Skip to content

Da li je Siteground hosting pravi izbor za vaš WordPress blog ili sajt? – Pregled

 

da-li-je-siteground-pravi-izbor-za-vas-sajt-blog-pregled

Ažurirano, Novembar, 2023.

Siteground  je jedna od najpopularnijih hosting kompanija, sa visokim rejtingom među korisnicima WordPress blogova i sajtova, koja je preporučena od platforme WordPress.org:

siteground-pregled-wordpress

Ako ste u potrazi za hostingom sa najnovijom tehnologijom, karakteristikama, brzinom i jakom zaštitom za svoj blog ili sajt, onda bi Siteground bio najviše što bi mogli da tražite od jedne hosting kompanije.

Obuhvata, praktično sve što je potrebno za izgradnju i upravljanje blogom ili sajtom.

Svi njihovi hosting planovi pored brzine i velike sigurnosti, imaju i dodatne karakteristike, kao što su: podrška 24/7/365, besplatni dnevni backup, produženje rada 99,99%, CDN, SSL i 30 dana garancije ako ne budete zadovoljni.

U 2019. godini su ostvarili zadovoljstvo korisnika od 98%, što je priznaćete, neverovatan uspeh.

Preporučujem da pročitate:

Njihov najpovoljniji hosting za jedan sajt počinje sa 5,99 evra, uključujući besplatan SSL-om, CDN, email, neograničenu bazu podataka, besplatnu WordPress instalaciju, besplatno migriranje sajta, i još dosta toga.

Kompanija Siteground se polako razvijala od 2004. godine (kada je osnovana od strane manje grupe prijatelja koji su zajedno studirali) u jednog od najboljeg hosting provajdera, za koji, prema Google Trends-u godinama raste interesovanje.

Sedište kompanije je u Sofiji, u Bugarskoj, a centre podataka ima i u Amsterdamu, Londonu, Čikagu, Singapuru, što znači da su prisutni na 3 kontinenta: u Evropi, Aziji i Americi.

Siteground ima oko 500 zaposlenih i trenutno hostuju oko 1,9 milona domena širom sveta.

U ponudi imaju: Shared hosting, WordPress hosting, WooCommerce, Cloud, zatim Dedicated, Reseller i Enterprise (optimizovan hosting za WordPress).

U okviru shared hostinga za WordPress sajtove (tabela sa karakteristikama), Siteground ima tri vrste paketa StartUp, GrowBig i GoGeek.

U zavisnosti od toga koliko sajtova želite da hostujete, koliki broj posetilaca mesečno imate i koliko vam je skladišnog prostora potrebno u toj meri će i varirati karakteristike paketa koji odaberete.

Neke od karakteristika Hostinga za WordPress pakete:

siteground-hosting-cene-vrste-paketa

 

♣  Ako je vaš sajt hostovan kod drugog provajdera, Siteground će za vas besplatno obaviti transfer na njihov hosting. Ova funkcija se odnosi na migraciju celokupnog web sajta i cPanel-a.

♣  Instalaciju WordPress-a omogućava u par klikova ili to njihovi stručnjaci mogu uraditi za vas. Odmah po instaliranju WordPress-a, njihov WP Starter vas vodi korak po korak u izgradnji sajta.

 Na raspolaganju imate veliki izbor besplatnih tema za WordPress koje možete preuzeti i instalirati.

 Na svim serverima koristi hardver koji je brži od hard diska (HDD) koji se uobičajeno koristi.

 Neograničen broj email adresa i email poruka. Imaju softver koji detektuje 98% spam poruka.

 Besplatno povezivanje sa CloudFlare CDN za svaki paket. Povezivanje sa CDN-om vam pomaže da povećate brzinu sajta i da se vaš sadržaj dostavlja preko servera koji su najbliži korisnicima sajta.

 Svako ažuriranje nove verzije WordPress-a, Siteground obavlja umesto Vas ili ako želite da ovo sami obavljate ručno, možete isključiti ovu opciju. O svakom automatskom ažuriranju dobijate obaveštenje putem email-a.

Siteground-automatski-wordpress-update-marinanikoliconline

 Napredne funkcije su dostupne iskusnijim korisnicima i onima koji imaju znanje iz programiranja: WP-CLI koja omogućava instalacije, ažuriranja i testiranja sajta (pre nego ga posetioci vide) iz komandne linije, integracija SG-GIT-a.

 Jednostavni alati za upravljanje sajtom, koji se nalaze u novom Dashboard-u koji u potpunosti zamenjuje cPanel.

