Skip to content

Šta je CDN i zašto je potreban za vaš blog?

 

sta-je-cdn-zasto-je-potreban-za-blog

Ažurirano, Jun, 2022.

Svima koji imaju blog najvažnije je da im sadržaj pouzdano i brzo stiže do korisnika. CDN je važna karika u isporuci sadržaja i može imati veliki uticaj na vaš blog.

Povećava brzinu učitavanja sajta i odgovor servera, na jednostavan i isplativ način. CDN je jedna od najvažnijih tehnologija koje danas postoje na internetu.

Sada 48,3% od prvih 10.000 sajtova koristi CDN. Prema istraživanjima, globalno gledano, 70% svih vlasnika sajtova će koristiti CDN do 2020. godine, u odnosu na 36% korisnika u 2015. godini.

Oni koji se više razumeju u tehnologiju, verovatno već znaju kakve su prednosti od korišćenja CDN-a, dok drugima sa manje tehničkog znanja ovo može predstavljati izazov.

U ovom članku, ja ću vam pomoći u tom izazovu i predstaviti važnost CDN-a, zašto bi trebalo da koristite CDN, kao i podešavanje besplatne opcije CDN-a.

CDN (Content Delivery Network) – Mreža za isporuku sadržaja je sistem međusobno povezanih servera koji se nalaze na različitim geografskim lokacijama širom sveta.

Kada koristite CDN uslugu, ti serveri isporučuju keširan statički sadržaj vašeg sajta/bloga korisnicima, na osnovu geografske lokacije na kojoj se posetilac vašeg bloga nalazi.

Pokušaću jednostavnije. Kada posetilac dođe na vaš WordPress blog, ta poseta je preusmerena na server vaše hosting kompanije.

Na primer, moja hosting kompanija je Siteground, a glavni centar  podataka na koji se usmeravaju posetioci mog bloga nalazi se u Amsterdamu.

To bi značilo da svaki posetilac bloga koristi centar podataka sa ove lokacije. Ako je posetilac daleko od mog centra podataka, trebaće više vremena da se blog učita i isporuka sadržaja će kasniti.

cdn-mreza-za-isporuku-sadrzaja-blog

U slučaju da se broj poseta blogu poveća, to dovodi do opterećenja glavnog servera, do toga da se blog sporo učitava ili server doživi pad.

Ovo je ključni trenutak gde će CDN odigrati važnu ulogu:

 • smanjiti opterećenje servera hosting kompanije, pre svega zato što se CDN serveri nalaze svuda u svetu
 • što je na njima sačuvan vaš keširan sadržaj (slike, CSS datoteke, videa i drugi elementi) i
 • što svakog korisnika sajta preusmerava na server koji je korisniku u tom trenutku po lokaciji najbliži.

Tako se stranice vašeg bloga brže učitavaju iz perspektive korisnika i štede njihovo vreme.

CDN je od velikog značaja za vaš blog, ako želite da sadržajem doprete do velikog broja korisnika.

Velike koristi ćete imati od CDN-a ako na blogu imate dosta slika, infografika i drugog medijskog sadržaja.

Koje su ostale ogromne prednosti za blog/sajt od korišćenja CDN-a?

CDN poboljšava brzinu vašeg sajta, smanjuje kašnjenje, jer omogućava brže učitavanje stranica.

Sve ovo pozitivno utiče na korisničko iskustvo i zadovoljstvo kupaca. U prilog ovome idu i rezultati istraživanja kompanija Akamai i Gomez.com:

cdn-blog

 • CDN direktno pomaže da poboljšate SEO rangiranje bloga, time što optimizuje brzinu i korisnički doživljaj.

Vreme učitavanja stranice je faktor koji Google koristi kod rangiranja sajtova u pretraživačima. Duže učitavanje stranica može da smanji stopu konverzije, što bi se ogledalo u gubitku broja posetilaca i prihoda.

Prema Kissmetrics-u, kašnjenje učitavanja od 1 sekunde, smanjuje stopu konverzije za 7%. U vezi ovih performansi sajta CDN je od suštinske važnosti.

