Skip to content

Vodič za izbor WordPress teme i najboljih sajtova za kupovinu

vodic-za-izbor-wordpress-teme-najbolji-sajtovi-za-kupovinu

Ažurirano, Novembar, 2021.

Kada ste odabrali nišu i WordPress platformu za svoj blog, sledeći važan korak, koji će uticati na vaš poslovni uspeh je izbor WordPress teme.

Sudeći po Wikipediji, na internetu postoji preko 74 miliona web stranica koje pokreće WordPress, a njihov broj stalno raste, zato što je WordPress platforma otvorenog koda i ne morate poznavati kodiranje da bi dizajnirali i izgradili svoju web stranicu.

WordPress uvek dolazi sa besplatnom temom koju možete prilagođavati i tako poboljšavati izgled svog bloga.

Ukoliko za svoj blog želite drugačiju strukturu i dizajn (a ne želite da plaćate dizajnera) na internetu postoji dosta sajtova sa plaćenim WordPress temama koji nude dobar dizajn i funkcionalnost.

Glavno pitanje je: „Kako odabrati WordPress temu i šta treba razmotriti prilikom odabira“?

Ja vas u ovom članku vodim kroz 13 faktora na koje treba obratiti pažnju kada birate WordPress temu. Pročitajte ih, donesite odluku i izgradite web stranicu koja će se razlikovati od ostalih.

affiliate-linkovi-napomena

Osnovna stvar, od koje krećete je, da tema treba da bude usklađena sa vašim potrebama i poslovnim ciljevima, što znači da ste već odlučili:

 • da li vam treba blog, video sajt, online prodavnica
 • časopis, magazin sa dosta slika
 • da li će se sajt odnositi na jednu oblast (nišu) ili će biti višenamenski
 • imajte u vidu i svoje veštine u web dizajniranju i poznavanju WordPress-a.

Kako na WordPressu možete kreirati sajtove u različitim nišama – tako možete očekivati i da postoji veliki broj tema za sve te vrste sajtova.

Pre nego krenete u potragu za temom potrebno je da definišete svoju tržišnu nišu, jer će vam to pomoći da odaberete funkcije i dizajn koji su vam potrebni.

Da biste sebi olakšali donošenje odluke u vezi sa funkcijama teme, trebalo bi da imate na umu sadržaj koji ćete objavljivati i publiku kojoj je sadržaj namenjen.

Na primer, ako pokrećete blog o zdravoj hrani, tada ćete tražiti temu čiji dizajn odgovara temi kojom se bavite. U slučaju da tu istu hranu želite da prodajete onda je važno da tema ima funkciju e-trgovine.

Ukratko rečeno, tema treba da odgovara vašem brendu. Već znate da nije isto prodavati ženske cipele, voditi časopis, imati agenciju ili blog o zdravoj hrani.

Kod sajtova sa plaćenim temama naći ćete teme po kategorijama, industrijama, ali ipak vredi da imate na spisku funkcije koje će vam zatrebati (na primer, za prodaju proizvoda).

1. Koliko novca planirate da potrošite na WordPress temu?

Pre nego što počnete sa odabirom teme, važno je da li uopšte želite ili ne želite da trošite novac. U tom slučaju birate između besplatne i plaćene teme.

Ako ste početnik, besplatna tema će vam sasvim odgovarati i može da bude jednako dobra kao i plaćena ako se redovno ažurira, ima dobru podršku i standardno kodiranje.

Karakteristike i razlike između besplatnih i plaćenih (premium) WordPress tema, olakšaće vam odluku o investiranju:

Besplatne teme imaju ograničenja u prilagođavanju, kao i u nekim funkcijama, a često izostaje i podrška.

Zbog ograničenog broja funkcija lakše ćete podesiti web stranicu, koja će se brže učitati.

Što se tiče WordPress.org direktorijuma tema, sve teme podležu strogoj kontroli, nemaju grešaka i sigurne su.

Mogu se prilagođavati i održavaju određeni nivo kvaliteta. Imaju mogućnost da podrže više dodataka nego premium teme.

One su rešenje za početnike, lične blogove koji nemaju mnogo detalja i sve koji imaju ograničen budžet.

