Skip to content

47+resursa sa besplatnim fotografijama za blog ili sajt

 

47-resursa-sa-besplatnim-fotografijama-za-blog

Ažurirano, Jun, 2022.

Ako ste preduzetnik na internetu i cenite marketing sadržaja, sigurna sam da vam je kvalitet fotografija važan faktor uspeha, kada želite da prenesete poruku svojim čitaocima.

Verujem da niko ne bih želeo da nakon pisanja posta, potroši sate vremena posećujući sajtove sa skupim stock fotografijama.

Međutim, kada znate gde da tražite, možete naći atraktivne i profesionalne fotografije, koje su i besplatne za korišćenje.

Za sve vas koji se pitate: „Gde da nađem dobre slike za svoj blog?“ na pravom ste mestu, jer ću u ovom članku sa vama podeliti svoje najbolje resurse koje možete koristiti za marketing svog sadržaja.

Da kompletirate temu, možda će vas zanimati sledeće:

PicJumbo je jedan od mojih najomiljenijih sajtova sa fotografijama, pre svega zbog svoje jednostavnosti.

Postoji od 2013. godine kao besplatan resurs za preuzimanje fotografija (oko 2,5 miliona preuzetih do sada). Tvorac ovog sajta je dizajner Viktor Hanaček.

Ovde ćete naći po različitim kategorijama, stotine fotografija, koje se dodaju na dnevnom nivou.

Korisnici nemaju prava da prodaju fotografije i da ih objavljuju na drugim stock photo sajtovima.

Možete za 7,5 dolara mesečno dobijati u svoj inbox premium pakete fotografija (oko 800), koji sadrže neobjavljene slike i različite kolekcije.

picjumbo-besplatne fotografije-blog

Stockvault je sajt koji omogućava korišćenje veoma bogate biblioteke sa preko 50.000 fotografija za ličnu i nekomercijalnu upotrebu, kao i razmenu između dizajnera, fotografa, studenata.

Nije potrebna registracija, postoji mogućnost pretraživanja. Slike se koriste bez ograničenja prava.

[button-red url=”goo.gl/mzJCQ6″ target=”new window” position=”center”]Ovde preuzmite još 45 sajtova sa besplatnim fotografijama za blog i sajt[/button-red]

Gratisography je sajt koji nudi besplatne fotografije rezolucije. Slike se dodaju nedeljno i postavljene su u kategorije. Ove fotografije stilizuje Rian McGuire.

Da budete u toku sa novim slikama, možete ih pratiti preko Facebook-a, Twitter-a ili preko email-a.

gratisography-besplatne-slike-blog

Getrefe ima raznovrsne kategorije sa besplatnim, neobičnim fotografijama odličnog kvaliteta i jasnoće.

Fotografije prikazuju realan život, pa imate priliku da koristite i emotivni uticaj, kako bi povećali na primer: broj posetilaca, kupovina i konverzija. Slike su prilagođene mobilnim uređajima.

Unsplash ima besplatne fotografije, visoke rezolucije i kvaliteta. Ne postoje ograničenja u pogledu korišćenja fotografija i ne morate da budete registrovani član.

Svakih 10 dana možete preko email-a primati nove fotografije, ukoliko se pretplatite na Unsplash i bude vam potrebna vizuelna inspiracija:).

Ovde ćete pronaći slike na temu koja vam odgovara i pomoću Google Chrome dodatka koji nude, možete skinuti fotografiju na svoj računar. Ako ste fotograf ovde imate priliku da istaknete svoj rad.

unsplas-besplatne-slike-blog

NegativeSpace je sajt sa fotografijama bez ograničenja autorskih prava, pa ih možete koristiti gde god želite. Njihova kolekcija je u stalnom porastu, a nedeljno dobijate 20 novih besplatnih stock fotografija, koje birate po kategorijama, boji, položaju.

StartUpStockPhotos je sajt koji u samom nazivu iskazuje svoj koncept, a to je da svoju besplatnu bazu slika nudi za početak rada „blogerima, izdavačima, web dizajnerima, programerima, stvaraocima i ostalima“. Fotografije su slične veličine kao i na društvenim mrežama.