 Možete koristiti najvišu PHP verziju 7.3, kao i neograničene baze podataka: My SQL i PostGreSQL.

PHP birate i aktivirate preko PHP Manager-a, odabirom opcije PHP Version Manager u i čekiranjem verzije PHP-a koju želite. SiteGround trenutno ima najnoviju verziju u industriji hostinga PHP 7.3.

 Velika brzina – keširaju WP sajtove na 3 različita nivoa i omogućavaju povećanje brzine WP-a (plugin SuperCacher Siteground). Za velike brzine, SuperCacher koristi Apache tehnologiju. supercacher-siteground-hosting-marinanikoliconline

 Automatski Dnevni Backup (rezervne kopije sajta) Siteground obavlja za svaki izabrani paket: jedan backup za StartUp i 30 dnevnih kopija, sa nalozima GrowBig i GoGeek.

 Siteground koristi SSD (Solid State Drive) diskove koji su mnogo brži od uobičajenih HDD (Hard Disk Drive).

Ovi diskovi smeštaju podatke u mikročipovima, nemaju pokretnih delova i mnogo su brži, dok HDD ima mehanički deo sa glavom za čitanje, pa sporije čita informacije.

 Korišćenje protokola HTTP/2 je dostupno svim paketima i dodatno ubrzava prikazivanje stranica na internetu.

Koristi šifrovanu vezu i da bi koristili sve njegove prednosti, dobijate od Siteground-a besplatno SSL sertifikat.

  Neverovatna stručna podrška za sva pitanja koja se odnose na WordPress i najčešće prevazilaze temu hostinga.

 Povećana bezbednost je zadatak stručnjaka za WordPress koji prate dešavanja u realnom vremenu i probleme rešavaju na licu mesta.

 Siteground hosting podržava sajtove koji imaju online prodavnice i bave se elektronskom trgovinom (ecommerce). Za svaki hosting paket se dobija besplatno SSL sertifikat.

Pored toga imaju i posebne pakete za sajtove sa online prodavnicama, sa mnoštvom dodatnih aplikacija. Ovo uključuje platforme kao što su: OpenCart, Magento i PrestaShop.

U ovom pregledu ja ću vam predstaviti: performanse, vrste podrške, bezbednost, pakete, cene, prednosti i nedostatke, a vi odlučite da li je Siteground hosting kompanija za vas.

Sve informacije su potkrepljene mojim iskustvom i nezavisnim istraživanjem.

Performanse-siteground

Performanse

U performansama se najviše ogleda efikasnost Siteground-a. Na svojim serverima koriste najnoviju tehnologiju koja omogućava brzinu i najbolje performanse za sve hostovane sajtove.

Siteground je u užem uzboru kompanija sa najbržim hostingom, a brzina se kreće od 30 milisekundi do par sekundi. Prosečna brzina učitavanja Siteground sajtova je 1,3 sekunde.

Što su vaši posetioci i sajt bliži njihovim serverima, vreme učitavanja sajta je brže. U Siteground-u imate mogućnost  da izaberete najbližu lokaciju servera za svoj sajt.

siteground-centri-podataka-marinanikoliconline

Produženje rada – Uptime

Ono što je posebno značajno, Siteground omogućava da vaš sajt radi bez zastoja, zato što garantuje produženje rada (Uptime) svojim korisnicima od 99,999% na mesečnom i 99,996% na godišnjem nivou.

Da bi ovo obezbedila, kompanija koristi poseban softver koji prati servere, kako bi se otkrio eventualni problem. Svaka smetnja se otklanja 90% automatski, bez učešća ljudi.

SiteGround-ov uptime je premašivao ovu stopu i bio 100% što se može videti na servisu koji prikazuje uptime popularnih hosting kompanija u poslednjih 7 dana, a ažurira se svake sekunde:

siteground-uptime

Ukoliko Siteground ne uspe da ispuni zagarantovano vreme produženja rada od 99% u slučaju zastoja, dodaje kredit na vaš nalog. Za kredite ne morate da se prijavljujete kada je u pitanju prekomerni zastoj, zato što oni prate kvalitet svoje usluge u realnom vremenu.

Kada je vaše vreme produženja rada na primer 98%, umesto 99% obećanih u novčanik na vašem nalogu se dodaje cena mesečnog hostinga za svaki procenat ispog 99.

uptime-siteground-marinanikoliconline

Siteground, za razliku od drugih kompanija (koje rad svojih servera prate u intervalu od 1 – 5 minuta) svoje servere prati u realnom vremenu i otkriva smetnje u trenutku kada se pojave.

