Kako kreirati infografik – kreativan put do novih klijenata [Infografik]

kako-napraviti-infografik

Ažurirano, oktobar, 2017.

Jedan od najzanimljivijih i veoma efikasnih načina da obogatite sadržaj na svom blogu, proširite svest o svom brendu i stimulišete svoju publiku je da kreirate infografik.

Infografik (eng. Infographic) je grafički, vizuelni prikaz većeg broja podataka, informacija i znanja, koji korisnicima omogućava da jednostavno i brzo nauče o nekoj temi, na jedan zanimljiviji i atraktivniji način nego kada je u pitanju samo običan tekst.

Infografik treba da vas impresionira spojem korisnih informacija, vrednog sadržaja i kreativnog dizajna (boje, statistike, linije, dijagrami, oblici). Infografik može biti odlična zamena za PowerPoint prezentacije, možete je koristiti i da prikažete uspehe i dostignuća tima, kampanje, brenda, usmeravanje posetilaca na vaš sajt, što je pozitivno za SEO optimizaciju, naročito kada je u pitanju izgradnja linkova. Poznate kompanije koje koriste infografik u svom poslovanju su: Pepsi, Pritikin, Venere, Cupon Chief i druge.

kako-kreirati-infografik-marinanikoliconline

Kroz infografik ne bi trebalo da reklamirate samo sebe, svoju kompaniju, proizvode i usluge, jer takav pristup može smanjiti vaš kredibilitet. Umesto toga, kao materijal za svoj infografik možete predstaviti statistiku u vašoj industriji, poređenje proizvoda koje će klijentima olakšati izbor, prikazati korišćenje proizvoda po ekonomski, geografskim karakteristikama i sl. Kao i svaki sadržaj koji kreirate treba da bude namenjen pružanju objektivnih, vrednih i korisnih informacija.

U ovom članku ću vam savetima pomoći kako da sami kreirate uspešan infografik:

kako-kreirati-infografik-idejaPrvo od čega počinjete je dobra ideja. Važno je da poznajete svoju ciljnu grupu, kako bi znali da li će tema biti interesantna i relevantna i šta želite da postignete ovakvom vrstom marketinga. Budite od pomoći svojim korisnicima, razmislite koje im probleme možete pomoći da reše, šta im je zanimljivo. Pronađite svoju inspiraciju. Pinterest je uvek veliki izvor inspiracije. Neka tema bude dovoljno zanimljiva da privuče pažnju, ali i da potraje mesecima, pa i više od objavljivanja infografika. Pored Google-a i Google Trends-a, sajtovi koje možete posetiti u traganju za inspiracijom su: Dribbble, Forrst, Oneminutewith, Arhiva infografika i drugi.

Istražite informacije. Da bi ponudili kvalitetne informacije one moraju biti precizne i dobro istražene. Činjenice i statistika se uzimaju iz legitimnih izvora. Potrebno je navesti izvore vašeg istraživanja, kako bi korisnici mogli da saznaju više o datoj temi. Izvori se prikazuju u vidu liste linkova u dnu infografika.

Napravite skicu infografika sa rasporedom informacija odozgo na dole, sa naslovima i podnaslovima, položajem teksta i grafičkih elemenata.

Odaberite odgovarajući dizajn i vrstu infografika. Ako vam budžet dozvoljava da angažujete dizajnera u tome vam mogu pomoći sajtovi kao što su: Warrior forum, Fiverr, razni freelance sajtovi. Na internetu postoje dostupni resursi pomoću kojih možete sami, bez dizajnerskog iskustva, kreirati odličan infografik i čitaocima preneti vizelnu poruku. Svi ovi resursi nude prilagodljive šablone, alate za kreiranje grafikona, galerije slika: http://vizualize.me/, http://www.easel.ly/, http://piktochart.com/, https://infogr.am/, http://www.visme.co/ , https://www.canva.com/.

Vertikalni položaj infografika ima za oko 42% veću verovatnoću da bude ugrađen na drugim sajtovima od horizontalno dizajniranog infografika. Za stvaranje infografika PowerPoint je odličan alat. Dajte infografiku dobar naslov i obećajte čitaocima da će nešto naučiti. Čitaoci 36% više preferiraju naslove koji sadrže i brojeve pored teksta.

