Skip to content

Zašto je važno da vaš sajt bude mobile-friendly

mobile-friendly-sajt

Ažurirano, Jun, 2022.

Da li je vaš sajt mobile-friendly?

Ako ne možete odgovoriti potvrdno, predlažem da se pozabavite ovim pitanjem, jer to može značajno uticati na vaše poslovanje.

Google je još u aprilu 2015. godine uveo algoritam koji proverava da li su sajtovi prilagođeni mobilnim uređajima.

Ovu informaciju uzima kao važan podatak prilikom rangiranja u rezultatima pretrage preko mobilnih uređaja (ovo ne važi za desktop i laptop računare).

Termin „mobile-friendly” odnosi se na sajtove kojima se može pristupiti sa svih mobilnih uređaja i koji i tada korisnicima pružaju jednako dobro iskustvo.

Neki od faktora koje Google uzima u obzir jesu:

marinanikoliconlineČitljivost teksta (treba da bude čitljiv bez potrebe da se uvećava);

marinanikoliconlineUočljivost linkova (treba da budu dovoljno veliki i međusobno razmaknuti da korisnik može da klikne na njih); prilagođenost veličini ekrana (sadržaj da odgovara i prilagođava se veličini ekrana);

marinanikoliconlineKorišćenje standardnih fontova;

marinanikoliconlineUčitavanje slika (da se ne učitavaju sporo);

marinanikoliconlineIzbegavanje FLASH sadržaja (softvera koji nije mobile-friendly).

Google-ov algoritam testira stranu po stranu na vašem sajtu. Ne moraju sve stranice da budu optimizovane za mobilne uređaje da bi se čitav sajt rangirao kao mobile-friendly.

Iz rangiranja se isključuju stranice koje nisu mobile-friendly.

Testiranje sajtova važi za sve zemlje sveta i to u realnom vremenu, a to znači da istog trenutka kada optimizujete sajt dajete signal Google-u i tada ćete odmah biti rangirani u rezultatima pretrage.

Statistika i činjenice koje ukazuju na važnost mobile-friendly sajta

Korišćenje smart telefona i tableta, kao i vreme provedeno na njima, u globalnim razmerima poraslo za 60%.

U infografiku ispod pronaći ćete statistiku i činjenice koje će vam odgovoriti na pitanje zašto je važno da vaš sajt bude mobile-friendly:

   

Nekoliko besplatnih alata koji će vam pomoći da ispitate da li je vaš sajt mobile-friendly

Google-ov Mobile-Friendly Test – dovoljno je da unesete URL adresu svog sajta ili bilo koje stranice na sajtu i kliknete na „Analiziraj”.

Dobićete jedan od dva odgovora prikazanih na slici ispod.

U slučaju da je odgovor negativan, Google nudi i svoj vodič koji će vam pomoći da prilagodite sajt mobilnim telefonima.

mobile-friendly

HubSpot Marketing Grader će vam dati detaljniji izveštaj o optimizovanosti za mobilne uređaje (koliko u odnosu na 100%) i ostalim komponentama sajta, kao i predloge za poboljšanje. Potrebno je uneti samo adresu sajta i email.

W3C MobileOK Checker je test koji vam pruža uvid u tehničke komponente i takođe daje preporuke.

Koliki je broj posetilaca na sajtu koji dolaze sa mobilnih uređaja – jeste jedna od važnih stvari koje treba da znate.

Ovo ćete saznati prijavom na Google Analytics. Kako da to uradite pogledajte u videu.

Nakon što se prijavite, u meniju sa leve strane odaberite opciju Mobile i dobićete broj poseta sa mobilnih telefona u procentima i saznati koje su vrste mobilnih telefona u pitanju.

Pored toga, Google PageSpead Insights pomoći će vam da saznate koliko se brzo vaš sajt učitava na mobilnim telefonima, a dobićete takođe i smernice kako da poboljšate mobilni prikaz sajta.

WordPress dodaci za mobile-friendly sajt

Ako imate WordPress sajt, jedno od rešenja je da promenite temu i odaberete neku koja je već mobile-friendly i koja obezbeđuje da vaš sadržaj bude čitljiv korisnicima mobilnih telefona.

U slučaju da ne želite da menjate temu, možete instalirati neki od dodataka koji će vam za samo nekoliko minuta pomoći da pretvorite sajt u mobile-friendly verziju.

Tri takva dodataka kratko opisujem ovde:

  • WPTouch kreira novu mobile-friendly temu na vašem sajtu.

Njegova naprednija i plaćena verzija košta 69 dolara za jedan WordPress sajt, a ima jednostavne opcije i teme za prilagođavanje.

  • WP Mobile Detector automatski prepoznaje korisnike mobilnih telefona i prilagođava vaš sadržaj.