Kombinacija inovativne tehnologije i praćenja u realnom vremenu obezbeđuje siguran rad sa minimalnim smetnjama.

Za ovu garanciju uptime-a, odgovoran je i njihov tim za podršku koji rešava probleme trenutno, kao i način na koji je njihov hosting izgrađen.

Siteground koristi Linux kontejnere LXC – najnoviju tehnologiju, koja je veoma efikasna i fleksibilna. Takođe imaju i sopstveni sistem za proaktivno nadgledanje servera, što pomaže trenutnom i budućem otkrivanju i sprečavanju napada i problema.

Doprinos odličnom uptime-u je i najbrži sistem oporavka podataka koji Siteground nudi od 2015. godine.

Vreme odgovora servera (Server Response Time)

Velika prednost korišćenja Siteground hostinga je kratko vreme odgovora servera. Ovo je veoma važno za korisnike i njihovo iskustvo – što je ovo vreme kraće, veće su šanse da se zadrže na stranici.

Inače vreme odgovora servera je vreme koje je potrebno serveru da sav statički i dinamički sadržaj sa vašeg sajta dostavi pretraživačima.

Tehnologija

siteground-tehnologija-marinanikoliconline

 

Siteground eksperimentiše sa novim konfiguracijama hardvera i softvera, stalno rade nadogradnju i omogućavaju svim hostovanim nalozima automatsku migraciju na nadograđeni hardver. Pitanju brzine posvećuju posebnu pažnju.

siteground-hosting-marinanikoliconline

Siteground platforma je bazirana na najsavremenijoj Linux tehnologiji LXC, koja može da podrži velika skladištenja i da omogući elastičnost i visoku stabilnost u naglim promenama sa brojem posetilaca.

Brzina i vreme učitavanja

siteground-brzina-marinanikoliconlineJedna od karakteristika tehnologije koja obezbeđuje brzinu i vreme učitavanja jeste korišćenje SSD diskova koji su od regularnih diskova hiljadu puta brži.

Ovi diskovi su osnova za skladištenje svih sajtova i baza podataka na Siteground hostingu.

Za brzinu učitavanja statičkog sadržaja Siteground koristi NGINX web server tehnologiju, dok za učitavanje dinamičkog sadržaja koristi sopstveni sistem za keširanje – SuperCacher.

Od besplatnih tehnologija na raspolaganju imate i Content Delivery Network – CDN, kao i HTTP/2, PHP7.3 koje možete uključiti. Ovo čini performanse Siteground-a optimalnim u svakom trenutku.

Evo testova brzine sajtova koji su hostovani na Sitegroundu, na različitim lokacijama:

siteground-test-brzine

SG Optimizer dodatak dobijate na Siteground-u sa WP instalacijom. Ima moćne mogućnosti keširanja i optimizacije slika, pa u odnosu na vrstu sajta, brzinu može povećati od 20 do 500%.

Bezbednost i Backup

Ako vaš sajt bude hostovan na Siteground-u možete biti sigurni da se nećete baviti pitanjima kao što su razni virusi, hakerski napadi i slično.

Siteground koristi sopstvenu bezbednosnu tehnologiju i softvere kojima kontinuirano vrši skeniranja malvera, napada i virusa, za razliku od drugih hosting kompanija, koje skeniranje vrše jednom nedeljno ili dnevno.

siteground-security-hosting

Jedinstveni sistem izolacije omogućava da svi sajtovi koji koriste shared (zajednički) hosting budu bezbedni kao i siteground-backup-marinanikoliconlinekod namenskog hostinga. U slučaju da se ugrozi bezbednost drugog sajta, vaš sajt će ostati potpuno bezbedan.

Softveri koji identifikuju pokušaje napada se stalno ažuriraju, kao i softverski dodaci koji popravljaju eventualnu ranjivost.

Ova tehnološka inovacija (CHROOT izolacija) uvedena je 2008. godine i od tada imaju jednu od najboljih sigurnosnih izolacija u hosting industriji.

Još jedan aspekt bezbednosti Siteground-a, uključuje: HackAlert Monitoring (koji dodatno možete aktivirati za 1 dolar kako bi vas obaveštavao o napadu), blok liste IP adresa, anti spam alati, SpamExsperts, SpamAssassin, hotlink zaštita.