 • CDN sprečava pad sajta u slučaju povećanih poseta, jer raspodeljuje propusni opseg na veći broj servera, umesto da samo glavni hosting server trpi opterećenje.
 • CDN  može da omogući i veću bezbednost, jer nudi različite slojeve zaštite od hakerskih napada.

Ova CDN funkcija može sprečiti napad i pre nego što dođe baze podataka. SSL sertifikati su samo jedna od mera bezbednosti koju koristi CDN.

U slučaju da dođe do kvara na glavnom hosting serveru, kopije stranica bloga će i dalje postojati na nekom od CDN servera.

 • Pouzdanost sadržaja je veća i to direktno poboljšava korisničko iskustvo i utiče na prihode vlasnika sajta.
 • Kompresija vaših datoteka se radi automatski kada se sadržaj isporučuje pomoću CDN-a.
 • CDN vam može uštedeti novac, jer ne morate da plaćate skupe hosting servise. Pruža usluge po pristupačnim cenama, pa se preporučuje preduzetnicima sa manjim budžetom.
 • CDN koristi opciju preusmeravanja i vaš blog je, kao rezultat toga, dostupan 100%, pa čak i sa nestankom struje i zastojem na internetu.
 • CDN omogućava povećanje broja korisnika koji pristupaju blogu u istom trenutku. Takođe omogućava pristup korisnicima iz svih regiona sveta.
 • CDN servis ima podršku, koja vam je u svakom trenutku na raspolaganju. Mogu vam ponuditi i statistiku u realnom vremenu, prikaz aktivnih regiona i druge važne informacije koje daju na uvid svojim klijentima.

Kada ste shvatili koje prednosti sa sobom nosi korišćenje CDN-a, sigurno se pitate kako i kog CDN provajdera odabrati.

Izbor ćete vršiti na isti način kao i kada je reč o hostingu, cloud servisu ili bilo kojoj vrsti ulaganja u sopstveni posao.

Faktori pri izboru CDN-a koje treba uzeti u obzir

 • Lokacija – kod koje je važno da CDN ima servere u onom delu sveta odakle potiče najveći broj posetilaca vašeg bloga.
 • Troškovi – ovde je važno da dobro proučite planove provajdera u smislu da ne postoje neki dodatni troškovi i da se naravno, sve to uklopi u vaš budžet. U smislu planova, postoje CDN provajderi sa besplatnim i plaćenim uslugama.
 • Podrška – ovo je od presudnog značaja, jer šta god da je u pitanju sa vašim nalogom, potrebno je podrška uvek bude dostupna.

Neke hosting kompanije, kao Siteground, Bluehost, HostGator, pružaju mogućnost i daju uputstva po koracima da se besplatno povežete na CDN servis, što je odlična opcija koju sam ja izabrala.

Kada imate sajtove sa velikim medijskim datotekama i posetioce koji dolaze iz različitih zemalja, tada je neophodno da koristite CDN.

Međutim, postoje neki sajtovi kojima neće biti potrebna CDN usluga, kao što su: kozmetički saloni, restorani i sajtovi koji imaju posetioce na jednom manjem geografskom području.

cdn-za-blog

Ovde ću vam ukratko predstaviti 7 najboljih CDN provajdera za WordPress sajtove, uz preporuku da posetite njihove adrese za više informacija:

cloudflare-sta-je-cdnCloudFlare svojom savremenom tehnologijom nudi veliki broj rešenja, kako blogerima, tako i kompanijama.

Ima servere koji obuhvataju preko 200 gradova u 100 zemalja (da biste pogledali mapu lokacija koje CloudFlare pokriva evo linka: https://www.cloudflare.com/network/).

Poznat je po brzoj isporuci statičkog i dinamičkog sadržaja. Ima ugrađenu funkciju kontrole nad načinom keširanja sadržaja.

Kada aktivirate CloudFlare CDN vaš sajt postaje deo CloudFlare-ove mreže. Ova mreža usmerava saobraćaj ka web stranicama kroz CloudFlare-ovu globalnu mrežu centara podataka.

