Skip to content

Kako odabrati najbolji WordPress hosting – Vodič za početnike

 

kako-odabrati-wordpress-hosting-vodic-za-pocetnike

Ažurirano, April, 2023.

Kako odabrati najbolji WordPress hosting jedna je od prvih i glavnih odluka ako želite da imate uspešan WordPress blog ili sajt, zato što hosting direktno utiče na rad i performanse bloga, prodaju, SEO optimizaciju.

Bez hostinga vaš blog neće postojati na internetu. Hosting kompaniju možete zamisliti kao veliku zgradu, a ljude koji žive u stanovima kao vlasnike blogova ili sajtova.

Kao što mi živimo u kući, tako je sajtu, da bi postojao, potreban hosting provajder, koji obezbeđuje prostor i odgovarajuću tehnologiju za određenu novčanu nadoknadu.

Danas postoji stotine hosting kompanija, sa mnogo opcija u ponudi. Ukoliko pokrećete WordPress blog ili sajt ili niste zadovoljni hostingom na postojećem WordPress-u, onda je ovo članak za vas.

affiliate-linkovi-napomena

U ovom članku ću vam pojednostaviti proces i objasniti šta je sve važno da uzmete u obzir kad birate „najbolju hosting kompaniju za vašu web stranicu“, koje vrste hostinga možete odabrati i šta nude najbolje hosting kompanije.

Postoji veliki broj karakteristika kod hosting provajdera koje će odlučiti da li neki odgovara vašim potrebama.

Ono što je najbolje za mene, ne mora da bude najbolje i za vas.

Ako se kao WordPress početnik pitate da li mora da kupite hosting kod iste kompanije gde ste kupili domen, odgovor je ne.

Sa web adresom – domenom, možete kupiti hosting kod bilo kog hosting provajdera, a to je uglavnom i praksa.

Ovo pominjem zato što se dešava da vam kompanija kod koje kupujete domen, uvek ponudi i usluge hostinga.

Šta-je-web-hosting

Pre nego što krenete u razmatranje karakteristika i poređenja hosting kompanija, važno je da odgovorite na neka pitanja i da razumete šta je vama potrebno, jer tako možete uštedeti desetine i stotine dolara.

wordpress-hosting-marinanikoliconlineDa li će vaš sajt imati dosta stranica ili samo nekoliko, kao većina standardnih poslovnih sajtova?

wordpress-hosting-marinanikoliconlineKoliki broj posetilaca očekujete u narednim mesecima? Od ovog odgovora će zavisiti i odgovor na pitanje       koliko je važno da vam hosting bude prilagodljiv?

wordpress-hosting-marinanikoliconlineAko poznajete programiranje, da li će vam trebati hosting koji nudi opcije u skladu sa tim?

wordpress-hosting-marinanikoliconlineDa li će vam u startu trebati dosta skladišnog prostora za vaše datoteke i da li će se potreba za tim prostorom povećavati?

wordpress-hosting-marinanikoliconlineDa li će vašem blogu trebati veća procesorka snaga, ukoliko imate pored statičkog i razne skripte, aplikacije (posebno kada više posetilaca preuzima sadržaj u isto vreme).

wordpress-hosting-marinanikoliconlineKoliko i kakva podrška vam je potrebna?

wordpress-hosting-marinanikoliconlineKoliko novca možete da izdvojite?

Šta sve treba da razmotrite prilikom izbora WordPress hosting kompanije?

Skoro sve hosting kompanije podržavaju WordPress sajtove zbog njihove popularnosti, pa omogućavaju WordPress instalaciju sa par klikova.

Odmah na početku proverite da li određena kompanija podržava PHP verziju 7.1 ili veću (nikako manju od PHP 5.6), kao i MySQL bazu od 5.6 ili veću verziju.

1. Kvalitet hosting podrške

Jedan od najvažnijih faktora u izboru hosting provajdera je podrška. Jedino podrška može da vam pruži pomoć i reši problem kada dođe do zastoja, smetnji.