Benefiti backup-a koje dobijate od Siteground-a:

 • Mogućnost da brzo pregledate i upravljate rezervnim kopijama sajta, pomoću backup alata sa jednim klikom.
 • Kreiranje i vraćanje rezervne kopije sajta jednim klikom.
 • Izbegavate gubitak podataka zbog grešaka na sajtu.
 • Možete eksperimentisati sa ažuriranjem web stranica, jer sve to možete brzo poništiti.

simple_backup_siteground-1

Jednostavan Backup Alat

Siteground pomoću ovog alata omogućava da brzo upravljate rezervnim kopijama sajta. Tu vam pomaže jednostavan interfejs gde možete lako pretraživati i vraćati rezervne kopije sajta, kao i da kreirate instant kopije kad god vam to zatreba.

Web stranice vraćate jednim klikom

U slučaju da se desi neka greška na vašem sajtu, možete bilo koju verziju email-a, datoteke ili celog sajta vratiti jednim klikom. Birate povraćaj iz dnevnih rezervnih kopija koje pravi Siteground ili trenutnih koje se kreiraju na zahtev. Sve rezervne kopije se čuvaju 30 dana.

Instant Backup

instant-backup-siteground-2

Pored dnevnih rezervnih kopija, nova mogućnost kod Siteground-a je da sami napravite Instant Backup kad god vam je potrebno. To se odnosi na datoteke, baze podataka, email-ove i čitav sajt za koji možete sačuvati sve prethodne promene, tako što ih možete povratiti jednim klikom.

Sve funkcije Backup-a dobijate besplatno sa GoGeek hosting planom. GoGeek  plan, pored toga što je najbolja opcija za online prodavnice ujedno je i najnaprednija.

Uključuje sve sistemske backup-ove, kao i besplatnu, instant rezervnu kopiju sajta na zahtev u bilo kom trenutku, na klik, zajedno sa još 5 besplatnih instant rezervnih kopija.

 

SiteGround kompanija je u 2018. godini postigla tri puta veći uspeh u održavanju bezbednosti sajtova svojih korisnika, u odnosu na prošlu godinu. Prema statističkim pokazateljima:

 • zaustavili su 7 miliona brute-force napada
 • sprečili su 160 biliona zlonamernih botova na sajtovima korisnika
 • redukovali su 186 DDOS napada
 • koriste svakodnevno svoju inovaciju AI anti-bot rešenje koje prikuplja i analizira podatke na svim serverima. Nakon što otkrije zlonamerna ponašanja, blokira ih.

Neki od učestalih napada su:

 1. neuspeli pokušaji logovanja na WordPress, Joomla, Magento i sajtove na drugim platformama.
 2. istovremen broj konekcija sa različitih URL adresa
 3. različite vrste zahteva i poznate DDOS ranjivosti u platformama
 4. dinamička lista loših korisničkih agenata koja se stalno ažurira.

Kvalitetna podrška, posebno za WordPress korisnike

Oblast kojoj Siteground poklanja posebnu pažnju jeste servis za podršku.

Siteground podrška je brza, profesionalna i prijateljska i ova kompanija je najpoznatija po svojoj vrhunskoj podršci. Svakog dana oni obrade više od 1500 karata za podršku, više od 800 telefonskih poziva i preko 2000 chat-ova uživo.

podrska-siteground-hosting-marinanikoliconline

Tehnička podrška na Siteground-u je dostupna 24 sata, svih 365 dana u godini, preko: karte za podršku, telefona i uživo putem chat-a. Na telefonske pozive i chat-ove odgovaraju za nekoliko sekundi, tako da nikada nećete čekati pomoć i odgovor na pitanje.

Ukoliko je vaše pitanje zahtevnije i složenije, tada šaljete kartu za podršku, a vreme odziva je 10 minuta. Ne samo da je odgovor brz, nego on rešava bilo kakav problem sa sajtom ili hosting nalogom.

Tim za podršku nema samo znanje o hostingu, već može da vam pomogne sa rešavanjem bilo kakvih pitanja u vezi WordPress-om, počevši od instalacije, migracije, plugin-ova, itd.

Siteground-live-chat-podrska

Kod opcije sa razgovorom uživo, možete pogledati sliku i profil osobe za podršku, oblast ekspertize, tehničko znanje i interesovanja, iskustvo.

O SiteGround podršci možete pogledati mišljenja na Twitter-u, Facebook grupama za hosting, kao i raznih eksperata bilo gde na internetu, kao što je vlasnik SEO Yoast-a:

siteground-iskustva

Pored timske podrške Siteground ima sveobuhvatnu i detaljnu bazu znanja. Ona sadrži članke, vodiče, webinare, tutorijale,  blog, koji vam pomažu da savladate razna podešavanja i rešite različite probleme.

