Skip to content

14 dodataka za SEO optimizaciju sajta

14-dodataka-za-SEO-optimizaciju-sajta

(Ažurirano, Jun, 2022.)

Jedan od najboljih načina da poboljšate svoje prisustvo na internetu je SEO optimizacija koja vam pomaže da dovedete posetioce i klijente na svoj sajt ili blog.

Zato je važno da iskoristite bazu moćnih dodataka za optimizaciju, ako imate sajt ili blog na WordPress platformi, i tako omogućite pretraživačima da otkriju vaš sadržaj kako bi postao dostupan svima koji ukucavaju relevantne ključne reči.

Postoje različiti dodaci za SEO optimizaciju sajta koji pomažu i koriste svima, bez obzira na iskustvo. Neki od tih dodataka obavljaju svoj posao automatski, a neki zahtevaju da podesite opcije, pružajući vam informacije šta je tačno potrebno uraditi.

Saznajte više o SEO temi:

Ja ću ovde predstaviti neke od najboljih besplatnih SEO dodataka koji se nalaze u WordPress direktorijumu koje možete po izboru instalirati, aktivirati i koristiti za WordPress sajt ili blog.

All IN One SEO Pack

All In One SEO Pack (sa dodatkom za WooCommerce sajtove) je jedan od najpopularnijih i najvažnijih SEO dodataka. Odličan je za početnike koji treba samo da ga instaliraju i aktiviraju. Ima oko 14 miliona preuzimanja, a njegov naziv govori za sebe: „sve u jednom“.

all-seo-pack-wordpress-seo-dodaci

Ovaj dodatak automatski određuje META opise i ključne reči, optimizuje naslove tekstova na blogu, pa je odličan za početnike. Pored toga omogućava i da ručno unesete META tagove (naslov, opis, ključne reči) za svaki post ili stranicu na blogu.

Ako koristite WooCommerce plugin za svoje online prodavnice, All In One SEO Pack sa dodatkom za ovakve sajtove će biti odlično rešenje za vas. Ovaj dodatak je dostupan i na srpskom jeziku.

WordPress SEO by Yoast

WordPress SEO by Yoast je jedan od najboljih dodataka koji češće koriste i programeri. Ovaj dodatak ima veliki izbor funkcija kojima možete poboljšati svoj sadržaj i tehničku stranu optimizacije.

Pomaže u odabiru ključnih reči, tako što kad popunite META opise i oznake za ključne reči (TAGS), proverava da li je ciljana reč prisutna u naslovu, u URL adresi posta, da li slike koje imaju ALT tag sadrže ključnu reč, a takođe proverava i ulazne i izlazne linkove, tj. jednom rečju kako će sadržaj izgledati u pretraživačima.

yoast-seo-wordpress-seo-dodaci

Uključuje Vašu Facebook i Twitter stranicu, olakšava povezivanje sa društvenim medijima. Ono što se meni kod ovog dodatka dopada je mogućnost analize svakog posta i to što je lak za korišćenje uz praćenje datih uputstava sa Yoast sajta.

Kako-Podesiti-seo-yoast

WP Video SEO

WP Video SEO dodatak pomaže pretraživačima da otkriju i indeksiraju video zapise na vašem sajtu. Takođe vam omogućava da sa nekim videom povežete konkretnu stranicu, post na sajtu.

Generiše sitemap za Youtube videa, dozvoljava pretraživačima da prikažu sličicu videa zajedno sa naslovom i opisom. Plugin je jednostavan za upotrebu, a podešava se preko opcije “Generate Video Sitemap” koja će napraviti direktorijum videa na vašem sajtu. Kada kasnije pravite bilo kakve promene, ova mapa se automatski ažurira.

Imagify

Imagify je dodatak za optimizaciju i promenu veličine slika, kako bi vaš sajt radio brže. Kompresija slika je veoma važna, ako ne želite da se posetioci vašeg sajta suoče sa sporim i dugim vremenom učitavanja sajta. Dobro kod ovog dodatka je to što je jednostavan za korišćenje, slike optimizuje direktno u WordPress-u, održava kvalitet i ubrzava sajt.

SEO-dodaci-pluginovi

SEO Ultimate

SEO Ultimate je još jedan dodatak tipa “sve u jednom” i ima veliki broj funkcija. Omogućava da na jednoj stranici vidite sve META opise koji se nalaze na Vašem sajtu. Ovo vam pomaže da ne duplirate META opise i povećate CTR u Google rezultatima pretrage.