[button-blue url=”goo.gl/mzJCQ6″ target=”new window” position=”center”]preuzmite poklon sa dodatnih 45 sajtova sa besplatnim fotografijama za blog i sajt[/button-blue]

FancyCrave je sajt koji vas ne ograničava da koristite fotografije besplatno, ali nemate prava da ih reklamirate kao svoje.

Poželjno je da kad možete navedete izvor fotografije. Od strane profesionalnih fotografa svakoga dana se dodaju dve nove atraktivne fotografije.

fancycrave-fotografije-za-blog

Kaboompics ima fotografije visokog kvaliteta koje pokrivaju različite oblasti. Ovaj resurs obezbeđuje Karolina, web dizajnerka iz Poljske.

Slike možete pretraživati po ključnim rečima, kategorijama, oznakama.

Fotografije se koriste bez ograničenja, kako za ličnu, tako i za komercijalnu upotrebu.

Ne postoji zvaničan zahtev da navedete izvor ispod preuzete slike, ali će to mnogo pomoći da sajt bude uspešan i da se uvećava broj fotografija za korisnike.

kaboompics-fotografije-za-blog

Morgue File je nastao 1996. godine i baza je fotografija za besplatnu upotrebu za različite kreativne projekte, bilo u lične ili komercijalne svrhe. Ovaj resurs se najviše koristi za postavljanje fotografija na društvenim mrežama.

Socijalna komponenta ovog sajta je mogućnost da korisnici ocenjuju fotografije, tako da se prikazuje podatak koliko puta je slika viđena.

Ovo može da vam pomogne pri odluci da li ćete sliku koristiti ili ne (ukoliko ne želite da vaša slika bude ista kao i kod drugih:)).

IMFree je besplatan resurs u dizajnerske svrhe. Fotografije su organizovane po temama (ljudi, hrana, tehnologije itd.) ili ih možete pretraživati po ključnim rečima i naći nešto za sebe bez obzira u kojoj industriji poslujete.

Pored fotografija, ima razne šablone, ikonice i sve to se može koristiti i u komercijalne svrhe.

imcreator-47-resursa-besplatne-fotografije

StockSnap nudi oko 25.000 besplatnih fotografija od strane profesionalnih i amaterskih fotografa, bez ograničenja autorskih prava. Svake nedelje se dodaje stotine slika.

Jednostavan je za korišćenje, pa slike možete pretraživati preko funkcije za pretragu, po kategorijama, oznakama.

Odličan je resurs za fotografije na društvenim mrežama, a pored toga prati preglede i preuzimanja, tako da možete videti najpopularnije. Kreirali su ga vlasnici Snappa.

47-resursa-sa-besplatnim-fotografijama-blog

DreamsTime sajt ima deo sa besplatnim fotografijama, zato što se koristi i u plaćenoj varijanti.

Da bi preuzimali fotografije, potrebno je registrovati se i koristiti funkciju za pretragu kako bi za sebe pronašli pravu fotografiju u galeriji sa preko 10.000 fotografija.

ImageBase ima slogan da slike možete besplatno koristiti za društvene mreže, članke u novinama, blog postove. Da bi preuzeli slike, pretražujete njihovu galeriju (koja uključuje i PowerPoint slajdove) ili birate odgovarajuće kategorije.

imagebase-besplatni-resursi-sa-fotografijama

Pexels je baza od 1800 pažljivo odabranih fotografija iz različitih izvora. U svoju kolekciju svake nedelje dodaje 30 novih fotografija. Sve fotografije su besplatne za ličnu i komercijalnu upotrebu.

Zahvaljujući funkcionalnosti ovog sajta, sigurno ćete lako pronaći slike za vaš novi sadržaj. Na vrhu sajta je polje za pretraživanje novih i popularnih slika.

pexels-besplatne-fotografije-za-blog

SplitShire je divno dizajniran autorskim fotografijama od strane italijanskog fotografa Daniel-a Manescu. Sajt se ne ažurira baš često, ali obezbeđuje besplatne fotografije za vaš sadržaj, bez ikakvih ograničenja (sličan je kao PicJumbo).