CloudFlare je najkorišćeniji CDN provajder od strane vlasnika WordPress sajtova. CloudFlare će optimizovati brzinu i blokirati potencijalne napade na vaš sajt, ograničavajući pristup napadačima.

U odnosu na druge provajdere CloudFlare ne naplaćuje za protok – Bandwith, a pored toga dobijate i SSL podršku.

CloudFlare možete koristiti besplatno, a sa plaćenom opcijom dobijate dodatne pogodnosti, kao što je optimizacija za mobilne uređaje, zaštita web aplikacija, pristup za više korisnika, itd.

Sa samo jednim klikom možete prekinuti da koristite njihove CDN usluge, iz bilo kog razloga.

Ja koristim CloudFlare kao besplatnu opciju kod Siteground hosting provajdera.

Nabrojaću vam najmanje 5 razloga zašto sam ga odabrala. Takođe ću vas uputiti kako da podesite svoj besplatan nalog na CloudFlare-u.

 1. CloudFlare zaustavlja hakerske napade i sve spam komentare na mom blogu. Bezbedna sredina je meni važna za blog. Pa čak i da se desi neki pokušaj napada, neće ni stići do glavnog servera.
 2. CloudFlare je besplatan CDN pa je to jedna od glavnih pogodnosti. Lako se integriše sa blogom/sajtom i kešira sve statične datoteke (slike, CSS, JavaScript) i isporuku vrši sa najbližih servera.
 3. Ako promenite hosting servis, nećete morati da čekate DNS prilagođavanja. Kada dođete u tu situaciju, samo ćete u Kontrolnoj tabli CloudFlare-a promeniti IP adresu servera.
 4. CloudFlare poboljšava performanse bloga/sajta do 50% i povećati njegovu brzinu. Slaže se sa bilo kojim plugin-om za keširanje koji ste aktivirali na svom blogu.
 5. Štedi Bandwith – propusni opseg, što bi značilo da možete uštedeti prostor na disku, jer se prostor neće mnogo povećavati sa većim brojem posetilaca.

Preuzmite: Kratak Vodič Za CloudFlare – karakteristike i podešavanja

2. KeyCDN je još jedan od popularnijih CDN-a, jer uz njihove usluge ide visoka tehnologija i veliki nivo optimizacije.

Što se tiče bezbednosti nudi besplatne SSL sertifikate. Sa WordPress blogom možete ga integrisati pomoću plugin-ova, od kojih su poznatiji: WP Super Cache, W3 Total Cache.

Ovaj CDN možete koristiti 30 dana besplatno, bez korišćenja kartice i dobiti kredit od 25GB za vaše posete blogu/sajtu.

Imate na raspolaganju 5 slobodnih geografskih zona i ako vam zatreba još neka, platićete dodatno 1 dolar.

3. InCapsula je poznato ime u svetu CDN-a. Ima veliki broj centara, kao i velike kapacitete. Odgovara različitim i zahtevnim potrebama korisnika kao što su online prodavnice, video kompanije, marketing kompanije.

Na Kontrolnoj tabli svog naloga možete imati uvid u detaljne aktivnosti: performanse, bezbednost. Popularna je zbog jakog sistema zaštite i sigurnosti.

Za manje sajtove i lične blogove možete koristiti njihovu besplatnu opciju.

4. CacheFly ima više od 40 baza servera širom sveta i siguran je izbor za WordPress.

Pruža usluge velikim kompanijama kao: Microsoft, Toyota, LG… Kad god želite možete videti statistiku korišćenja i automatske izveštaje.

Koristi tehnologiju za ubrzanje i kompresiju datoteka, što olakšava isporuku sadržaja posetiocima bloga. Pre kupovine možete ga testirati besplatno 30 dana.

5. CDN77 svoju stručnost meri u brojkama. Ima 27 centara u 23 zemlje. Specijalizovani su za ubrzanje, poboljšanje performansi sajtova, skladištenje, igrice, SSL, privatni CDN.

Podešava se u par jednostavnih koraka. Kod WordPress-a integriše se sa W3 Total Cache plugin-om.