Plaćene (premium) teme imaju veći kvalitet i sigurnost na višem nivou, zato što ih dizajneri redovno ažuriraju.

Kod njih ćete naći puno opcija za prilagođavanje, veću funkcionalnost.

Posebno su važna i mišljenja korisnika koja idu uz plaćene teme, mogućnost da koristite neke premium dodatke i sl.

Kada platite temu, dobijate i odgovarajuću podršku (forum, email, poziv). Plaćene teme zbog opcija prilagođavanja, omogućavaju vam da imate jedinstveni dizajn.

2. Da li je tema prilagođena svim uređajima (Responsive)?

teme-wordpress-izbor

Od presudnog je značaja da vaša nova tema bude prilagođena mobilnim uređajima (mobile friendly sajt), jer ljudi više koriste mobilne telefone i tablete.

Još od 2016-te godine upotreba mobilnih telefona je prevazišla desktop računare sa 51,2% (StatCounter).

Ovo je jedan od nezaobilaznih faktora na koje bi trebalo da računate, ako želite uspešan internet posao.

Da proverite da li je tema „responsive“ možete promeniti veličinu ekrana svog browser-a. Tako ćete najbolje videti da li odabrana tema odgovara širini ekrana.

Ako vaša tema ima demo verziju, onda možete da kopirate URL te stranice i pomoću Google-ovog alata Mobile Friendly Test proverite da li ta stranica odgovara mobilni uređajima.

Ako kod ovog testa dobijete neka upozorenja označena crvenom bojom, obratite pažnju na njih.

Prema Google-u, danas 50% posetilaca sajtova dolazi sa mobilnih uređaja. Sa tim u skladu, prilagođenost mobilnim uređajima Google ubraja u faktore rangiranja.

Posebno je važno kada imate online prodavnicu – što je tema manje prilagođena mobilnim uređajima, to će više uticati na smanjenje posetilaca i prihoda.

Sumnjam da biste vi ostali na web stranici koja se lepo ne prikazuje na mobilnom telefonu?

3. Da li je temu moguće prilagođavati (Customize)?

Kada kupujete temu, obavezno proverite da li su dostupne opcije za prilagođavanje, jer ovo ne ide obavezno uz temu, a važno je da biste mogli kroz te opcije sajt da prilagodite sebi i svom ličnom brendu (boje, logo, font).

Možda ćete želeti da menjate temu, a da to ne zahteva tehničko znanje. U tom slučaju bi najbolje bilo da birate temu koja ima Customizer funkciju.

To će vam omogućiti da lako menjate i prilagođavate različite delove sajta.

Obratite pažnju da li tema uključuje napredne opcije i sve što je vama potrebno:

 • kalendar, galeriju, slajder, grafiku, promenu zaglavlja, podnožja, stila
 • kakav raspored je dostupan, kakav meni nudi
 • da li su ikonice za društvene mreže na odgovarajućim mestima
 • kakva je početna stranica, da li postoji mogućnost kreiranja Landing stranice, itd.

wordpress-teme-podesavanje

Kada niste stručnjak za web dizajn, trebaće vam tema koja je jednostavna za podešavanje i poželjno je da se sve opcije nalaze na jednoj Kontrolnoj tabli.

Proverite kako tema izgleda u praksi drugih korisnika i ako je struktura ista, a svako je sebi prilagodio izgled, to bi bila odgovarajuća tema za vas.

Još jedan način provere da li vam je tema odgovarajuća, jeste korišćenje demo sadržaja za neku temu. Svaka dobra tema ima i demo verziju koju možete testirati.

U demo varijantu ubacite svoj sadržaj (umesto postojećeg) i vidite kako će izgledati. Ovo je odličan pristup za sve koji tek počinju sa izradom sajta/bloga.

Većina dobro kodiranih tema dolazi sa dovoljno opcija za prilagođavanje, koje treba da vam pomognu da napravite dizajn sajta po svojoj želji.

4. Da li sa temom dobijate podršku i ažuriranje, da li je bezbedna?

Pre nego što kupite temu, proverite kakva je podrška dostupna korisnicima. Podrška se razlikuje u zavisnosti od provajdera tema, ali je imaju i besplatne i plaćene teme.

Ovo možete proveriti i na njihovim sajtovima, na stranici za pomoć i podršku.