U vezi sa podrškom je najvažnije vreme odziva, njihova tehnička stručnost i znanje.

Ukoliko ste tek pokrenuli WordPress sajt i niste se bavili pitanjima migracije, instalacije, backup-a, keširanja, bezbednosti, biće vam potrebna podrška sa znanjem i hostinga i WordPress-a.

Svaki hosting provajder pruža različite nivoe podrške putem razgovora uživo, telefonom, email-om, preko foruma i ticket-a.

U svrhu dobijanja informacija o podršci, možete posetiti razne hosting forume, pročitati preglede o kompanijama, kao i direktno kompaniji postaviti tzv. pred-prodajno pitanje.

Imate mogućnost i da se u besplatnom periodu korišćenja hostinga uverite u kvalitet podrške.

Ako ne budete zadovoljni kvalitetom odgovora i vremenom odziva, kao i bazom znanja iz WordPress-a (ako postoji na njihovom sajtu) pređite na drugog provajdera.

wordpress-hosting-performanse-marinanikoliconline

2. WordPress hosting performanse i brzina

Za pružanje kvalitetne hosting usluge važno je da kompanija ima kvalitetnu i novu hardver tehnologiju.

U skladu sa tim gleda se i prostor na disku i vrsta diska (HDD, SSD), sadržaj memorije (RAM) i rad procesora (CPU). Ove informacije se obično nalaze u Cpanel-u i na sajtu hosting kompanije.

Hosting kompanije koje koriste Apache web server, uglavnom  imaju i Linux, PHP, MySQL, što je velika prednost za WordPress korisnike.

Najbolja alternativa Apache serveru je NGINX server. Ako se odlučite za ugledne i iskusne kompanije, o tome ne morate da brinete.

Rad procesora i memorije zavisi od vrste sadržaja na vašem blogu i od broja posetilaca. Kada bi, recimo, kupili jeftiniji hosting i odjednom dobili veliki broj posetilaca, to bi svakako usporilo vaš blog.

U ovom slučaju, čak ni prostor na disku ne bi odigrao ulogu, ako se brzina dostavljanja i prenosa informacija sa sajta smanjuje sa povećanim brojem posetilaca.

U ovakvim situacijama možete biti mirni sa nekim malo skupljim hosting paketom od početnog.

Google brzinu učitavanja sajta uzima za faktor pri rangiranju, pa bi bilo važno da se vaš blog učitava što brže.

Ovo bi svakako odgovaralo i posetiocima bloga, a ne samo Google-u. Svaka sekunda usporavanja utiče na korisničko iskustvo.

3. Produženje rada hosting kompanije (Uptime)

Produženje rada vašeg sajta je važan faktor i trebalo bi da taj pokazatelj bude blizu 100%.

Većina kompanija nudi produženje rada preko 99,5%, jer je čitavih 100% u praksi nemoguće zbog toga što se manji problemi ipak dešavaju. Od onih koji nude 99,9% malo njih održe obećanja.

Kod produženja rada 0,1% zastoja vam može izgledati malo, ali može da bude presudno kada preko bloga ostvarujete značajne prihode.

Neke kompanije imaju takvu politiku, da svaki zastoj od 0,1% ispod obećanog nadoknađuju u novcu.

Kod mnogih možete statistiku o produženju rada naći u okviru posebne stranice na njihovim sajtovima i kontaktirati ih za više informacija.

4. Pitanje sigurnosti i bezbednosti hosting kompanije

Kod pitanja bezbednosti, hosting kompanija treba da ima zaštitne zidove i takve sisteme zaštite (koji se oslanjaju na modernu tehnologiju) da bi vaš blog bio siguran od hakerskih napada.

Informaciju da li je provajder hakovan možete lako proveriti.

