Najbolje besplatne platforme za blog

najbolje-besplatne-blog-platforme

Ažurirano, Maj, 2018

Platforme za blog se koriste za izradu blogova i predstavljaju sistem za upravljanje sadržajem, njegovo kreiranje, uređivanje i objavljivanje na internetu. Na internetu postoji veliki broj kvalitetnih platformi za blogovanje koje pružaju sve ključne alate, samo se razlikuju po nekim korisničkim funkcijama i mogućnostima.

Na besplatnim platformama kreiran blog koristite onoliko dugo koliko želite, ali Vi niste vlasnik svog bloga i platfomu možete koristiti u skladu sa datim uslovima korišćenja koji Vas na različite načine ograničavaju.

URL adresa Vašeg bloga će pored imena platforme sadržati i ime koje ste dali blogu, na primer: imebloga.wordpress.com. Domen i usluge hostinga su besplatni.

Ako razmišljate da se ozbiljno bavite blogovanjem preporučujem da razmislite o kupovini domena i hostinga, jer vam to pruža daleko veće mogućnosti da razvijate blog i čuva Vas od rizika da Vaš blog bude bez objašnjenja uklonjen sa interneta.

Međutim, ako nemate iskustva u izradi bloga i budžet Vam ne dozvoljava da odmah zakupite sopstveni domen i hosting, možete se na neko vreme odlučiti za neku od besplatnih blog platformi koje ću Vam opisati u ovom članku. Tako ćete steći važno iskustvo i uvežbati svoje tehničke i veštine blogovanja. Ukoliko uradite tako, svakako je važno da sve podatke čuvate kako bi mogli da ih premestite, kada u nekom trenutku zakupite svoj domen.

blogger-besplatne-platforme-blog

Blogger

Blogger.com je veoma popularan i besplatan servis koji je u vlasništvu Google-a. On je bio moja prva bloging platforma. Sa jednostavnom kontrolnom tablom, veoma je lak za podešavanje, tako da je moguće da svoj prvi post objavite u roku od 15 minuta. Za otvaranje naloga, potrebna Vam je samo Gmail adresa.

URL adresa, pored imena Vašeg bloga, sadržava nastavak blogspot.com. Ako Vam takvo rešenje ne odgovara, Blogger omogućava da registrujete sopstveni domen. Za blog, u svakom slučaju, dobijate neograničen prostor na disku i veliku bezbednost od hakera.

Blogger se uređuje po principu „prevuci i otpusti,” a za uređivanje koristite veliku ponudu vidžeta; postoji mogućnost postavljanja geografske lokacije, dizajn menjate izborom ponuđenih tema, možete uskladištiti neograničen broj fotografija i pri svemu tome su Vam svi Google alati na raspolaganju.

besplatne-blog-platforme-blogger

Blogger nudi mogućnost korišćenja Google-ovog AdSense servisa za reklamiranje na Vašem blogu, pomoću koga možete i zaraditi. Integrisan je Google+ (za komentare), Feedburner (za distribuciju sadržaja preko RSS feed-a), praćenje email-a, Google prevodilac, a postoji integracija i sa društvenim mrežama. Na Blogger-u možete kreirati neograničen broj blogova, a jedan blog može koristiti (na njemu postove objavljivati) i do 100 autora. Jedan od čuvenih blogova sa kupljenim domenom koji se nalazi na Blogger platform je FashionPulis

wordpress-com-blog

WordPress

WordPress.com je najbrže rastući besplatan blog servis na svetu. Svaki blog automatski dobija dodatak woordpress.com u URL adresi. U besplatnoj verziji nudi mnogo mogućnosti: statistiku posećenosti, anti-spam filtere, SEO, prelepe teme.

WordPress ima dve različite bloging platforme: Wordpress.com, koja je besplatna i hostovana na njihovom serveru, i WordPress.org, koju čine sajtovi hostovani na spoljnim serverima.

razlike-wordpress.com-wordpress.org

WordPress.com je jednostavan za korišćenje i na njemu lako dodajete sadržaj, povezujete se sa društvenim mrežama, a može se koristiti na 50 jezika. Možete ga podešavati i sa smart telefona i tableta. Govori se da od avgusta 2013. WordPress čini 20 % među prvih 10 miliona najpopularnijih sajtova.