Dobra tema treba da ima dobar tim programera, koji rade na redovnom ažuriranju. Uglavnom su te teme dobro kodirane, pa se možete osloniti u smislu bezbednosti, pa ih zato treba kupovati od pouzdanih provajdera.

Preuzimanje besplatnih tema, na nepoznatim sajtovima, može sadržati razne šifre i učiniti vaš sajt metom hakerskih napada.

wordpress-tema-podrska

Jednu od bitnih razlika između besplatnih i premium tema čini nivo kodiranja.

Upravo kod premium tema provajderi veliki značaj poklanjaju kodiranju, da bi napravili što bolju temu, zato što se radi o komercijalnom proizvodu sa velikom konkurencijom.

Ukoliko je podrška odlična, računajte na redovna ažuriranja teme u narednim periodima. U vezi sa podrškom, dobro je da pročitate iskustva drugih korisnika.

Vrlo lako ćete naći rezenciju za WordPress temu koju želite da odaberete.

Ovo se posebno odnosi na besplatnu temu koju tražite preko WordPress.org. Iskustva korisnika se nalaze na stranici sa temom.

Dobra podrška obično daje detaljna uputstva za instalaciju teme, dokumentaciju za temu, video tutorijale, redovno odgovara na pitanja kroz forume, preko email-a.

5. Da li se tema brzo učitava?

Kada birate WordPress temu, brzina je važan faktor. Kada je tema dobro i čisto kodirana, SEO optimizovana, tada će njen sadržaj biti lagan, što će direktno uticati na njeno brže učitavanje.

Brzina sajta je jedan od najvažnijih faktora kod rangiranja na Google-u.

Neke teme u paketu imaju i dodatke, koji dodatno mogu poboljšati učitavanje.

U proseku, osobe na internetu čekaju 3 sekunde da se izabrani sadržaj sajta učita.

6. Da li je SEO optimizovana (SEO Ready)?

wordpress-seo-tema

Brzina učitavanja teme direktno utiče na SEO sajta. Pored toga, proverite da li je na spisku karakteristika teme i to da je SEO funkcionalna i da li podržava SEO dodatke.

U tom slučaju će tema imati sve SEO funkcije koje se koriste za optimizaciju stranica i postova. Pogledajte demo teme i da li ima HTML oznake.

7. Da li tema ima integraciju sa društvenim mrežama?

Za svaku web stranicu je važno da se sadržaj na njoj može deliti, a jedino će integracija sa društvenim mrežama to omogućiti.

Kod izbora WordPress teme proverite da li postoji ova funkcija, da li tema ima ugrađene vidžete i integraciju za društvene mreže. Uglavnom je ovo standardna opcija, ali vredi proveriti.

Sa ovom integracijom nećete morati da instalirate WP dodatke za deljenje sadržaja na društvenim mrežama.

8. Vodič za izbor WordPress teme – da li tema podržava dodatke?

Kod izbora WordPress teme, potrebno je da se tema slaže sa popularnim dodacima (SEO by Yoast, dodaci za keširanje – W3 Total Cache, optimizaciju slika i drugi) koji se koriste za poboljšanje funkcionalnosti sajta.

wordpress-teme-dodaci

WordPress dodaci vam omogućavaju da postignete sve što želite sa svojim sajtom.

Proverite u opisu teme da li ona podržava najpopularnije wp dodatke. Obratite se podršci teme ukoliko niste sigurni oko ovoga.

Najbolje je kad uz temu dobijate dodatke i vidžete, koje možete odmah koristiti i poboljšati dizajn.

Mnoge plaćene WordPress teme dolaze sa unapred instaliranim dodacima za izgradnju WordPress stranica.

Oni vam nude editore tipa “prevuci i otpusti” što vam maksimalno olakšava proces dizajniranja i prilagođavanja strana na sajtu.

Ovi dodaci (kao što je Thrive Architect) mogu se kupiti posebno, a zatim koristiti sa bilo kojom temom na sajtu.

9. Vodič za izbor WordPress teme – da li tema podržava Child (dete) temu?

Većina plaćenih, profesionalnih i dobro kodiranih tema ima i “dete” temu.