Neka od pitanja koja vam mogu pomoći da odlučite da li je kompanija sigurna su:

 • da li imaju u ponudi distribuirani sistem odbrane od napada DDoS?
 • da li imaju za svoje korisnike automatska rešenja u slučaju da se problem dogodi?
 • da li nude besplatan SSL sertifikat i pružaju pomoć oko instaliranja SSL sertifikata?

U opisima hosting paketa na sajtovima kompanija sve ove informacije se mogu proveriti.

Ako naiđete na kompaniju koja ne ulaže u pitanje bezbednosti i ne drži to na visokom nivou, odmah pređite na drugu:).

kako-izabrati-wordpress-hosting

5. Backup i povraćaj sajta

Važno pitanje je da li hosting kompanija i koliko često radi backup bloga ili sajta za vas.

U slučaju napada i gubljenja podataka bitno je da imate mogućnost i pomoć da povratite sajt na osnovu starih verzija. Ovde je važno proveriti da li hosting paket uključuje besplatne rezervne kopije i koliko često.

Da li su vam dostupne rezervne kopije sajta na zahtev, u bilo koje vreme? Ako vi obavljate backup, da li hosting kompanija nudi tutorijale i pomoć?

6. Keširanje

Postoje hosting kompanije koje pružaju usluge keširanja kod pojedinačnih hosting paketa (u okviru servera i dodatno obezbeđivanjem dodataka za keširanje korisnicima) što dovodi do povećane brzine kod WordPress blogova.

7. Usluge CDN-a

Uslugu CDN-a neke hosting kompanije nude besplatno i ona će mnogo pomoći da poboljšate performanse svog bloga.

Pre svega će poboljšati propusni opseg u slučaju da koristite dosta medijskog sadržaja, kao što su videa i slično.

U svakom slučaju možete besplatno, sami povezati CDN CloudFlare prateći moja uputstva.

8. Geografska lokacija centara podataka

Ovo je važan faktor, jer što su posetioci vašeg bloga bliži tim centrima, to bolje, zbog bržeg učitavanje bloga na računarima korisnika.

Najbolje je da hosting kompanija raspolaže centrima podataka na više kontinenta, naročito ako imate posetioce iz drugih zemalja i regiona.

9. Reputacija hosting kompanije

Bez obzira šta sve kompanija nudi, najbolji način koji govori o njenim uslugama su sami zadovoljni korisnici.

Kompanija koja duže postoji već je izgradila dobru ili lošu reputaciju, što je najlakše proveriti i saznati.

Proverite preglede hosting kompanija na internetu (osim na sajtu hosting kompanije), koji govore o kvalitetu, vrstama, kao i nedostacima pojedinih usluga.

Ovi pregledi i iskustva se razlikuju kod različitih kompanija, a konačne ocene se kreću od 3 do 5 zvezdica.

10. Da li kompanija nudi probni period i/ili povraćaj novca za hosting?

Većina hosting kompanija nudi određen broj dana za probni period ili za povraćaj novca, ukoliko u tom navedenom periodu ne budete zadovoljni paketom hosting usluga.

Na primer, možete iskoristiti probni period kod par kompanija i povezati na njihove hostinge novi WordPress blog, pa tako testirati njihovu pouzdanost, pre nego odlučite kojoj ćete hosting kompaniji pokloniti poverenje.

11. Koliko košta WordPress hosting?

Troškovi hostinga se razlikuju u zavisnosti od hosting paketa i kompanija, a kreću se od najmanje 5 – 10 dolara mesečno za hosting dobrog kvaliteta do stotina dolara.

Većina kompanija dozvoljava niže mesečne troškove, pod uslovom da plaćate na godišnjem nivou.

Kod hostinga važi pravilo da dobijate ono što plaćate, pa nemojte doći u iskušenje da kupite hosting za jedan dolar mesečno:).

Kompanije sa ovakvim ponudama, bez obzira na najbolje namere, neće moći da obezbede podršku kakva vam je potrebna.