Transparentnost

Svakom ko kupuje hosting, važno je da sve informacije o kompaniji (kako i šta radi) budu vidljive i dostupne. Na njihovom sajtu je prikazano vreme produženja rada (uptime) na mesečnom i godišnjem nivou.

Takođe, vidljive su i IP adrese svih centara podataka Siteground-a, pomoću kojih možete testirati vreme učitavanja vašeg sajta iz svakog centra i tek onda se odlučiti koji centar će biti najbolji za vaše posetioce. Na  sajtu Siteground-a ćete naći i iskustva korisnika.

Siteground Hosting Paketi i Cene

Ono što Siteground razlikuje od drugih kompanija je veći izbor hosting paketa, kako za one koji počinju svoj blog, tako i za preduzetnike i kompanije sa razvijenim biznisom sa preko sto hiljada posetilaca mesečno.

U okviru shared WordPress hostinga postoje tri paketa: StartUp, GrowBig i GoGeek.

siteground-startup-planStartUp paket možete kupiti za 5,99 evra mesečno ( 60% popusta na regularnu cenu od 12,99 evra) i pogodan je za lične i poslovne blogove, manje internet prodavnice sa mesečnim brojem posetilaca do 10.000.

Njegove osnovne karakteristike pogledajte na slici ispod:

startup-paket-siteground

Ako želite da poboljšate performanse sajta, brzinu i koristite 2 puta više mogućnosti i resursa u odnosu na StartUp, dobar izbor GrowBig paket.

siteground-growbig-planOvaj paket ja koristim godinu dana i opravdava sve karakteristike odličnog hosting paketa. Cena paketa je 9,99 evra mesečno (50% popusta na regularnu cenu od 22,99 evra).

Ova opcija je odlična za sve one koji imaju više sajtova prosečne veličine i žele da sve imaju na jednom hosting nalogu. Neke od glavnih karakteristika GrowBig paketa:

 Brži sajt zbog korišćenja Siteground SuperCacher-a.

 Premium korisnička podrška.

 Premium bezbednost (30 kopija sajta dnevno).

 Neograničeni broj dodatih domena.

 SSL sertifikat besplatno godinu dana.

 20 GB prostora i Premium WordPress usluge.

GoGeek paket može biti najbolja opcija kada imate veoma posećenu web stranicu. On ima sve koristi prethodna dva paketa plus 4 puta više mogućnosti i alata.

siteground-gogeek-plan

Paket košta 13,99 evra mesečno (50% popusta u odnosu na regularnu cenu od 34,99 evra). Kod ove vrste paketa, vrlo mali broj korisnika deli hosting i zato je pogodan za veće sajtove, online prodavnice sa većim brojem proizvoda.

Podržava sajtove sa mesečnim posetama oko 100.000. Još neke od karakteristika: 30 GB prostora, 30 backup-ova dnevno, premium podrška i premium brzina, besplatna PCI saglasnost, napredniji hardver, instaliran GIT hosting, 4 puta više: alata za hosting, za bazu podataka i email.

tabela-cena-siteground-wordpress-hosting

 

Naročito se ovaj paket preporučuje za online prodavnice, a serveri uključuju i PCI usklađenost koju zakon nalaže, kako bi se zaštitili kupci (njihovi lični i podaci o plaćanju).

Plaćanje Siteground paketa možete vršiti na period od jedne, dve ili tri godine. Za plaćanje koristite kreditne kartice VISA i MasterCard, kao i PayPal na zahtev. Postoji mogućnost mesečnog plaćanja, ali vam tada uračunavaju i naknadu za podešavanje naloga.

siteground-cene-paketa-obnova

Siteground daje 30 dana garancije za povraćaj novca u slučaju da nakon 30 dana odlučite da prekinete saradnju. Ova garancija ne pokriva cloud hosting, domen i namenski server.

Registracija na Siteground-u

Ukoliko odlučite da koristite Siteground usluge, registracija je jednostavna i laka. Trebaće vam samo nekoliko minuta da popunite informacije i odlučite da li ćete odabrati novi domen (koji možete kupiti kod njih ili drugog provajdera domena, kao što je Namecheap) ili ćete koristiti postojeći domen (u slučaju da već imate sajt).

Obratite pažnju na dodatne opcije koje imaju u ponudi, što će zavisiti od paketa koji ste odabrali. Nakon uspešne registracije dobićete email sa ID brojem vašeg naloga i sa informacijama za prijavljivanje.