Pomoću dete teme možete raditi prilagođavanja i podešavanja na sajtu, a da ne koristite glavnu temu, čime izbegavate pravljenje grešaka na glavnoj temi.

Poznati provajderi za premium teme pružaju podršku oko instalacije “dete” tema.

10. Da li je kompatibilna sa svim pretraživačima?

Kompatibilnost sa pretraživačima je još jedno važno pitanje kod izbora teme.

Pored popularnih pretraživača, kao što su Google Chrome, Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer, postoje i neki manje poznati (Konqueror, Lynx na primer).

Obično kod WordPress tema programeri vode računa o kompatibilnosti, koristeći namenske alate za tu svrhu. Ovo bi trebalo da stoji u opisu karakteristika teme.

Testirajte temu na svim pretraživačima. Ukoliko postoji neka greška u kodu teme, prvo će se pokazati kod Internet Explorer-a.

Poželjno je da testirate temu na različitim pretraživačima preko mobilnog uređaja.

11. Da li podržava e-trgovinu?

wordpress-tema-ecommerce

Ukoliko u nekom trenutku poželite da na svom blogu/sajtu kreirate online prodavnicu ili prodajete pojedinačne proizvode, obavezno pronađite temu koja podržava WooCommerce.

Sajt sa e-trgovinom je jedan od najkompleksnijih sajtova sa mnogo detalja, kao što su proizvodi, korpe, isporuka, kuponi i još mnogo toga. Neka od važnih pitanja za proveru su:

 • da li tema radi sa svim WooCommerce platformama?
 • da li uključuje opt-in formu za prijavu putem emaila?
 • da li imate neograničeno boja na raspolaganju?
 • da li je integrisan forum?
 • da li dolazi sa demo sadržajem (ovo je važno, jer mnogo olakšava podešavanja proizvoda).
 • da li su podešavanja lepo objedinjena u WordPress dashboard-u?
 • da li sadrži kolica za kupovinu, odeljak za komentare, listu želja?

12. Da li podržava prevod na različite jezike?

Ovo je važno da znate pre nego što kupite temu, posebno ako želite da blogujete na maternjem jeziku. Mnoge besplatne i plaćene teme imaju ovu funkciju, ali je savet da ipak proverite.

13. Da li ima shortcodes-ove?

wordpress-tema-shortcodes

Ako tražite temu za blog i želite da ima dodatnih funkcija, koje ćete koristiti bez znanja o kodiranju i tako uštedeti vreme, izaberite temu koja sadrži shortcodes (kratke kodove).

ShortCode-ovi će vam pomoći da u sadržaj dodate dugmad za videa, audio snimke, dokumenta, liste, Google mape, itd.

Koristeći ovu funkciju nećete opterećivati svoj Media fajl na WordPress-u.

Videli ste da postoji dosta stvari koje se uzimaju u obzir kada se bira WP tema.

U suštini, bilo koju temu da odaberete plaćenu ili besplatnu, ona bi trebalo da sadrži ove karakteristike:

 • kompatibilna sa više pretraživača
 • ima funkciju deljenja na društvenim mrežama
 • ugrađen SEO
 • radi sa više dodataka za izgradnju WordPress sajta
 • višejezična i spremna za prevođenje
 • kompatibilna sa popularnim WordPress dodacima
 • podržava e-trgovinu

U slučaju da nemate vremena i veština u dizajniranju i ne želite da vaša besplatna tema izgleda kao stotine drugih, uz manji trošak, Premium WordPress tema je odlično rešenje za vas.

Vodič za izbor WordPress teme – Najbolji sajtovi za kupovinu

Ovde ću vam preporučiti najbolje sajtove za kupovinu tema vrhunskog kvaliteta, koji su veoma popularni, pouzdani i stalno se ažuriraju.

Thrive Themes

thrivethemes-početna-stranica-screenshoot

Posetite: ThriveThemes

Thrive Themes je fokusiran na WP temama i dodacima koji mogu obezbediti brzinu i konverzije, kako bi lakše posetioce svog sajta pretvorili u pretplatnike, klijente i kupce.

Osnovan je 2013. od strane marketing eksperata: Shane Melaugh-a i Paul McCarthy-ja.

