Skip to content

Kako povezati Google autorstvo sa blogom

kako-povezati-google-autorstvo-blog

Ažurirano, Maj, 2018.

Google autorstvo predstavlja povezivanje sadržaja na sajtu ili blogu sa Google plus profilom, što će rezultirati postavljanjem dodatnih informacija pored Vašeg autorskog sadržaja kada se pojavljuje u rezultatima Google pretrage.

Pored imena, u rezultatima pretrage pojavljuju se fotografija osobe sa Google+ profila i broj sledbenika u Google Plusu. Doduše, od juna 2014. godine u rezultatima pretrage ne prikazuju se fotografija i informacija o broju sledbenika za sve korisnike Google autorstva. Bez obzira na ove promene, po mom mišljenju, značaj Google autorstva ostaje isti.

Google autorstvo ističe Vaš autorski sadržaj u rezultatima pretrage. Pored toga, u brojne prednosti Google autorstva spadaju i borba protiv neovlašćenog kopiranja, dobijanje više klikova i poseta na sajt ili blog, i dobijanje više sledbenika na Google plus-u.

Da bi verifikovali Google autorstvo potrebno je da imate WordPress sajt ili blog, kao i Google plus nalog. Važno je daGoogle-autorstvo-blog Google plus nalog sadrži informacije o Vama i odgovarajuću fotografiju.

Drugu mogućnost za automatsko povezivanje daje Vam i WordPress dodatak za Google+, a tu su i moćni SEO dodaci kao alternative: All In One Seo Pack ili WordPress SEO by Yoast.

Kod oba ova dodatka postoji opcija za unos URL adrese Google plus naloga, čime ćete svoj blog povezati sa Google Plus nalogom.

U ovom članku, u par jednostavnih koraka ću Vam pokazati kako da kreirate i verifikujete Google autorstvo.

Korak 1:

Najpre se ulogujte na svoj Google plus nalog i odaberite stranu About. U okviru ove strane skrolujete na dole dok ne dođete do odeljka Links i u njegovom levom uglu izaberite Edit.

Potrebno je da u opciji Contributor to kliknete na Add custom link i u prvom polju upišete ime i prezime autora, a u drugom URL adresu sajta ili bloga (kao na slici ispod) pa zatim klikom na Save potvrdite promene.

Kako-povezati-google-autorstvo-sa-blogom

Korak 2:

Ulogujte se na svoj WordPress sajt i u meniju sa leve strane odaberite opciju Your Profile. Sada skrolujete na dole do odeljka Contact info. U okviru ovog odeljka gde piše Google+ kopirajte adresu svog Google plus naloga. Ona će izgledati ovako (ako ste brojeve ranije zamenili imenom):

https://plus.google.com/u/0/+MarinaNikolic/posts,
ili ovako:
https://plus.google.com/110333817207304689876.

Google-autorstvo-wordpress-user

Pre nego što testirate da li ste ispravno podesili svoje Google autorstvo, možda će Vam Google tražiti da verifikujete svoju email adresu i ponuditi Vam formular za unos email adrese preko koje je potrebno da potvrdite verifikaciju. Ovaj korak nije neophodan (odnosno formular se neće obavezno prikazivati), naročito ako ste već uneli i verifikovali svoju email adresu u okviru Google+ naloga.

Google-autorstvo-email-verifikacija

Korak 3:

Da bi proverili da li ste pravilno podesili svoje Google autorstvo možete koristiti besplatan Googlov alat za tu namenu: Structured Data Testing Tool.

Ovde u polje za unos URL adrese unesete adresu nekog Vašeg blog posta i kliknete na Preview. Ukoliko je sve u redu, odgovarajući sadržaj će se pojaviti u Preview odeljku, a ispod toga pojaviće se poruka: Authorship is working for this webpage.

Google-autorstvo-structured-data-tools

Nakon što ste završili sa postavljanjem Googla autorstva za svoj sajt ili blog može da prođe još neko vreme (i do nekoliko nedelja) pre nego se autorski podaci počnu pojavljivati uz Vaš sadržaj u Google pretraživaču.

U budućnosti, Google autorstvo će Vam pomoći da izgrađujete svoj lični brend i identitet na internetu zato što će za sadržaj koji Vi kreirate i objavite Google uvek prikazivati Vas kao autora.

Da li Vi imate Google+ nalog? Ako imate, možete se povezati sa mnom tako što ćete me pratiti i/ili dodati u svoje krugove. Biću Vam veoma zahvalna i da ovaj post podelite preko Google+ i drugih društvenih mreža, ako Vam je koristio.

Hvala na čitanju i lajkovanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!