Savet je da se ipak držite poznatijih kompanija sa iskustvom i pravom podrškom. Vaša bezbrižnost i vreme vrede više od nekoliko dolara mesečno!

 

Vrste-wordpress-hostinga-marinanikoliconline

Većina hosting kompanija ispunjava osnovne zahteve za WordPress, ali i pored toga, u skladu sa potrebama korisnika, postoje vrste hostinga koje pružaju različite nivoe hosting usluga.

Sada ću ukratko objasniti svaki od ovih hostinga, kako bi mogli da odlučite koje bi za vas bilo najbolje rešenje.

U pitanju su: Besplatan hosting, Shared (zajednički), VPS WordPress hosting, Dedicated, Managed hosting.

Besplatan hosting

Besplatan hosting je lako dostupan, ali ga uvek prati jedan ili nekoliko uslova. Obično je besplatan hosting u vlasništvu osobe koja iznajmljuje (preprodaje) deo svog servera, kako bi došla do prihoda.

Uglavnom korišćenje besplatnog hostinga prati prikazivanje tuđih banera i tekstualnih oglasa na vašem sajtu, često i bez pitanja.

Dešava se da osoba kod koje uzimate besplatan hosting bez opomene prekine sa uslugama, pa vi ostanete bez hostinga.

Zato je nepouzdanost jedna od karakteristika besplatnog hostinga i ako mislite da ozbiljno radite sa blogom, preporučujem da izbegavate besplatan hosting.

Ako želite da koristite besplatan WordPress hosting, postoji samo jedno rešenje, a to je platforma WordPress.com. Ovde kreirate za par minuta svoj poddomen.

Kasnije možete platiti prelazak na sopstveni domen. Ova platforma ima neka ograničenja u smislu dodataka i opcija za prilagođavanje teme, ali sigurno neće nestati, jer su posvećeni WordPress-u i dobro plaćeni.

Shared (zajednički) hosting

Većina blogera je krenulo sa ovom vrstom hostinga i praktično spada u najpopularniju vrstu WordPress hostinga za blogovanje i manje biznise.

Cene shared hostinga se kreću od 5 – 7 dolara mesečno i veoma su pristupačne, zato što isti server deli veći broj sajtova.

Kod shared hostinga koristite ograničen prostor, mada većina kompanija u ponudama navodi da su resursi neograničeni.

U praksi je to drugačije, posebno kada imate povećan broj posetilaca na svom sajtu, pa je tada važno da nadogradite nalog, ukoliko taj broj prelazi nekoliko hiljada dnevno.

U tom slučaju kompanija vam obezbeđuje alate za prelaz na napredniji paket da ne bi bio ugrožen rad ostalih sajtova. To nije zbog skladišnog prostora, već zbog procesorske snage.

Zato bi bilo dobro da izabrani shared paket ima lak put za nadogradnju.

Shared hosting paketi imaju odlične alate za WordPress, počevši od instalacije, podešavanja, ažuriranja.

Shared hosting uglavnom ima niže cene u odnosu na ostale vrste WordPress hostinga, dobijate jednostavan cPanel i ne morate da imate tehničko znanje, jer se u većini slučajeva neko drugi brine o tome.

Upravo ta jednostavnost i ušteda u vremenu, čini ovu vrstu hostinga najpopularnijom.

managed-wordpress-hosting-marinanikoliconline

WordPress VPS hosting

U prevodu Virtuelni privatni server koji predstavlja jedan server koji je fizički podeljen na više delova.

Svaki korisnik ima privatnost svog servera, softvere i potpunu kontrolu, bez obzira što sa manjim brojem drugih korisnika deli veći server.

Ovo je isti slučaj kao kad bi koristili namenski (Dedicated) server.

Kod VPS hostinga možete birati komponente na serveru, kako bi u potpunosti odgovarao vašim potrebama. Hosting paketi i hardver se brzo prilagođavaju korisnicima.

Plaćate za sve resurse koje koristite. Korišćenje VPS hostinga zahteva tehničko znanje i ne preporučuje se početnicima.