Life of Pix nudi fenomenalne kvalitetne fotografije visoke rezolucije, koje su donirali talentovani fotografi agencije Leeroi Advertising iz Montreala. Slike su dostupne za ličnu i komercijalnu upotrebu.

Slike se dodaju na nedeljnom nivou. Ne postoji opcija za pretraživanje, ali možete tražiti po kategorijama. Da bi slike preuzimali, nije potrebna registracija.

[button-red url=”goo.gl/mzJCQ6″ target=”new window” position=”center”]ovde preuzmite još 45 sajtova sa besplatnim fotografijama za blo i sajt[/button-red]

Death to Stock Photos je sajt koji će vam svakog meseca slati zip fajl od 10 besplatnih fotografija u tačno odabranoj kategoriji na vašu email adresu i jedinstven je po tome.

Nema funkciju pretrage. Fotografije možete koristiti za blog postove, društvene mreže, i dr. bez ograničenja. Njihov cilj je da „internet učine lepšim“ i motivišu blogere da koriste slike većeg kvaliteta.

resursi-sa-besplatnim-fotografijama

Magdeleine je jedna od najlepših baza fotografija, koja se razlikuje od ostalih.

Jedan od pokazatelja je što pored slika stoji paleta boja, tako da možete odabrati sliku sa dominantnom bojom, koja odgovara vašem dizajnu, sadržaju, stranici.

Ovde ćete naći brojne, besplatne umetničke fotografije za svoje potrebe. Pretraživanje je jednostavno, osim po boji, slike možete tražiti po ključnoj reči, dozvolama, kategoriji.

47-besplatnih-resursa-sa-fotografijama-blog

Jay Mantri je autorska stranica istoimenog fotografa. On postavlja profesionalne, kvalitetne fotografije svakog utorka, za upotrebu bez ograničenja. Fotografije su sa njegovih putovanja koja prikazuju zgrade, hranu, ulice, prirodu.

PikWizard ima preko 100.000 fotografija na sajtu, potpuno besplatnih. Svakog dana se dodaju nove, sa ciljem da biblioteka broji više od milion fotografija.

Ovde ćete naći fotografije koje su vrlo kvalitetne, a kojih nema na drugim besplatnim sajtovima.

Tu spadaju fotografije sa ljudima (people), kancelarijama (office), sastancima (meeting). Važno je da se sve mogu slobodno preuzimati, bez navođenja autora ili bilo kakve atribucije.

Kada odaberete fotografije, možete je i odmah uređivati i prilagođavati, pomoću njihove aplikacije Design Wizard.

resursi-sa-besplatnim-fotografijama-1

Free Range Stock spada u galerije srednje veličine. Da bi potpuno besplatno koristili slike, potrebno je registrovati se. Imate mogućnost pretraživanja slika visoke rezolucije.

Neophodno je navođenje imena autora kada koristite njihove fotografije.

Free Images je sajt čiju galeriju čini više od 350.000 stock fotografija. Da bi preuzeli fotografije, registrujte se. Slike možete naći pretraživanjem i po kategorijama.

freeimages-resursi-besplatne-fotografije

 

Freepik je jedan od moćnijih pretraživača slika. Pomoći će vam da nađete slike visokog kvaliteta, kao i sve druge grafičke elemente, kao što su PSD datoteke, ilustracije, vektorske slike, itd. Za preuzimanje je dostupno preko bilion grafičkih resursa koji se mogu koristiti kako za poslovno dizajniranje, tako i za lične projekte.

Takođe, pomoću moćnih filtera koje nudi – možete lakše da pronađete bilo koje resurse po vrsti, stilu, boji. Resurse lako možete urediti, posebno ako znate Adobe Illustrator ili Photoshop.

RgbStock zahteva registraciju, kako bi pristupili velikoj besplatnoj galeriji slika, kreiranih od strane fotografa i grafičara.