Poseduje teme za sve vrste sajtova i blogova. Detektuje preko 5.000 modela mobilnih telefona. Pro verzija košta 50 dolara po instalaciji.

Možete prilagoditi boje, fontove, dodati logo svog bloga. Pored toga, možete odabrati stranice koje će se prve prikazivati na mobilnim uređajima, a dodatak se lako povezuje sa Google Analytics-om, itd.

Evo kratke liste promena koje će mobilnim korisnicima omogućiti dobar pregled vašeg sajta:

kljucna-rec-istrazivanje-seoIzaberite odgovarajuću (Responsive) temu za svoj sajt. Za kupovinu kvalitetnih mobile-friendly tema, posetite ThriveThemes i Theme Genesis.

kljucna-rec-istrazivanje-seoKoristite dodatke koji se automatski prilagođavaju različitim uređajima, kao na primer: Responsive Menu, Gravity Forms, Add This, Slajder dodatak i druge.

kljucna-rec-istrazivanje-seoPotrudite se da način navigacije na sajtu bude primeren mobilnim telefonima (ako znate da se pregled na telefonima obavlja pomoću prsta).

kljucna-rec-istrazivanje-seoOptimizujte sajt za brzinu, jer je brzina kritičan faktor u rangiranju na Google. Često posetioci napuštaju sajt ako se otvara više od dve sekunde. Brzina sajta zavisi od kvaliteta hostinga koji koristite.

Moja preporuka je Siteground hosting, a u ovom članku pročitajte Siteground Pregled.

kljucna-rec-istrazivanje-seoUklonite pop-up prozorčiće na sajtu, jer oni ne vrede za iskustvo na mobilnim telefonima.

kljucna-rec-istrazivanje-seoNe koristite Flash kada dodajete elemente na sajt, već izaberite JAVA ili HTML5 preko flash-a da bi to odgovaralo i mobilnim uređajima.

Konačno, postoje i mobilne platforme koje će vam u kratkom roku kreirati odgovarajući mobile-friendly sajt. Među poznatim su:

  • bMobilized koja ima rešenja i za e-commerce sajtove

U besplatnoj varijanti podrška je ograničena na 5 stranica sajta, 500 poseta mesečno, i osnovne module. Plaćena verzija u najjeftinijoj varijanti košta 6 dolara mesečno.

Pomoću ovog sajta možete u par koraka pokrenuti moderan i kompatibilan sajt. To se odnosi i na kreiranje online prodavnice.

  • Mobirise je sajt koji zapravo i nema konkurenciju među besplatnim opcijama. Dolazi kao offline aplikacija koja radi sa Windows i Mac platformama.

Čitav proces kreiranja sajta je vrlo jednostavan, zato što se od vas ne traži da budete stručnjak, da poznajete dizajn i kodiranje. Ova aplikacija je opremljena sa preko 5500 šablona za kreiranje online prodavnica, bilo koje vrste sajta, landing stranica.

Izgradnja sajta se sastoji u odabiru teme i prilagođavanja dizajna pomoću elemenata po sistemu “prevuci i otpusti”.

Sve možete podešavati počevši od boje, teksta, bilo kog parametra. Imaju minimalistički interfejs, jednostavan za korišćenje.

  • Readymag je novi softver koji ne zahteva nikakvo znanje o kodiranju.

Pomoću ovog graditelja stranica svi mogu kreirati bilo koju vrstu web stranice (časopisi, prezentacije, biznis sajtovi, itd.).

Nudi mnogo funkcija i gotovih šablona koje možete uređivati ili graditi sajt po svojoj ideji od nule.

Performanse sajta možete pratiti pomoću Google Analytics-a, dodati animacije u dizajn, zaštititi sajt lozinkom, graditi email listu. Spreman je za sve vaše ideje!

  • Site123 možete koristiti bez ikakvih troškova za kreiranje sajta na profesionalnom nivou.

Ne koristi kodiranje i nudi dosta šablona sa intuitivnim editorom. Ovaj sajt dolazi sa besplatnim hostingom, prilagođenim domenom, SEO alatima, dodacima za online prodavnicu.

Bez obzira na vašu tržišnu nišu obezbeđuje vam stabilno i sigurno prisustvo na internetu.

Da li ste spremni da se potrudite da vaš sajt bude mobile-friendly, kako ne biste izgubili rang na Google-u?

Nadam se da ste u ovim informacijama videli priliku da sadržaj vašeg sajta približite publici koja ga pronalazi i koristi preko mobilnih telefona.

Podelite ovaj članak putem email-a, na Facebook-u, Twitter-u, kako bi o ovoj važnoj temi informisali i svoje prijatelje.

Hvala na čitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!