Ova vrsta WordPress hostinga je odlična za osobe koje nemaju mnogo tehničkog znanja (koje nije neophodno za rukovanje WordPress VPS serverom).

Preporuka je za blogere sa većim brojem posetilaca, za srednje preduzetnike, kao i za sve one koji se bave programiranjem i web dizajnom, a isti hosting preporučuju i koriste za svoje klijente.

Dedicated (Namenski) hosting

Dedicated server hosting (namenski) nudi hosting koji je namenjen i posvećen samo jednom korisniku, što bi značilo da ćete i fizički imati svoj server na određenoj lokaciji.

Cene ovog hostinga se kreću od nekoliko stotina dolara mesečno.

Ovaj hosting bi preporučila samo ako vaš blog ima veliki promet korisnika, pa mu je neophodan poseban server da bi sigurno funkcionisao. Sa ovim hostingom vaš blog neće doživeti usporavanja.

Može da se prilagodi potrebama korisnika i omogući ono što im je potrebno, uključujući mere bezbednosti i nivo podrške.

U svakom slučaju donosi bolju stabilnost i performanse, jer hardverske resurse ne delite sa ostalim korisnicima.

Managed (Upravljani) WordPress hosting

Ovaj hosting je odličan izbor za sve vlasnike WordPress bloga koji nemaju nikakvog tehničkog iskustva.

Njihov tim praktično sve radi za vas (skeniranje, ažuriranje, keširanje, otklanjanje grešaka, rezervne kopije i potpuno obnavljaju sajt u slučaju napada).

Koristeći ovakvu vrstu hostinga možete se posvetiti samo kreiranju sadržaja za vaš blog:).

Ovaj hosting ima cene na višem nivou. Mesečna pretplata za jedan sajt se kreće od 29 do 35 dolara, a sledeći nivo od 100 dolara. Ovo može priuštiti osoba koja putem bloga već ostvaruje prihode i može da nadoknadi ovakve troškove.

Managed hosting je odlično rešenje za sajtove sa online prodavnicama, komercijalne blogove, online časopise…

Poznata kompanija koja pruža usluge managed hostinga je WPEngine, čiji početni paket košta $29, sa mogućnošću da vam vrate novac u roku od 60 dana.

cloud-wordpress-hosting

Cloud hosting

Kod ove vrste hostinga, korisnici će plaćati paket koji se sastoji od njihovih sopstvenih potreba i zahteva.

U pogledu fleksibilnosti je sličan VPS hostingu, zato što ga možete prilagođavati u smislu procesorske snage i memorije.

Kada koristite cloud hosting za svoj blog, vi ne koristite jedan server, već mrežu servera. To vam garantuje najbolju brzinu i performanse, tj. jednom rečju pouzdanost.

Jedino o čemu bi ovde trebalo razmisliti je aspekt troškova. Poznate cloud kompanije su: Siteground, Flywheel, A2 Hosting, Kinsta, Cloudways, WPMU DEV.

Postoji mnogo hosting kompanija među kojima treba odabrati onu koja će odgovarati vašim potrebama.

Da bi vam olakšala rešenje ove situacije, predstaviću vam kratak pregled 6 najpoznatijih WordPress hosting kompanija, sa fokusom na podršku, bezbednost, performanse i cene.

Kako odabrati WordPress hosting – WPMU DEV

kako-odabrati-wordpress-hosting-wpmudev-logo

Kod WPMU DEV kompanije hostujete sajt na potpuno upravljanom hostingu, izolovano od drugih sa sopstvenim namenskim SSD resursima.

Dobijate mogućnost da sa jedne kontrolne table (koja se naziva Hub) podešavate hosting, bezbednost, upravljate temama i dodacima, skenirate, ažurirate, pravite rezervne kopije.

Pošto je u pitanju upravljani hosting oni rade većinu stvari umesto vas.