Kratak vodič kroz WordPress hosting, kako se hosting kupuje na Siteground-u, uključujući instalaciju WordPress-a, pogledajte u videu:

Nakon kreiranja naloga na Siteground-u, budite spremni da:

Izgradite svoj WordPress sajt korak po korak

Na Siteground-u ćete zaista lako napraviti svoj prvi WordPress sajt, zahvaljujući jedinstvenom WordPress Starter dodatku. Pomoću njega ćete brzo dodati temu, instalirati dodatke koji su vam već pripremljeni i pokrenuti sajt.

Kod instalacije WordPress-a na SiteGround-u, prilikom popunjavanja podataka, čekirajte opciju WP Starter i ovaj koristan alat će se naći u Dashboard-u, kada se ulogujete na svoj WordPress sajt.

U okviru naloga dobijate novi korisnički interfejs i dashboard umesto klasičnog cPanel-a, sa svim alatima za izgradnju i upravljanje web sajtom.

Imaju i prilagođene hosting planove za sve koji su fanovi Joomla i Drupal platforme.

Brz način da migrirate svoj sajt na Siteground

Siteground je svojim novim WordPress dodatkom pod nazivom WordPress Migrator na najbolji način korisnicima olakšao prenos sajta ili bloga iz bilo koje druge hosting kompanije, bez ikakvih dodatnih troškova.

Dovoljno je da instalirate njihov dodatak i bilo ko, bez obzira na nivo znanja i stručnost može prebaciti WordPress instalaciju (temu, dodatke, sadržaj) u nekoliko klikova.

Ovo je veoma siguran način transfera zato što se na vašem SiteGround nalogu generiše token koji omogućava da se sa bilo kog drugog hosting naloga može besplatno i šifrovano premeštati sajt na Siteground.

migrator-siteground-dodatak

Pored ove uvek imate i mogućnost da od Siteground stručnjaka zatražite da umesto vas urade transfer i to besplatno kod GrowBig i GoGeek paketa.

Ovo je odlično rešenje za sve koji imaju više sajtova, jer će svi vaši sajtovi imati brz, siguran i kvalitetan hosting na jednom nalogu.

SiteGround omogućava lak prelaz na Gutenberg editor

Nova verzija WordPress-a 5.0 izazvala je dosta strahova i problema u vezi sa korišćenjem novog Gutenber editor-a. SiteGround je i u ovom slučaju bio ispred svih i omogućio svojim korisnicima prelaz na Gutenberg editor bez rizika.

Takođe, ako ste već obavili instalaciju WordPress-a, možete sami, naknadno instalirati dodatak Classic Editor, tako da uvek imate izbor između Gutenberg-a i Classic editora.

U slučaju da korišćenje Gutenberg editora želite da odložite za kasnije, možete stopirati automatska ažuriranja WordPress-a na verziju 5.0 i veće u svom Siteground nalogu. Uvek, kad budete spremni, možete ručno ili uz njihovu pomoć ažurirati sajt na najnoviju verziju.

Siteground uvodi novi interfejs za svoje korisnike

Od septembra 2019. godine Siteground uvodi novi interfejs za korisnike. Prednosti novog interfejsa su mnogobrojne:

 • Omogućava lakše i efikasnije upravljanje sajtovima
 • Brže radi i možete ga koristiti za upravljanje sajtom i hostingom sa bilo kog uređaja jer je potpuno mobile-friendly.
 • Alati su podeljeni po temama, a zadatke izvršavaju u jednom kliku (na primer, kreiranje MySQL baza podataka, FTP korisnici, itd.).
 • Svaki sajt ima svoj set alata, nezavisno od ostalih alata na istom hosting nalogu.
 • Podešavanje sajta je jednostavnije i brzo pokrećete sajt. Možete podešavati sajt svog klijenta u okviru svog hosting naloga i prebaciti ga na klijenta kad budete spremni.
 • Možete učestvovati u radu tima ili kao saradnik na hosting nalogu drugih korisnika.
 • Funkcionalnost cPanela je olakšana, jer ćete sve raditi kao i do sada samo na jednom mestu i duplo jednostavnije.

Ako ste možda razmišljali o Siteground-u onda nastavite sa čitanjem kako bi upoznali novi korisnički interfejs.

Pregled novog Siteground Dashboard-a:

Kada prvi put otvorite Siteground nalog, čekaju vas najnovije vesti i sledeće opcije u meniju:

 • Home
 • Websites
 • Services
 • Billing
 • Referrals
 • Marketplace

siteground-novi-interfejs

Ono što će vas najviše zaniimati je opcija Websites pomoću koje ćete upravljati svim vašim sajtovima na SiteGround-u.