Sa ovim dodatkom imate potpunu kontrolu nad naslovima, slikama, vrstom sadržaja, na svakoj stranici sajta. Uz pomoć ovog dodatka možete dodati kod, koji će vam pomoći da se vaš sajt istakne u rezultatima pretrage.

Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps dodatak pravi mapu Vašeg sajta koja pretraživačima kao što su Google, Bing i Yahoo služi kao navigacija da bolje indeksiraju vaš blog.

Važno je i da obaveštava pretraživače uvek kada objavite novi post. Ovakvu mapu možete kreirati za videa i slike naročito ako ih dosta imate na sajtu, a takođe možete prilagoditi sadržaj i mobilnim telefonima.

WP Broken Link Checker

WP Broken Link Status Checker je dodatak koji lično koristim, a koji je iz WordPress direktorijuma preuzet preko 10.000 puta i podržava najnoviju verziju WordPress-a.

seo-dodaci-wordpress-link-checker

Ovaj dodatak skenira vaš sajt (ovu opciju možete pokrenuti i sami preko Scans i New Scan) i daje informacije o linkovima koji ne funkcionišu, a usmeravali su na neki tekst ili sliku. Sve nepravilnosti koje postoje možete pomoću ovog dodatka ispraviti, bez da to radite ručno u svakom postu posebno.

SEO Squirrly

SEO Squirrly je plugin koji je namenjen svima koji nisu SEO stručnjaci. Squirrly je više od SEO alata za marketing sadržaja. Ovaj plugin pomaže da pišete SEO prijateljski sadržaj i da tako poboljšate rangiranje na Google-u, pružajući svojim čitaocima odlično korisničko iskustvo.

squirrly-seo-dodaci-wordpress

Ovo je alat koji vam daje nedeljne izveštaje i to vam omogućava da popravite i poboljšate optimizaciju bloga/sajta i pronađete bolje ključne reči. Ovaj plugin preporučuje Neil Patel i još stotinu marketinških stručnjaka.

Redirection

Redirection je dodatak koji jednu URL adresu preusmerava na drugu. Upravlja preusmeravanjima (301) na neku drugu stranu na sajtu, ili negde na internetu, kada naiđe na nepostojeću i prati greške tipa 404.

Tako pomaže da se vrate i poprave strane koje su izgubljene, što je naročito dobrodošlo u situacijama kada selite sadržaj sa starog sajta na novi ili menjate direktorijum za instalaciju WordPress-a.

Ova redirekcija će vam biti potrebna kada vaš sajt preusmeravate sa HTTP na HTTPS protokol.

14-dodataka-za-SEO-optimizaciju-sajta

SEO Internal Links

SEO Internal Links je dodatak koji automatski donosi prednosti za SEO sajta, dodajući prilagođene liste ključnih reči, nofoolow linkove i mnogo opcija za podešavanje. SEO Internal Links može automatski povezati linkove ključnih reči u svim vašim postovima, komentarima, stranicama, kategorijama, tagovima, koje imate na svom blogu.

U slučaju da se u jednom postu pojavljuje više ključnih reči, samo će zameniti prvu, kako bi se izbegla “crna SEO optimizacija”. Radi na svim pretraživačima i sa svim dodacima za keširanje. Odlično je rešenje da svoje linkove preusmeravate ka affiliate sajtovima. Jednostavan je za podešavanje.

REL Nofollow Checkbox

Kod svih  linkova koji vode ka drugim web stranicama, pretraživačima je važno da li ti linkovi imaju kvalitet, tj. da ne vode do nekih nerelevantnih i spam lokacija. Mnogo veza prema stranicama čiji je sadržaj sumnjiv, Google tumači kao neupotrebljive za posetioce vašeg sajta. Rel Nofollow Checkbox je odličan kada imate puno affiliate linkova na sajtu.

rel-noffolow-seo-dodaci-wordpress-1

Ovaj plugin vam omogućava da svakom spoljašnjem linku dodate atribut “rel noffalow” i sprečite da ti linkovi utiču loše na vaše rangiranje, seo score.

Po instaliranju i aktiviranju, kod uređivanja linkova dobijate još jednu opciju za čekiranje “rel nofollow” koja se pojavljuje odmah ispod opcije  “Open a link in a new window/tab”. Kada kreirate link koji ne želite da Google prati, čekiranjem ove opcije to jasno stavljate Google-u do znanja:).