Sa hosting paketom dobijate 7 premium dodataka koji će optimizovati brzinu, SEO, bezbednost i dosta toga, tako da vam neće biti potrebni dodaci koje ste pre toga koristili.

Ovde spadajui alati za anlitiku, upravljanje sajtom, marketing.

Dobijate besplatnu migraciju; besplatan SSL sertifikat, email nalog i njihov CDN.

Možete da izaberete jedan o d 10 centara podataka širom sveta.

WPMU DEV zajednica je ogromna – imate pristup besplatnom forumu i bazi znanja. Podrška je dostupna 24/7 uživo i putem emaila.

Hosting paketi počinju od 12 dolara. Možete ga besplatno isprobati!

Evo još nekih važnih stvari koje nudi WPMU DEV hosting:

 • sve funkcije dobijaju svi hosting paketi, osim razlike u protoku, prostoru na disku
 • garantovano vreme rada od 99,9%
 • svaki paket optimizovan za Woocommerce
 • sa WPMU DEV hostingom možete pristupiti oblasti (staging) iz koje možete vršiti promene na sajtu i posle uskladiti sa verzijom uživo – alati pogodni za programere
 • svakoga dana se kreiraju rezervne kopije sajta
 • za brzinu koriste svoje alate za keširanje, sopstveni CDN
 • migraciju sajta možete rešiti besplatno uz pomoć njihovog tima ili alata za automatsku migraciju.

Kako odabrati WordPress hosting – Hostinger

hostinger-wordpress-hosting-logo

Hostinger je profesionalni WordPress hosting koji nudi različite hosting pakete. Prilično brzo je postao poznto ime u hosting industriji zbog svojih više nego atraktivnih cena.

Da biste započeli sajta sa Hostingerom treba vam samo 1,99 evra mesečno što ćete retko gde naći.

Uz osnovni paket dobijate 100 GB propusnog opsega, vreme rada od 99,99% sa prosečnim vremenom učitavanja od 1,03 sekunde.

Nudi, takođe, WordPress hosting na Cloudu, kao i namenska rešenja za WordPress hosting uključujući i graditelj WordPress stranica za brzo kreitanje sajta.

Ima intuitivno i jednostavno podešavanje. Omogućava brzu instalaciju WordPressa i naprednu optimizaciju kako bi obezbedili brzi sajt.

U ostale karakteristike hosting paketa spadaju:

 • Besplatno ime domena za prvu godinu (sa premium paketima)
 • WordPress podržava integraciju WP-CLI na više lokacija
 • Uz svaki paket dobijate 30-dnevnu garanciju povraćaja novca
 • Podrška je dostupna 24/7 na više od 20 jezika
 • Dobijate jedan email nalog i besplatan SSL
 • Ima pregršt funkcija specifičnih za WordPress
 • Ima 8 lokacija centara podataka širom sveta

Kako odabrati WordPress hosting – SiteGround

 

siteground-wordpress-hosting

 

Kompanija Siteground je najbolja kombinacija nižih cena, odlične podrške i brzine. Ova kompanija je najviše ocenjivana među WordPress korisnicima i po tehnologiji na prvom mestu.

Poznati su po svojim jedinstvenim rešenjima za sigurnost i brzinu WordPress sajtova, jer stalno ažuriraju servere i softvere.

Zahvaljujući najbolje ocenjenoj podršci za korisnike, prvi su na listi preporučenih WordPress hosting kompanija.

Siteground u okviru hosting paketa besplatno nudi:

 • novi interfejs i novi cPanel (Site Tools)
 • instaliranje, migraciju, ažuriranje WordPress sajtova,
 • keširanje pomoću sopstvenog sistema keširanja i SG Optimizer dodatka
 • sigurnost zasnovanu na najnovijoj tehnologiji + SiteGround Security dodatak
 • besplatan SiteGround CDN
 • dnevne rezervne kopije sajta
 • sisteme protiv hakerskih napada, skeniranje sajta
 • instalaciju GIT hostinga,
 • 24/7/365 podršku za korisnike putem telefona, četa uživo i ticket-a za podršku.