Ovde možete naći vrlo specifične slike visokog kvaliteta po odgovarajućim kategorijama. Veličina galerije je 100.000 fotografija visoke rezolucije.

[button-green url=”goo.gl/mzJCQ6″ target=”new window” position=”center”]Ovde preuzmite još 45 sajtova sa besplatnim fotografijama za blog i sajt[/button-green]

Unprofound je galerija sa besplatnim fotografijama, koje su postavljali dizajneri i fotografi. Slike možete pretraživati po ključnim rečima, ali i po bojama.

Na vrhu početne stranice, kliknete na jednu od boja, kako bi vam se prikazala kolekcija slika u toj boji. Preuzimanje je potpuno besplatno i ne morate da se registrujete.

MMT Stock nudi kvalitetne fotografije koje postavlja Jeffrei Betts. Omiljene teme su mu radni prostori i računari, priroda i cveće. Sve slike se koriste bez ograničenja autorskih prava.

mmtstock-fotografije-za-blog

Good Free Photos je vrlo koristan sajt ako tragate za fotografijama sa putovanja širom sveta i SAD-a.

Sajt nije baš moderno dizajniran, ali ćete se lako snaći, jer su kategorije fotografija date po lokacijama (državama) i vrsti. Koristite ih bez ograničenja.

Lock and Stock Photos je kreirao Montpetit koji postavlja svoje autorske fotografije.

Bez obzira na malu galeriju, možete naći dosta fotografija, visoke rezolucije ili se prijaviti da nedeljno dobijate fotografije na email adresu.

Nema traku za pretraživanje i kod upotrebe je potrebno navesti ime autora.

Designers Pics je baza srednje veličine sa stock fotografijama visoke rezolucije i ima dobro postavljen sistem kategorija, koji vam pomaže da lako nađete ono što tražite.

Slike postavlja web dizajner, fotograf Jeshu John. Nema ograničenja, ali je poželjno kod upotrebe slika navesti ime autora.

designerspics-fotografije-besplatne-blog

RaumRot galerija spada u manje, ali su joj slike među najkvalitetnijim u različitim stilovima i živim bojama. To su odabrane slike, visoke rezolucije.

Nema traku za pretragu, nije potrebna registracija, ali je neophodno navođenje autora.

Free Digital Photos mogu biti vaš izbor ako su vam potrebne generičke stock fotografije, koje su malih dimenzija.

Članstvo nije obavezno, ali prolazite pri preuzimanju slike neku vrstu provere pomoću captcha coda.

Na sajtu postoji mogućnost pretraživanja, s obzirom na njihovu veliku galeriju.

ISO Republic ima vrlo kvalitetne fotografije namenjene svima koji se bave oglašavanjem.

Slike postavlja Tom Eversley. Slike koristite bez ograničenja, potpisivanja autora.

ISORepublic-besplatne-fotografije-blog

Jeshoots ima malu galeriju gde možete koristiti fotografije visoke rezolucije na način koji vam odgovara.

Možete pretraživati po kategorijama, koristiti bez ograničenja, bez registracije.

Little Visuals je sajt koji nudi visok umetnički kvalitet fotografija (iz svoje galerije koja ima oko 100 fotografija) najčešće onih na kojima su pejzaži, priroda, optimizam, i dr.

Preko ovog sajta možete preuzeti svakih 7 dana po 7 fotografija visoke rezolucije

Moveast daje divne fotografije na slobodno korišćenje. One potiču iz istočnog dela sveta, dosta ih je iz Istanbula. Fotografije su vrlo kvalitetne.

Možete ih koristiti besplatno, bez članstva na sajtu i navođenja autora.

moveast-resursi-fotografije-besplatne

Pickup Image je sajt na kome je potrebno registrovati se kako bi besplatno koristili fotografije.

Pomoću opcije za pretragu, možete naći fotografiju visoke rezolucije u njihovoj galeriji srednje veličine.

Nije potrebno navođenje autora kod korišćenja fotografija.

Picography je manja galerija sa prelepim fotografijama, visoke rezolucije.

Imate mogućnost da na sajtu pretražujete slike i besplatno ih koristite bez navođenja autora i bez članstva na sajtu.

