Skip to content

Kako smanjiti stres u poslu

Kako smanjiti stres u poslu-1

Ažurirano, Mart, 2019.

Kad pokrećete i razvijate sopstveni posao, stres je njegov nezaobilazni deo. Mala doza stresa može pozitivno uticati na produktivnost, ali ako ste češće i duže vreme pod stresom, to može da naruši Vaše mentalno zdravlje.

Stresne situacije su najčešće vezane za promene i za nedostatak kontrole nad onim što nam se dešava.

Ako ne volite ono što radite, niste motivisani, krajnje je vreme da razmislite, jer to može biti uzrok hroničnog stresa. Svakoga dana je važno da budete usredsređeni na cilj koji želite da postignete u poslu i u toku svog radnog dana ne upoređujte sebe sa drugima i ne brinite kada ćete ostvariti uspeh.

kako-smanjiti-stres-u-poslu-1

Prestanite da gubite vreme na to šta može da se dogodi i potrošite ga da postignete nešto danas. Dakle, fokusirajte svoju energiju samo na stvari koje možete da kontrolišete, a to su: Vaše misli, Vaš stav i Vaše akcije. Da bi sebi pomogli u borbi sa stresom možete primeniti i savete koje iznosim u ovom članku:

  • Identifikujte probleme koji su uzrok stresa.

Poželjno je da te uzroke stavite na papir i pored njih upišete na koji način ćete ih rešiti. Najčešći razlog stresa kod preduzetnika je nedostatak prodaje. Međutim, glavni problem ne leži u tome, već u lošem marketingu, lošoj strategiji.

To što je neko preduzetnik ne podrazumeva da on odmah zarađuje mnogo para, jer to nije brz i lak proces. Za to je potrebno vreme, energija, istrajnost, strategija. Ako je Vaš cilj da nađete klijente , umesto da brinete o tome, nastavite da radite ono što funkcioniše, klijenti će doći.

kako-smanjiti-stres-u-poslu-2

  • Odlaganje stresnih događaja čini ih još više stresnim.

Rešavajte probleme čim se pojave, naročito ako unapred znate šta u Vama  izaziva stres. I kod mene odugovlačenje samo povećava stres. Oduprite se pokušaju da budete savršeni i da to isto očekujete od drugih.

  • Izaberite osobe od poverenja za prijatelje.

Oni Vam mogu pomoći da smanjite stres, dati savet, ohrabrenje i ukazati Vam da zbog nečega brinete bez razloga. To će učiniti da se osećate bolje.

  • Nađite načine da se opustite.

Obavezno odvojite vreme za šetnju, meditaciju. Dišite duboko, sa najmanje 20 dubokih udisaja dnevno, jer tako povećavate šansu da stres što pre napusti Vaše telo. Prema istraživanjima, uzimanje odmora dokazano smanjuje stres. Čak i samo planiranje odmora donosi osećaj sreće.

  • Organizacione veštine su od velikog značaja za uspeh u poslu.

Fizička organizovanost smanjuje stres, jer vodi mentalnoj organizovanosti. Koristite slobodno vreme za čišćenje i organizovanje radnog prostora, za pomoć drugim ljudima ili neka to bude samo Vaše vreme, sve će to učiniti da se osećate bolje.

  • Smejte se što više da smanjite stres i ojačate imuni sistem.

Komunicirajte sa ljudima koji će Vas nasmejati, gledajte smešna videa, emisije i sl.

  • Pozitivno razmišljajte, jer način razmišljanja ponekad može da poveća stres.

Uz to budite i zahvalni za sve što ste do sada postigli.

  • Način na koji se hranite može učiniti da se osećate bolje.

Zdrava hrana povećava energiju i motivaciju. Isti efekat ima dobar san i vežbanje.

stres-posao

Ako ste preduzetnik stres je neizbežan. Ako ste u poslu stalno pod stresom, ne zato što stvari ne idu dobro, nego zato što ne idu nikako, vreme je da nešto promenite i radite drugačije.

Koji su Vaši načini da se izborite sa stresom? Da li primenjujete neki od nabrojanih saveta? Ako su Vam ove informacije koristile, podelite ih sa prijateljima na društvenim mrežama kako bi i njima pomogle.

1 thought on “Kako smanjiti stres u poslu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!