Ako želite da pristupite svim funkcijama sajta, odaberite ime sajta sa kojim želite da radite, pa kliknite na SITE TOOLS i dobijate sve dostupne alate:

siteground-dashboard-websites-2

Dolazite u Dashboard hosting naloga koji zamenjuje stari cPanel:

siteground-site-tools

Brzo ćemo proći kroz svaku…

Alati za upravljanje sajtom (File Manager, MySQL, itd.)

U okviru ovog odeljka moći ćete da upravljate datotekama svog sajta, FTP nalogom, bazom podataka sajta.

File Manager vam daje mogućnost da upravljate datotekama tako što ćete dodavati nove i uređivati postojeće, bez da koristite FTP nalog.

Mogu vam reći da je iskustvo mnogo bolje i lakše od File Manager-a u klasičnom cPanel-u.

Evo dobrog primera koji se odnosi na uređivanje .htaccess datoteke vašeg sajta. Sve što treba je da kliknete na ovu datoteku da bi je uređivali direktno tu u interfejsu:

siteground-file-manager

Kod MySQL baze i dalje ćete koristiti opciju phpMyAdmin da biste je uređivali. Dobili ste novi dashboard za kreiranje, upravljanje bazom podataka i njenim korisnicima:

siteground-manage-databases

Sigurnost (Backups, SSL, itd.)

Sada prelazimo na odeljak sa svim alatima za bezbednost sajta. Neke od ključnih za vaš hosting nalog su:

Backups (sigurnosne kopije sajta) je opcija koja vam omogućava da lako i brzo kreirate rezervne kopije sajta po sopstvenoj želji (pored automatskih kopija sajta koje redovno kreira Siteground):

siteground-kreiranje-rezerve-kopije-sajta

Takođe možete upravljati postojećim bazama i vraćati ih po potrebi.

Odeljak SSL Manager-a omogućava vam da lako instalirate besplatan SSL sertifikat koji SiteGround nudi putem Let’s Encrypt-a:

siteground-dashboard-ssl-manager

SSL možete lako aktivirati preko opcije Enforce HTTPS kako bi dodali HTTPS svim svojim linkovima:

siteground-dashboard-ssl-https-enforce

Kada želite da ograničite pristup svom sajtu, SiteGround vam nudi dva korisna alata. Prvo je alat Protected URLs pomoću kojeg možete da dodate lozinku za pristup nekom delu ili celom sajtu na nivou servera:

siteground-dashboard-protected-URL

Takođe možete blokirati i određene IP adrese putem alata Blocked Ips. Ova opcija je najkorisnija u slučaju da imate neku zlonamernu radnju ili napad na sajt sa jedne ili nekoliko IP adresa:

siteground-dashboard-blocked-IP

Brzina (Caching & Cloudflare)

Već znate da vam alati za brzinu mogu pomoći da ubrzate svoj sajt. Dva alata vam pre svih mogu u tome pomoći.

Cloudflare CDN integracija koju SiteGround nudi za aktiviranje besplatne ili plaćene Cloudflare usluge. Super je imati ugrađenu integraciju, mada nije teško ni da je sami postavite.

Upravljanje keširanjem sajta (Caching) je opcija na nivou servera koju SiteGround nudi. U okviru caching opcije možete upravljati statičkim datotekama sajta i Memcached opcijom, dok ćete pomoću dodatka SG Optimizer-a upravljati keširanjem stranicama na sajtu:

siteground-dashboard-caching

WordPress alati (Automatic Updates, Staging, itd.)

Za sve ljubitelje WordPress-a u ovom odeljku se nalaze mnogi korisni alati.

Ako pokrećete novi sajt, samo je potrebno da pratite korake pomoću čarobnjaka za instalaciju i da instalirate najnoviju verziju WordPress-a.

Ako planirate da pokrenete online prodavnicu, takođe će vam automatski instalirati WooCommerce kao deo instalacionog procesa:

siteground-install-manage-wordpress

Web sajt Staging opcija vam daje mogućnost da radite na sajtu u okviru servera, sve testirate, pa onda objavite uživo.

Klikom na ovu opciju možete da kreirate potpuno nov sajt:

siteground-staging

Imate mogućnost da učinite datotetke koje vi izaberete aktivnim, pomoću opcije Custom Deploy.