Kao i kod drugih provajdera tema o kojima ovde pišem i njihove teme su SEO-friendly, dolaze sa dosta funkcija, a testiranja su dokazala da daju optimalne rezultate. Poznatije teme su: FocusBlog, Pressive.

Kompanija Thrive themes nudi veoma moćan Thrive theme builder ili graditelj tema, koji vam omogućava da vizuelno kreirate i prilagodite izgled stranice, zaglavlje, podnožje, bočnu traku, blog postove, 404 stranu, stranu sa kategorijama i sve ostalo.

Za sve njihove proizvode i teme dobijate neograničena ažuriranja i besplatnu podršku na godinu dana.

Kod Thrive Themes je više popularno članstvo koje košta $19 mesečno za korišćenje svih tema, pluginova, landing stranica, kurseva i ostalih alata.

Bluchic teme

bluchick-wordpress-teme-početna-stranica

Bluchic teme su osnovali bračni par Kathy i Andrew Wiehanne još 2012-te godine.

Njihove WordPress teme namenjene su ženama preduzetnicama, bez obzira da li je u pitanju blog, usluge, online shop.

Ako želite da ostavite sjajan utisak ove teme će vam omogućiti da sve prikažete baš onako kako želite. Ne samo da dobro izgledaju već su i bogate funkcijama.

Bluchic teme vrede kada je u pitanju funkcionalnost i cena, jer sa jeftinijim temama možda nećete moći da uradite sve ono što možete sa Bluchic temama.

SEO su optimizovane, mobile-friendly, maksimalno prilagodljive.

Svaka Bluchic tema optimizovana je da podrži veliki broj funkcija što je čini savršenim izborom za sve – od početnika u blogovanju do profesionalaca.

Sa svakom temom dobijate:

 • tutorijale korak po korak
 • instant pristup datotekama koje su potrebne za podešavanje sajta
 • doživotna ažuriranja koja dobijate putem email-a
 • email podršku i pomoć, odgovore na pitanja.

Od jednostavnog podešavanja, preko kompletnih funkcija i sjajne korisničke podrške – možete biti sigurni da Bluchic ima sve što vam treba.

Napravite korak u pravom smeru  – odabirom Bluchick teme, ako ste spremni da svoj blog tretirate kao posao.

Themeisle

themeisle-početna-stranica-screenshoot

Themeisle je kompanija koju čini zajednica dizajnera i programera, stručnjaka za brigu o kupcima.

Njihova misija je kreiranje kvalitetnih WordPress tema kojima mogu upravljati i početnici koji ne poznaju web dizajn i kodiranje.

Kada se suočite sa nepoznanicama, tim Themeisle pruža pomoć i podršku.

Svako može njihove teme prilagoditi svojim potrebama, između ostalog kreirati početnu stranicu za online prodavnicu – koristeći alat za prilagođavanje sajta uživo, lak za upotrebu.

Kompanija vam pruža mogućnost da besplatno preuzmete određene teme. Trenutno imaju preko 30 besplatnih tema koje pokrivaju različite niše.

Njihove dve teme su među “top 10” tema na WordPress.org.

Takođe, dizajnirali su i WordPress dodatke, među kojima su WP Product Review, dodatak za vizuelnu grafiku.

Kod im je uvek kompatibilan i optimizovan za najnovije verzije WordPress-a.

U najpopularnije teme spadaju Neve tema i Hestia Pro.

Genesis Themes

Kod Genesis Themes ćete naći sve funkcije koje očekujete od jedne premium teme. Iza ovih tema stoji kompanija Studiopress.

Kompanija je organizovala svoje teme po kategorijama: biznis, fotografije, časopisi, nekretnine, kompanije. Poznatije teme su: Genesis Author Pro, Genesis Foodie Pro, Coaching Plus Theme.

Genesis teme su jednostavne su za uređivanje i promenu, nije vam potrebno znanje o kodiranju. Pogodne su za početnike. Čistog su koda, SEO optimizovane, brzo se učitavaju.

Ovde možete pogledati i Genesis vodič za početnike.