Na WordPress.com ne možete postavljati online reklame. Nemate mogućnost da instalirate nove dodatke, nove teme ili da menjate HTML kod, ali ova platforma će Vam svojom jednostavnošću pomoći da naučite osnove blogovanja i da se upoznate sa WordPress platformom, kako bi u budućnosti, kada budete želeli profesionalniji blog, prebacili sadržaj sa besplatne na plaćenu hostovanu platformu sa svojim domenom.

Neki od najpopularnijih blogova u svetu koji rade na WordPress platformi su blog Wall Street Journal blogs i People magazine s Style Watch, Flickr.

tumblr-blog-platforma

Tumblr

Tumblr.com je zanimljiva platforma u vlasništvu Yahoo-a i kombinacija je bloga i Twitter feed-a, pa je zato poznat kao sajt za mikroblogovanje, jer uključuje kratke forme, slike, video i audio snimke. Ovo je najbolja opcija za one koji ne žele blog kao dugoročnu opciju.

Kako je na Tumblr-u akcenat na društvenom umrežavanju, mogu se pratiti blogovi drugih korisnika i sa njima razmenjivati poruke.

Ono što Tumblr razlikuje od Blogger-a i WordPress-a je to što pruža mogućnost da lako delite sadržaj, koji Vam se dopada, sa drugih blogova (rebloging funkcija) pa blog na Tunblr-u može da bude komplementaran blogu koji imate na nekoj drugoj platformi. Ne postoji ograničenje u karakterima kao kod Twitter-a.

besplatne-blog-platforme-tumblr

Na Tumblr-u prednjači vizuelni sadržaj u odnosu na tekst, pa ga možete odabrati kao mogućnost da poboljšate svoj brend kroz vizuelni sadržaj. Tumblr možete povezati sa Facebook-om i Twitter-om, a nudi podršku i za aplikacije kao što su Google Analytics i FeedBurner. Za umetnike, dizajnere i fotografe, Tumblr je pravo mesto da prikažu svoje delo i Tumblr nalog integrišu sa društvenim mrežama na kojima su aktivni.

Pored toga, Tumblr nudi mogućnost odabira velikog broja tema, audio bloging, besplatan poddomen. Podržava sve mobilne aplikacije i lako ga je postaviti i podesiti. U svojoj korisničkoj bazi Tumblr ima preko 140 miliona blogova i dostupan je na 12 jezika. Jedan od poznatijih blogova je blog sa citatima Noama Čomskog, kao i The Economist, The Atlantic.

wix-blog-platforma

WIX

WIX.com   vam daje poddomen sa uključenim hostingom. Možete dodati i svoj već postojeći domen. Cena naloga na WIX-u je od 0-18 dolara. Jednostavan je za korišćenje, naročito za one koji nemaju iskustva u dizajniranju sajta, jer vam WIX daje uputstva korak po korak.

Veliki broj funkcija za izgradnju sajta je već ugrađeno, a na raspolaganju imate oko 500 vrsta dizajna. Sadržajem upravljate po sistemu „prevuci i otpusti“. Ako želite optimizovan sajt i blog u jednom, onda je ovo rešenje za vas.

medium-blog-platforma

Medium

Na Medium-u ne morate da budete internet zvezda da pronađete mnogobrojnu čitalačku publiku za svoje objave. Sve što objavite izgledaće dobro na bilo kom uređaju, jer ovde ne postoje dodaci, widžeti, sidebar-ovi koji zauzimaju prostor. Na raspolaganju imate traku sa alatkama i opcijama za formatiranje.

Besplatne-platforme-za-blog-Medium

U poslednjih par godina ovoj platformi se pridružilo više od milion korisnika. Ovo je platforma za blogere i pisce, koji dele svoje postove, priče i mišljenja na razne teme i žele da izgrade svoj brend. Dobijate svoj poddomen. Nije baš mnogo jednostavan za korišćenje. Nema ponudu različitih tema, svi koriste jednu, ali ima veliki broj ugrađenih tipografskih funkcija.

weebly-blog-platforma

Weebly

Weebly.com je sajt na kome možete izgraditi blog, jer nudi dosta fenomenalnih funkcija kao što su galerija slika, „prevuci i otpusti”, projekcije slajdova, video/audio mape, i još mnogo toga. Dobijate poddomen: imebloga.weebly.com. Uvršten je u 50 najboljih sajtova i ima bazu od 50 miliona korisnika.