Migracija sajta

Sa besplatnim dodatkom sa WordPress-org-a, vrlo lako možete premestiti svoj sajt sa drugog hostinga na Siteground.

Ovde je važno da kreirate token u okviru odeljka za migraciju sajta, a dodatak WP Migrator će obaviti ostalo:

siteground-wp-migrator

Automatska ažuriranja

Odeljak za ažuriranja (updates) omogućava da sami ažurirate svoj sajt ili da podesite da SiteGround to obavlja umesto vas automatski.

Možete da podesite vremenski okvir za aktiviranje glavnih ažuriranja. Takođe možete da omogućite ili ne automatska ažuriranja vašeg sajta:

siteground-dashboard-wp-update

Email adrese

Odeljak Emal omogućava da upravljate svim email adresama koje ste na svom hosting nalogu kreirali. Ovde možete kreirati i dodavati nove naloge:

siteground-dashboard-emails

Statistika

Novi dashboard hosting naloga daje vam pristup detaljnim informacijama vezano za analitiku vašeg sajta. Tu se nalaze najnoviji podaci o:

 • Ukupnom saobraćaju
 • Publici
 • Izvorima saobraćaja
 • Ponašanju publike
 • Tehnologiji koju publika koristi

siteground-dashboard-statistics

Ovde ćete naći i izveštaj o greškama i pogrešnim logovanjima.

Dev Tools

Ovo je opcija koja je namenjena programerima, jer im omogućava da upravljaju sledećim stavkama:

 • PHP verzijama
 • Cron poslovima
 • SSH ključevima
 • Git-om

siteground-dashboard-git

Nove mogućnosti pristupu naloga

Pored alata za upravljanje sajtom, još jedna novina je da možete da dodeljujete funkcije i drugim osobama, kako bi one imale pristup vašem hosting nalogu. Tim osobama možete odrediti šta mogu da rade na sajtu.

Uloge za pristup su sledeće:

 • Saradnik – uloga omogućava pristup dizajneru, programeru.
 • Klijent – ova uloga daje ograničeni pristup alatima za upravljanje sajtom.

Što se tiče novog interfejsa vdeli ste da je sve mnogo praktičnije, jednostavnije, korisnije.

Prednosti i Nedostaci

 Najbolja podrška, bezbednost, brzina i vreme produženja rada.

 Sve usluge su prilagođene kako početnicima, tako i iskusnijim vlasnicima blogova i sajtova.

 Za WordPress sajtove imaju odlične, konkurentske cene.

 Koriste veoma cenjenu, modernu tehnologiju.

 Instaliraju WordPress umesto vas, na zahtev.

 Nudi CloudFlare integraciju.

 Povraćaj novca u roku od 30 dana.

♣  Nude alate za kreiranje WordPress sajta, kao što je na primer WP Starter

 Ograničavaju količinu podataka koju možete skladištiti i ona se kreće od 10 GB (StartUp) do 30 GB (GoGeek paket).

Bez sumnje da imaju odlične razloge za ovakvu ponudu, pre svega, jer nude brzinu, ali sajtovi sa dosta video materijala i drugog medijskog sadržaja se možda neće uklopiti sa ovim ograničenjima.

 Imaju mesečna ograničenja broja poseta sajtovima u okviru svakog od 3 pomenuta paketa. Ograničenja se kreću od 10.000 posetilaca mesečno za StarUp do 30.000 za GoGeek paket.

 Nemaju u ponudi mesečnu pretplatu za Shared (zajedničke) hosting pakete.

Zaključak

Verujem da iz mog Siteground pregleda možete videti da se ova kompanija ističe u svim važnim aspektima web hostinga (bezbednost, performanse, produženje rada i podrška za korisnike).

Preporučujem da pročitate moj Pregled SiteGround vs. Bluehost, gde ćete naći još informacija i testova o Siteground-u.

Pored toga, bez obzira koji hosting paket izaberete, bilo da ste početnik ili profesionalac, Siteground ima i veliki broj dodatnih funkcija, opcija za podršku, cene koje nećete naći kod drugih hosting kompanija.

Prema istraživanjima svake godine, preko 95% kupaca je spremno da preporuči Siteground hosting usluge.

siteground-pregled-review-wordpress-hosting-1

Da li ste vi koristili usluge Siteground-a ili ste već izabrali hosting kompaniju? Podelite svoje iskustvo i mišljenje u komentarima, a ovaj članak na Facebook-u, Twitter-u kako bi i drugima pomogao.

Hvala puno na čitanju!

affiliate-linkovi-napomena

error: Sadržaj je zaštićen!