Potrebno je samo posetiti galeriju, odabrati temu i konfigurisati je. Matt Mullenweg, osnivač WordPress-a preporučuje StudioPress Theme.

wpengine-studiopress-teme-početna-stranica

Posetite: StudioPress – Genesis Theme

Još par važnih karakteristika:

mythemeshop-pregledVećina tema nosi oznaku HTML5 koja doprinosi boljoj optimizaciji za Google pretragu.

mythemeshop-pregledPrilagođene su svim mobilnim uređajima.

mythemeshop-pregledČlanovi imaju pristup detaljnim tutorijalima.

mythemeshop-pregledNamenjene su isključivo za WordPress sajtove.

MyThemeShop

MyThemeShop je još jedan provajder u industriji sa WP temama odličnog kvaliteta, po pristupačnim cenama.

Kontrolna tabla sa opcijama omogućava jednostavno prilagođavanje, bez znanja o kodiranju, sa podrškom koja izlazi u susret.

Teme su SEO optimizovane, 100% prilagodljive, podržavaju AdSense, WooCommerce, brzo se učitavaju.

Ja sam na svom blogu koristila njihovu temu, pa preporučujem da pročitate moj detaljan pregled (recenziju) za MyThemeShop (klikom na link ili sliku ispod).

mythemeshop-izbor-temePosetite: MyThemeShop

Elegant Themes

Elegant Themes ima reputaciju odličnog provajdera, koji u ponudi ima više od 87 kvalitetnih tema koje odgovaraju svim nišama i poslovima na internetu (vesti, e-trgovina, blogovanje, časopisi, portfolia i mnogo toga).

Osnovni proizvod ovog provajdera je Divi tema, koja se prilagođava WordPress sajtovima po sistemu “prevuci i otpusti” (drag-and-drop).

Na njihovom sajtu ne možete da kupite jednu temu,  jer funkcionišu drugačije od ostalih provajdera. Kod njih za $69 dobijate godišnje članstvo i pristup svim temama, ažuriranjima, podršci.

Ovo bi značilo da svaku od tema dobijate za $0,80 što je skoro neverovatno u odnosu na kvalitet koji tema poseduje.

Elegantthemes-wordpress-tema

Posetite: Elegant Themes

Forum za podršku je druga važna karakteristika Elegant Themes, gde ćete naći odgovore na pitanja, koje dobijate za 10-tak minuta. Složenije probleme rešavaju njihovi agenti.

Ovaj sajt će vam se najviše isplatiti, ako želite da kreirate više blogova, različitog dizajna, po veoma pristupačnoj ceni.

ThemeForest

Themeforest može biti vaš izbor ako tražite jedinstvenu, novu temu sa atraktivnim dizajnom. Cene pojedinačnih tema se kreću od $48 do $68. Ovde ćete naći dizajn za bilo koju vrstu web stranice.

Themeforest je mesto gde dosta freelancer-a i dizajnera prodaje svoje autorske teme. Svi poštuju odgovarajuće smernice i zahteve, pa ćete ovde naći veoma aktuelne teme.

Pre nego kupite temu, proverite ugled dizajnera, broj ažuriranja teme, kritike. Preporučujem da tražite autore koji pružaju odgovarajuću podršku i imaju ocenu preko 4.

Autore možete kontaktirati i ocenjivati. Poznatija tema na Themeforest-u je Avada.

Themeforest-izbor-Wordpress-Teme

Posetite: ThemeForest

Kako instalirati WordPress Temu

Nakon što ste odabrali pravu temu, na redu je njeno postavljanje na sajt.

Ako ste izabrali temu iz WordPress direktorijuma, onda je dovoljno da se ulogujete na svoj sajt i u meniju dashboarda odaberete opciju Appearance > Themes.

wordpress-dashboard-opcija-appearrance-themes

Na ovoj strani se nalaze podrazumevana tema ili sve teme koje ste vi instalirali. Da dodate novu temu, kliknite na Add New:

dodavanje-wordpress-teme-add-new

Novu temu možete dodati na sledećoj strani na jedan od dva načina:

 • temu ćete pronaći u WordPress direktorijumu tako što ukucate ime teme u polje za pretragu ili
 • otpremite temu sa vašeg računara

zvanični-direktorijum-wordpress-tema

Bilo koja tema u zvaničnom WordPress direktorijumu ima tagove koji bliže opisuju njene funkcije. U slučaju da vam funkcije teme nisu baš poznate, predlažem da koristite filter funkcija (Feature Filter) i označite funkcije koje treba da ima vaša tema.

