarađuju najviše klikova.

8. Marketing Institute’s Emotional Headline Analyzer

Advanced marketing institute`s emotional headline analyzer je alat koji vaš naslov testira i pokazuje koliki je njegov emotivni uticaj, tj. emotivna markentinška vrednost. Nakon što ste upisali ili kopirali naslov dobijate izveštaj u procentima.

alati-naslov-post-emotional-analyzer

Ukoliko imate više od 30% , vaš naslov spada u zadovoljavajuće i “emotivnije”. Prema procentu, svaki naslov dobija objašnjenje i svrstava se u određenu kategoriju: intellectual, empathetic, spiritual. Svoj naslov možete poboljšavati kako bi poboljšali rezultat na skali do 100%.

9. Answer The Public

Answer The Public je alat koji će vam pomoći da saznate koja pitanja ljudi postavljaju o temi koja vas zanima.

kako-kreirati-naslov-answer-the-public

Ovde je potrebno da odaberete državu, zatim da unesetu ključnu reč za određenu temu. Nakon toga dobićete prikaz pitanja koja se ukucavaju na Google za tu određenu temu, ključnu reč.

10. Sharetrough Headline Analyzer   

Još jedan alat Sharetrough Headline Analyzer vam pruža jednostavnost u korišćenju i analizu naslova za vaš blog. Sadrži indikator Headline Quality Score koji pokazuje jačinu naslova u odnosu na pažnju čitalaca.

alati-naslov-blog-post-sharetrought

Nudi i pomoć u vidu sugestija za poboljšanje naslova. Ovo ćete dobiti ako kliknete na naslov posta, pa na dugme Analyze.

11. Topical Brainstorm Title generator

Topical Brainstorm Title generator je još jedan u nizu korisnih alata za kreiranje naslova blog postova koji vam ujedno i sugeriše predloge. Dobijate listu predloženih ključnih reči za naslove.

alati-naslov-online-topical-brainstorm

U polje samo unesete reč  i klik na Enter. Prikazaće vam veliku listu sa različitim podkategorijama za pitanja, liste forume, društvene mreže.

12. BuzzSummo

Da li želite da znate na koje vaše naslove čitaoci najbolje reaguju? Postoji jedan alat koji će vam pomoći da istražite tačne teme i naslove koji se sviđaju vašoj publici, a to je BuzzSumo.

kako-kreirati-naslov-buzzsumo

Potrebno je samo da unesete URL sajta ili naziv teme i on će vam izlistati naslove na tu temu. Naslovi se rangiraju po popularnosti i angažovanju na društvenim mrežama.

13. Headline Wizard

Isprobajte čarobnjaka za naslove da biste lako i brzo kreirali naslov. Nakon što popunite polja sa četiri pitanja, sistem će vam ponuditi najbolje rezultate za vašu situaciju.

headline-wizard-alat-kreiranje-naslova

Ako prodajete proizvode – ovaj alat će vam pomoći da kreirate prodajne poruke, jer je više usmeren ka prodaji proizvoda. Neki od rezultata će se odnositi kako na kompanije tako i na preduzetnike.

Alat možete koristiti neograničeno. Dobićete dugačak spisak ideja za naslove, a na kraju obrazac pomoću kojeg možete popuniti praznine i dobiti još više ideja.

14. BlogAbout Title generator

BlogAbout je alat sa kojim ćete kreirati zanimljive i kreativne naslove. Ima lep dizajn i ujedno pomaže u davanju ideja za blog postove.

alati-naslov-blog-post-blogabout

Naslove koje ste kreirali stavljate na listu da bi ih sačuvali za odabir, a takođe možete sebi poslati na email za lakše korišćenje. Ovde ćete dobiti  mnogo predloga za naslove svojih postova.

Uz pomoć ovih 14 besplatnih alata nikada vam neće nedostajati ideja za naslov posta koji će izazvati znatiželju kod čitalaca, bez obzira da li ste početnik ili profesionalac.

U slučaju da vi koristite neki drugi alat ili tehniku, molim vas podelite to sa nama u komentarima.

Ako ste u ovom članku pronašli korisne informacije, tražim od vas malo akcije da podelite članak na društvenim mrežama, kako bi i druge motivisali i pomogli im. Hvala na čitanju i deljenju:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!