Dobar je za sve one koji nemaju tehničkih veština. Sličan je WordPress-u, pa možete menjati teme i vidžete i prilagođavati ga svojim potrebama. Podržava iPhone aplikaciju, a na sajt se možete prijaviti preko Facebook naloga.

webs-blog-platforma

Webs

Webs.com je platforma sa interfejsom sličnim Weebly-ju. Jednostavan je za korišćenje i nudi 40MB prostora za skladištenje sadržaja.

besplatne-blog-platforme-webs

 Na Webs-u možete dodati forum, galeriju slika, video snimke i mnogo drugih sadržaja.

Jux-blog-platforma

Jux

Jux.com je portfolio sajt i nešto više od bloging platforme. Svaki sadržaj i poruka ima prilagođenu temu za pozadinu i atraktivan font. Vrlo jednostavno se menjaju i dodaju nove poruke (dugme Pen za uređivanje i + za dodavanje).

Pomoću Juk-a možete objavljivati postove, fotografije, video snimke, slajdove. Slike se mogu uneti sa Facebook-a, Instangram-a, Flickr-a, pomoću URL-a i sa diska Vašeg računara.

besplatne-blog-platforme-jux

Sve što objavite biće prikazano na celom ekranu, bilo da je u pitanju desktop, smart telefon ili tablet, a zbog mogućnosti da menjate grafiku i dizajn, idealan je za foto blog, blog o putovanjima, za prikaz događaja i proizvoda. Povezanost sa društvenim mrežama omogućava da automatski delite poruke sa drugima.

Na ovoj platformi neće Vam postavljati reklame, na njemu nemate Sidebar, kao ni Juk-ov logo. Pored slika, i video snimci se prikazuju u zanimljivom stilu. Slike možete podesiti da se prikazuju kao SlideShow, a svaki sadržaj ima pozadinu koja odgovara njegovoj temi.

liveJournal-blog-platforma

LiveJournal

LiveJournal.com platforma se pojavljuje na listama platformi u Top 10. Idealno je rešenje za kreiranje online časopisa, neke vrste dnevnika i slično. Predstavlja, takođe, i neku vrstu sajta za umrežavanje, jer bazu korisnika možete pretražiti po zanimanju i interesovanjima, učestvovati u anketama i komunicirati sa ostalim korisnicima. Postoji podrška za sve mobilne uređaje i pristojan interfejs (izbor tema i osnovnih dodataka), naročito za kreiranje ličnih blogova.

Možete ga posmatrati kao samostalnu zajednicu i sajt za društveno umrežavanje na koji se možete prijaviti i pomoću Facebook i Twitter naloga. Ovu platformu koriste mnogi političari, naročito u Rusiji, gde je povezana sa online novinama Gazeta.ru.

ghost-besplatna-blog-platforma

Ghost

Ghost.org je platforma koja donosi novi pristup i drugačiji stil. Potpuno je prilagodljiva — sa dodacima, dizajnom i lepim temama. Otvorenog je koda, jednostavna za korišćenje, i predstavlja skup najboljih karakteristika WordPress-a. Besplatnu verziju ove platforme možete downlod-ovati , ali ćete u tom slučaju da se sami pobrinete za hosting.

Sa Pro verzijom se dobija i hosting, a u zavisnosti od broja blogova i broja posetilaca koje imate, cena se kreće od 8 – 200 dolara. Imaju lep izbor tema. Dodatke za proširivanje funkcionalnosti ne možete instalirati, ali su zato SEO funkcije, komentari, društvene mreže, već ugrađene opcije. Ova platforma je namenjena blogerima koji žele da istražuju nove platforme i koriste najnovija tehnička rešenja.

Postoji veliki broj besplatnih bloging platformi i kod većine njih se kasnije možete odlučiti da kupite ime domena i temu i tako personalizujete svoj blog. Ja sam ovde izdvojila samo neke i nadam se da će Vam pomoći da se odlučite i postanete deo blogosfere:) Ako imate da dodate još neke na listu, uradite to!

Podelite ovaj članak sa drugima na Facebook-u, Google+, Twitter-u, ako su Vam informacije korisne.

Želim Vam Srećno Blogovanje i Hvala na čitanju!

 

Discussion

  1. Avatar
    Ljubica
    • Marina
      Marina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!
Novi posetilac? Preuzmite BESPLATNO knjigu i prijavite se na nedeljni sadržaj. Uvek korisno!DA, želim knjigu!
+ +