6. Fastly je odlična CDN usluga, među čijim klijentima su Twitter, Vimeo, Vogue, sajtovi koji svakodnevno imaju veliki broj posetilaca.

Ovaj CDN je specijalizovan za web i mobilne performanse, cloud servis, medijsko poslovanje, tehnološke platforme i keširanje sadržaja.

Sudeći po korisnicimai iskustvima na njihovom sajtu, Fastly CDN je pouzdan izbor u internet poslovanju.

sta-je-cdn-zasto-je-potreban-za-blog

7. Akamai je veoma ubedljiv CDN po svojim rešenjima i velikom broju korisnika. Imaju platformu za učenje gde se može detaljno saznati o svim rešenjima koje nude korisnicima.

Imaju veliki broj usluga i odličnu podršku. Njihov portfolio vredi pogledati, bez obzira da li ćete se odlučiti ili ne za njihove usluge:)

Predlažem, da pre nego počnete da koristite CDN, proverite vreme učitavanja vašeg bloga, preko besplatnih test alata: Gtmetrix, Webpagetest, Sucuri Load time tester, kako bi mogli da uporedite rezultate.

Svakom vlasniku bloga su važne performanse i bezbednost, a CDN može da ispuni sve ove zahteve.

Povezivanjem svog bloga/sajta sa CDN servisom možete ostvariti veću vidljivost u rezultatima pretrage i poboljšati iskustvo svojih čitalaca.

Velika je verovatnoća da će sajt sa visokim performansama ubrzati prodajni kanal, posete i povećavati svest o brendu.

Ako nešto nedostaje vašem poslovanju preko interneta, trebalo bi da razmislite o korišćenju CDN-a.

Nema sumnje da je CloudFlare najbolji besplatan CDN za vaš WordPress blog.

Koliko vas koristi CDN za svoj WordPress blog? Da li mislite da je isporuka sadržaja suštinski važna za svakog blogera?

Zahvalna sam da čujem vaše mišljenje u komentarima i što ćete lajkovati, ako ste uživali u čitanju ovog članka.

Ne zaboravite i da ga podelite ostalim WordPress korisnicima na Facebook-u i drugim društvenim mrežama:)

5 thoughts on “Šta je CDN i zašto je potreban za vaš blog?”

 1. Avatar

  Marina hvala za tekst.
  Jedno pitanje.
  Vaše mišljenje o plaginu “CDN Enabler”?
  Nisam autoritet koji bi ga preporučio ali Vi možete ako procenite da vredi.
  Pozdrav RL

  1. Marina

   Pozdrav Radosave, hvala puno za čitanje i komentar!
   Plugin CDN Enabler je proizvod hosting kompanije KeyCDN, ali ga možete koristiti, jer radi bez obzira na to gde je hostovan vaš blog. Plugin odgovara najnovijoj verziji WordPress-a i redovno se ažurira. Poznato mi je da odlično funkcioniše i jednostavno se podešava.
   Ukoliko onemogućite njegovo funkcionisanje pomoću opcije Disabled (na stranici za podešavanja) vaš blog/sajt će nastaviti da funkcioniše bez problema.
   Takođe, kao odlično rešenje predlažem korišćenje plugin-ova: W3 Total Cache i W3 Super Cache, kako bi povezali CDN sa vašim blogom. U njihovoj Kontrolnoj tabli postoji tab CDN u kome se vrše potrebna podešavanja. Ako zapnete kod podešavanja u vezi bilo kog od pomenutih plugin-ova, slobodno se javite.

   Srećno i veliki pozdrav:)

 2. Avatar

  Marina ovaj CDN je poprilično korisna stvar, vjerujem da će i drugi ljudi koji koriste WordPress platformu uključiti tu opciju u svoje poslovanje. Odlična blog objava!

  1. Marina

   Pozdrav Hrvoje,
   Hvala za pohvalu i komentar! Verujem da će svi vlasnici WordPress-a koji ovo budu čitali, iskoristiti sve informacije na pravi način.
   Hvala vam na čitanju i želim vam puno uspeha u svemu što radite! Srdačan pozdrav:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!