RankScanner

RankScanner omogućava da pratite promene u ključnim rečima na svom sajtu i o tome Vas obaveštava putem emaila uvek kada se dese promene u pretraživanju ključnih reči. Pored toga, na svaka 3 dana obezbeđuje izveštaj o promenama, koji sadrži i grafički prikaz.

Google Analytics for WordPress

Google Analytics for WordPress omogućava da lako pratite statistiku svog bloga ako imate otvoren Google Analytics nalog.

Kako-Podesiti-Google-Analytics

Potrebno je samo da iskopirate kod iz Google Analytics-a na svoj sajt i tako dobijate detaljne informacije o posećenosti bloga. Preuzet je preko 5 miliona puta iz baze wordpress-a i može se koristiti za veoma detaljnu analizu.

All In One Schema Rich Snippets

All In One Schema.org Rich Snippets dodatak pruža kratak rezime o vašem sajtu u vezi sa pretraživanjem na Google-u, Yahoo-u, Bing-u, a može prikazati i rezultate news feed-a sa Fejsbuka, sa slikama, rejtingom. Može uticati na poboljšanje CTR-a, na poboljšanje ranga sajta u rezultatima pretrage.

WP Meta SEO

WP Meta SEO ima brojne korisne funkcije kao što su: podešavanje META u sadržaju uz živu SEO analizu, promena SEO naslova u linkovima, dodaje Google Analytics i prati statistiku sajta, vrši redirekciju slomljenih unutrašnjih linkova i greške 404, generiše XML i HTML sitemap. elementi za deljenje na Fejsbuku i Twitter-u, SEO izveštaji na email.

Ako želite da poboljšate SEO optimizaciju svog bloga ili sajta isprobajte ove dodatke. Oni su besplatni, a više informacija možete naći u sadržaju ispod:

Kako-dodati-pluginove-wordpress

wordpress-dodaci-pluginovi

Da li Vi imate svoju top listu dodataka za optimizaciju? Da li koristite neke od ovih dodataka za SEO optimizaciju sajta ili bloga? Ako Vam se sviđa sadržaj posta, biću Vam zahvalna da ga podelite sa prijateljima na Fejsbuku, Google +, Tviteru:)

Hvala puno na čitanju i lajkovima:)

6 thoughts on “14 dodataka za SEO optimizaciju sajta”

 1. Avatar

  Marina hvala vam što uvek imate novosti i dajete svima inspiraciju, a pogotovo početnicima da nastave i da ne odustaju hvala vam na ovim korisnim informacijama i želim vam još više uspeha i zdravlja 🙂

 2. Avatar

  Hvala,Marina na odgovoru.Svakako cu se javiti ako bude trebalo informacija.Moji komplimenti sto znanje delite nesebicno sa drugima….jer koliko sam pratio vas rad na sajtu,vi ulazite u sustinu zarade na internetu bez nekih tajni i to delite sa drugima,a malo takvih iskreno ima.Hvala jos jednom na korisnim informacijama…

 3. Avatar

  Pozdrav,Marina!Veoma su korisne informacije u ovom clanku.Da li vi koristite sve ove pluginove i da li je dobro vise njih istovremeno? Da li treba samo zabrati pojedine za wordpress?Hvala

  1. Marina

   Milane,
   Hvala na čitanju i drago mi je da su informacije korisne! Ovo je lista mojih preporučenih dodataka za optimizaciju sajta za pretraživače (pored onih standardnih za WordPress) i većinu njih koristim. Možete na WordPress-u instalirati koliko dodataka želite, ali sve u skladu sa potrebama sajta (galerija, tabele, slike,videa…) i naravno ne treba preterivati, jer bi to moglo da uspori sajt… Ja na primer na svom sajtu imam dosta slika, pa su dobrodošli dodaci za optimizaciju slika naročito ako su velikih dimenzija, jer mogu da utiču na to da se sajt sporije otvara… Kada su u pitanju dva odlična dodatka kao što su All In One Seo Pack i WordPress SEO by Yoast mišljenja sam da treba izabrati jedan od njih. Preporučujem takođe i dodatak Better WP Security koji u tekstu nisam navela, a odličan je za zaštitu od zlonamernih napada, spamera, od onih koji hoće da provale pasword… i sl. Ako Vas zanima još detalja slobodno se javite:) Veliki pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!