Cene na Siteground-u se kreću od 3,95 evra mesečno i spadaju u najniže u hosting industriji s obzirom na sve napredne funkcije koje ulaze u cene paketa.

Prosečno vreme učitavanja: 539 ms (prosek u industriji je oko 700ms), Uptime 100%.

Imate pravo na 30 dana za povraćaj novca.

Ja koristim Siteground hosting za svoj blog i preporučujem njihov GrowBig paket.

Siteground hosting je odličan za blogere, male i srednje preduzetnike. Imate mogućnost da izaberete server na osnovu geografske lokacije.

Kako odabrati WordPress hosting – CloudWays

cloudways-hosting-Logo-1

Cloudways vam omogućava da iskoristite snagu WordPress sajta na cloud-u, bez potrebe da imate tehničke veštine.

Cloudways funkcioniše drugačije od bilo kog WordPress hostinga. Nema plaćanja na godišnjem nivou, već samo na mesečnom (a može i po satu).

Hostuju preko 600 hiljada WordPress sajtova na preko 120 hiljada aktivnih servera.

Omogućava vam da odaberete dobavljača za hosting svog sajta na cloud-u:

 • DigitalOcean
 • Amazon Web Services (AWS)
 • Vultr
 • Google Cloud Platform
 • Linode

Obično su za postavljanje i upravljanje sajtom na cloud-u potrebne tehničke veštine i znanje iz programiranja.

Međutim, kada je Cloudways u pitanju, oni podešavaju sve na nivou servera, obezbeđuju vam jednostavan interfejs, tako da možete koristiti sve pogodnosti cloud hostinga bez tehničkog znanja.

Pored konfigurisanja servera, CloudWays vam nudi i razne korisne alate:

 • namenski zaštitni zid, dosta sigurnosnih pravila
 • ugrađeno keširanje, velika brzina
 • aktiviranje besplatnog SSL sertifikata jednim klikom
 • automatske rezervne kopije sajta

Na Cloudways-u možete hostovati sajtova koliko želite, a plaćate samo ono što koristite. U svakom trenutku možete da povećate ili smanjite resurse koje koristite.

Kod Cloudways-a dobijate besplatnu migraciju sajta i nema ograničenja u broju mesečnih poseta.

Njihov managed WordPress i WooCommerce neutrališe sve prepreke koje se odnose na cloud tehnologiju što znači da svoj sajt možete prilagođavati kako god želite.

Kako odabrati WordPress hosting – DreamHost

wordpress-hosting-dreamhost-logo

DreamHost je zvanično preporučen hosting provajder od strane WordPress.org i jedna je od najboljih opcija za WordPress hosting.

Od 1997. godine pokreće milione sajtova, a dobar je izbor zbog perioda od 97 dana za povraćaj novca ako ne odlučite da ga i nakon toga koristite.

Ako odaberete DreamHost dobićete prilagođenu Kontrolnu tablu, jednim klikom instaliran WordPress, neograničen prostor na disku, automatska ažuriranja, besplatan SSL sertifikat.

Cene počinju od 2,95 dolara mesečno. Nudi alat za izgradnju sajta i SSD memoriju velike brzine pa bi mogao da bude pravi izbor ako tražite odličan WordPress hosting.

Kako odabrati WordPress hosting – WPengine

 

wp-engine-wordpress-hosting-logo

 

WpEngine je na onoj skupljoj strani kada je reč o najboljim uslugama WordPress hostinga. Ovo je vodeći upravljani WordPress hosting.

Oni vas opremaju paketom hosting rešenja za visoke performanse vašeg WordPress sajta, pa su više od obične kompanije za WordPress hosting.

Cenićete što WPEngine ima hosting na cloudu preko Goolge i Amazon platforme.