Na primer, tražite temu sa tri kolone, slajderom i slično.

Pored toga, u zaglavlju postoje 4 opcije za filtriranje tema:

 • Featured
 • Popular
 • Latest
 • Favorites

filteri-za-izbor-wordpress-teme

Sve ovo će vam pomoći da lakše nađete temu:

pretraga-wordpress-tema-pomoću-filtera

U sledećem koraku dobijate listu svih tema koje odgovaraju vašoj pretrazi.

Kada pronađete temu koju biste možda želeli da dodate – pređite kursorom miša preko nje i videćete opciju Details and Preview gde ćete saznati više detalja o temi.

Opcija Preview vam omogućava da temu pogledate uživo, a Install da instalirate temu. Za instalaciju teme kliknite na plavo dugme Install:

wordpress-tema-instaliranje

Sada će preuzimanje i instaliranje teme WordPress uraditi za vas. Na istoj stranici kliknite na Activate da bi se tema prikazala uživo na sajtu.

wordpress-tema-aktiviranje

Ostaje da pogledate kako vaš sajt izgleda sa novom temom.

Otpremite temu koju ste prethodno kupili

Ako ste kupili WordPress temu od nekog provajdera tema, njeno otpremanje na sajt, takođe ide preko opcije Themes > Add New.

Preuzimanje počinje klikom na opciju Upload Theme na vrhu stranice:

otpremanje-wordpress-teme-opcija-upload-theme

Posle toga klik na Browse pa odaberite .zip fajl sa svog računara:

wordpress-tema-otpremanje-zip-datoteke-1

Po otpremanju teme samo treba da kliknete na Install Now:

instalacija-zip-datoteke-wordpress-tema

WordPress će za nekoliko sekundi otpremiti i arhivirati temu za vas. Potrebno je još da kliknete na Activate i aktivirate temu za upotrebu na vašem sajtu.

Ova metoda otpremanja važi za bilo koju temu koju ste sačuvali kao .zip datoteku.

Par reči za kraj

Svi sajtovi za premium teme koje preporučujem, jedinstveni su i svaki je popularan na osnovu karakteristika koje nudi.

Premum tema vas može približiti novoj publici i povećati konverzije.

Pre nego što kupite temu, obavezno obavite svoje istraživanje, uzmite u obzir faktore o kojima sam ovde pisala.

Zatim pogledajte ocene, iskustva, podršku, dodatke koje nude i koliko se često ažuriraju.

Proverite moju listu, preuzmite je u PDF-u (klikom na link ispod), uporedite funkcije i na kraju odaberite najbolje rešenje za svoj blog ili sajt.

Nadam se da ste pronašli nešto korisno i uživali u ovom postu. Ako je tako, podelite ga na Facebook-u, Twitter-u i kliknite na lajk ikonicu:).

Koja su vaša iskustva i mišljenja u vezi sa plaćenim i besplatnim temama? Pišite u odeljku za komentare.

Hvala što ste odvojili vreme i pročitali ovaj post!

Pratite moju Fejsbuk stranicu za više korisnog sadržaja.

2 thoughts on “Vodič za izbor WordPress teme i najboljih sajtova za kupovinu”

 1. Avatar

  Dobar tekst, hvala za sve savete.
  Besplatne teme su za introduction tj. za totalne početnike, inače su potpuno gubljenje vremena za ozbiljan rad.
  Izuzetak je, na primer besplatna Hello tema, ali opet se radi najbolje sa dodatkom Elementor, i to plaćenim.
  Moja preporuka: uvek plaćena tema, redovno ažurirana i prilagodjena za više wordpress buildera, danas su oni nezaoblazni, drugo, mora biti obavezno responsive, tj. za sve uredjaje.
  Počeh da Vas pratim nedavno, sjajni ste, svaka čast!

  1. Marina

   Draga Sanja,
   Zahvalna sam što posećuješ moj blog i što čitaš moje postove!
   Takođe, hvala za komentar, pohvalu i što si podelila svoje iskustvo o ovoj važnoj temi.
   Puno uspeha ti želim u svemu što radiš!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!