Podesite veličinu infografika u pikselima. Gledajte da dužina maksimalno bude do 2000 px, jer vam se sigurno neće svideti sporo učitavanje i preuzimanje infografika. Dobar savet bi bio da možete upotrebiti manji deo infografika za deljenje na društvenim mrežama, ostavljajući link iznad slike, kako bi se mogao pogledati u pravoj dimenziji. Za Twitter bi poželjna veličina takve slike bila 500 px širine i 200 px dužine, a za Pinterest 735 px.

Pažnja čitalaca nije beskrajna, pa je takođe važno i da ne bude predugačak.

Potrebno je da svoju temu obradite po grupama podataka, kojih je prema mišljenju stručnjaka dovoljno 10, a organizuju se odozgo na dole. Najviše deljeni infografici na Twitteru su oni koji pružaju podatke u 6 glavnih koraka.

Unesite istaknute naslove i podnaslove. Odaberite 2 vrste fonta za slova, kako bi vam infografik izgledao uredno.

Boje, grafikoni i slike treba da se uklapaju u stil i ton infografika. Ne mešajte različite stilove, naročito kada su grafici u pitanju. Kod boja dobro je da koristite boje koje se uklapaju i stoje dobro zajedno i neka to bude najviše tri paleta. Kreativno korišćenje boja, oblika, linija čini svaki infografik jedinstvenim. Koristite veličinu i boju da istaknete informacije po hijerarhiji.

Elementi-Infografika

Odmah ispod infografika postavite ikonice za lakše deljenje na društvenim mrežama, a ispod njih i embed kod, kako bi omogućili čitaocima da preuzmu infografik i postave na svoj sajt, blog. Evo alata koji će vam pomoći da napravite embed kod za svoj infografik: http://builtvisible.com/embed-code-generator/

https://wordpress.org/support/view/plugin-reviews/embed-code-generator

Pošto infografici na prvi pogled zadobijaju pažnju čitalaca, jedna od njihovih najvećih prednosti je i mogućnost lakog deljenja, tako da lako ovakav sadržaj postaje viralan, a vi dobijate dosta spoljašnjih linkova. Neki od načina da još povećate vidljivost svog infografika su: da ga pošaljete na svoju email listu, postavite na svoj sajt ili blog, podelite informaciju sa srodnim blogovima, podelite na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Pinterest i ubacite svoj infografik u direktorijume (koji prihvataju i objavljuju infografike) kao što su: http://visual.ly/

http://infographicsite.com/submit-infographic/

http://www.infographicsarchive.com/submit-infographics/

Submit Infographics for Free

http://www.infographiclove.com/

Obavezno na kraju proverite gramatičke i pravopisne greške, da ne bi podrivali svoj kredibilitet.

Ugradite elemente svog brenda u infografik, što uključuje vašu web adresu i logo. Ne kopirajte druge infografike, budite originalni i razvijajte sopstvene ideje.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći, bez obzira da li razmišljate o kreiranju prvog infografika ili želite da ponovo, efikasnije koristite infografik u svojim marketinškim kampanjama. U nastavku pogledajte moj infografik na ovu temu, podelite ovaj članak sa prijateljima na društvenim mrežama, preuzmite infografik pomoću embed koda i postavite gde želite, na svoj sajt, blog i sl. Preko ovog LINKA možete dobiti uvećan prikaz, klikom na sliku.

kako-napraviti-infografik

Embed kod za preuzimanje infografika:

<a href=’https://www.marinanikoliconline.com/kako-kreirati-infografik-kreativan-put-do-novih-klijenata-infografik’><img src=’https://www.marinanikoliconline.com/wp-content/uploads/2015/04/kako-kreirati-infografik.png’ width=’500′></a><br/><a href=”></a>

Discussion

  1. Rada

Leave a Reply

Novi posetilac? Preuzmite BESPLATNO knjigu i prijavite se na nedeljni sadržaj. Uvek korisno!DA, želim knjigu!
+ +