Za svoj WordPress sajt možete očekivati maksimalno vreme neprekidnog rada, brzinu, sigurnost i skalabilnost. Sve to dolazi sa odličnom korisničkom podrškom 24/7.

Svi WPEngine paketi uključuju potpuno besplatno, vrlo kvalitetne WordPress teme, kao što su Genesis Framework + StudioPress WordPress teme.

Cene počinju sa 20 dolara mesečno uz mogućnost za 25 000 mesečnih poseta.

Kako odabrati WordPress hosting – Kinsta

 

wordpress_hosting_Kinsta_logo

 

Kinsta je još jedno rešenje koje je optimizovano za WordPress sajtove, ali spada u malo skuplji hosting.

Ovo je upravljani WordPress hosting što znači da se Kinsta brine o svim zadacima u vezi sa upravljanjem servera umesto vas.

Iza sebe ima punu moć Google Cloud platforme. Ne koristi tradicionalnu, već prilagođenu, sopstvenu Kontrolnu tablu sa najvažnijim funkcijama koje su vam potrebne u vezi sa WordPress sajtom.

Kod instalaije WordPressa sve što treba da uradite je da čekirate jedan kvadratić.

U slučaju da vam saobraćaj na sajtu naglo poraste – Kinsta će automatski dodeliti više prostora na disku. To je nešto što ih razlikuje od svih drugih kompanija.

Sve karakteristike koje nudi nalaze se kod svih paketa. Cena počinje od 35 dolara mesečno uz mogućnost 25 hiljada mesečnih poseta sajtu.

Kinsta ima stručnu WordPress podršku koja će vam pomoći sa bilo kojim problemom. Dostupna je 24/7 putem četa uživo i pisanja tiketa.

Odlično je rešenje ako vam treba hosting za više sajtova.


Kada prvi put pokrećete WordPress blog ili sajt kupovina hostinga može biti malo zbunjujuća, jer vam se nudi veliki broj funkcija za koje možda čujete prvi put.

Bez obzira na sve, jedna od stvari za koju morate biti sigurni pri izboru hosting kompanije je da ćete imati odličnu podršku.

Pročitajte moje informacije i preporuke, istražite mišljenja po drugim sajtovima o hostingu, kontaktirajte hosting kompanije, postavite pitanja.

Verujem da sam vam pomogla da shvatite koje stvari treba razmotriti pri izboru hostinga i šta je najbolje za vas.

Hvala što ste posetili moj blog i pročitali ovaj članak! Verujte da cenim to!

Lajkujte i podelite ga na Facebook-u, Twitter-u, LinkedIn-u.

Postavite komentar i napišite nešto o svom iskustvu sa web hostingom.

2 thoughts on “Kako odabrati najbolji WordPress hosting – Vodič za početnike”

 1. Avatar

  Poštovana Marina, možete li da mi odgovorite na sledeće pitanje:
  Zanima me šta biva sa blog-sajtom kada istekne godinu dana plaćenog paketa domen plus hosting? Konkretno, ako ne želim da više koristim plaćeni sajt, šta ostaje od mog postojećeg sajta?

  1. Marina

   Draga Vera,
   Kada istekne plaćeni period na vašem hosting nalogu (gde ujedno plaćate i domen), vaš sajt postaje nedostupan pretraživačima i posetiocima. Ovo automatski ima za posledicu smanjenje ranga u rezultatima pretrage, što znači da kada vas posetioci traže nećete možda biti na prvoj strani. Kada ne platite domen i hosting za narednu godinu, možda će sajt postojati još neko vreme (zavisi od hosting kompanije – u mom slučaju je to 7 dana) pa će podaci sajta za koje nije obnovljena usluga biti izbrisani, uključujući nalog i rezervnu kopiju sajta. Moj savet je da kreirate rezervnu kopiju sajta pre isteka, kako bi je mogli koristiti ako odlučite da u budućnosti nastavite sa svojim sajtom.
   Srdačan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!