Public Domain Archive je galerija gde ćete naći spoj modernih i retro fotografija visoke rezolucije.

Imate opciju lakog pretraživanja fotografija koje ne podležu ograničenim pravima korišćenja.

publicdomainarchive-besplatne-fotografije-blog

Skitter Photo je galerija koju su kreirala tri holandska fotografa.

Bez obzira što je galerija manja, slike su kvalitetne, visoke rezolucije i besplatne. Možete ih koristiti bez navođenja izvora i autora.

Snapwiresnaps vam svake nedelje nudi i dodaje sedam besplatnih fotografija.

Imate mogućnost pretraživanja galerije. Nema ograničenja prava u pogledu korišćenja fotografija.

Travel Coffe Book je sajt sa bazom prelepih turističkih fotografija.

Slike su besplatne za preuzimanje, bez registracije i drugih ograničenja.

travelcoffebook-fotografije-besplatne-blog

UpicM je jedinstvena biblioteka slika za čije korišćenje nije potrebno navođenje izvora. Ove slike nećete naći na drugom mestu. Pretražujete ih pomoću opcije za pretragu.

FindA.Photo je galerija specijalizovana za pretraživanje slika po boji.

Većina slika su date na besplatno korišćenje, ali je najbolje to proveriti prilikom preuzimanja. Slike su kvalitetne i visoke rezolucije.

findaphoto-besplatne-fotografije-blog

Foter ima galeriju sa preko 200 miliona fotografija visoke rezolucije, gde možete naći sve za vaše potrebe.

Slike potiču sa sajta Flickr, pa je neophodno navođenje autora.

Ovaj sajt podrazumeva i korišćenje plugina za WordPress, ako imate sajt na ovoj platformi.

Reshot  je velika zajednica sa misijom, jer je mnogo više od obične kolekcije fotografija. Cilj ove platforme je da mladim fotografima omoguće da podele svoju kreativnost sa drugima kojima je to potrebno. Njihove kolekcije su potpuno besplatne i zapanjujuće.

reshot-resursi-sa-fotografijama-1

Canva je jednostavan “prevuci i pusti” dizajn softver koji se besplatno koristi online. Ima 10 miliona korisnika u 179 zemalja širom sveta.

Na ovom sajtu se svake sekunde, kreiraju  4 dizajna. Potrebna je samo registracija u besplatnoj verziji i možete početi sa uređivanje svojih fotografija.

Traženje savršenih fotografija za blog i društvene mreže može da bude baš naporno, ali sa ovim besplatnim resursima, taj zadatak će biti mnogo lakši za vas.

Ovde preuzmite dodatnih 45 sajtova sa besplatnim fotografijama za blog i sajt.

Svi sajtovi koje sam sa vama podelila daju besplatne slike visoke rezolucije, koje možete menjati po želji.

Većina sajtova je dostupna za preuzimanje slika 24/7. Takođe, možete bukmarkovati nekoliko u zavisnosti od vaših potreba.

Srodan sadržaj:

Ako planirate da na svom blogu ili sajtu koristite dosta fotografija, potrebno je da imate dovoljno prostora na disku  i budete sigurni da to neće usporavati vaš blog. Rešenje je odličan hosting.

Kako ga odabrati, saznajte u vodiču na linku. Hosting koji preporučujem je Bluehost – pristupačan, brz, siguran, ima odličnu podršku, kao i Siteground.

Uživajte!… I molim vas da podelite ovo ako smatrate korisnim… Samo kliknite ispod na dugmad za društvene mreže:)

Hvala što ste pročitali ovaj članak.

1 thought on “47+resursa sa besplatnim fotografijama za blog ili sajt”

  1. Avatar

    Dodao bih jos jedan vrlo dobar sajt (sa podrskom za nas jezik). Mnogo lepih besplatnih slika, sajt je lepo organizovan u kategorije, uz mogucnost pretrazivanja po raznim kriterijumima https://pixnio.com/hr/
    U svakom slucaju zasluzuje da se nadje na listi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!