Skip to content

Kako kreirati infografik – kreativan put do novih klijenata [Infografik]

kako-napraviti-infografik

Ažurirano, februar, 2023.

Jedan od najzanimljivijih i veoma efikasnih načina da obogatite sadržaj na svom blogu, proširite svest o svom brendu i stimulišete svoju publiku je da kreirate infografik.

Šta je Infografik?

Infografik (eng. Infographic) je grafički, vizuelni prikaz većeg broja podataka, informacija i znanja, koji korisnicima omogućava da jednostavno i brzo nauče o nekoj temi, na jedan zanimljiviji i atraktivniji način nego kada je u pitanju samo običan tekst.

Infografik treba da vas impresionira spojem korisnih informacija, vrednog sadržaja i kreativnog dizajna (boje, statistike, linije, dijagrami, oblici).

Infografik može biti odlična zamena za PowerPoint prezentacije, možete je koristiti i da prikažete uspehe i dostignuća tima, kampanje, brenda, usmeravanje posetilaca na vaš sajt, što je pozitivno za SEO optimizaciju, naročito kada je u pitanju izgradnja linkova.

Poznate kompanije koje koriste infografik u svom poslovanju su: Pepsi, PritikinCupon Chief i druge.

kako-kreirati-infografik-marinanikoliconline

Kroz infografik ne bi trebalo da reklamirate samo sebe, svoju kompaniju, proizvode i usluge, jer takav pristup može smanjiti vaš kredibilitet.

Umesto toga, kao materijal za svoj infografik možete predstaviti statistiku u vašoj industriji, poređenje proizvoda koje će klijentima olakšati izbor, prikazati korišćenje proizvoda po ekonomski, geografskim karakteristikama i sl.

Kao i svaki sadržaj koji kreirate treba da bude namenjen pružanju objektivnih, vrednih i korisnih informacija. U ovom članku ću vam savetima pomoći kako da sami kreirate uspešan infografik i predstaviti njegove elemente.

Elementi dobrog Infografika

kako-kreirati-infografik-idejaPrvo od čega počinjete je dobra ideja.

Važno je da poznajete svoju ciljnu grupu, kako bi znali da li će tema biti interesantna i relevantna i šta želite da postignete ovakvom vrstom marketinga.

Budite od pomoći svojim korisnicima, razmislite koje im probleme možete pomoći da reše, šta im je zanimljivo.

Jedna od grešaka kod kreiranja infografika je izbor teme koja je popularna, a ne nešto što je posebno relevantno za vašu ciljanu publiku.

Pronađite svoju inspiraciju. Pinterest je uvek veliki izvor inspiracije.

Neka tema bude dovoljno zanimljiva da privuče pažnju, ali i da potraje mesecima, pa i više od objavljivanja infografika.

Pored Google-a i Google Trends-a, sajtovi koje možete posetiti u traganju za inspiracijom su: Dribbble, Forrst, Oneminutewith, Arhiva infografika i drugi.

Istražite informacije. Da bi ponudili kvalitetne informacije one moraju biti precizne i dobro istražene.

Činjenice i statistika se uzimaju iz legitimnih izvora. Potrebno je navesti izvore vašeg istraživanja, kako bi korisnici mogli da saznaju više o datoj temi.

Izvori se prikazuju u vidu liste linkova u dnu infografika.

Napravite skicu infografika sa rasporedom informacija odozgo na dole, sa naslovima i podnaslovima, položajem teksta i grafičkih elemenata.

Što jednostavniji infografik, to bolje. Nemojte samo ređati brojke i činjenice, držite fokus na jednoj temi i nju pojednostavite. Vodite računa o ravnoteži teksta i grafičkih elemenata.

Odaberite odgovarajući dizajn i vrstu infografika. Ako vam budžet dozvoljava da angažujete dizajnera u tome vam mogu pomoći sajtovi kao što su: Warrior forum, Fiverr, razni freelance sajtovi.

Na internetu postoje dostupni resursi pomoću kojih možete sami, bez dizajnerskog iskustva, kreirati odličan infografik i čitaocima preneti vizelnu poruku.

Svi ovi resursi nude prilagodljive šablone, alate za kreiranje grafikona, galerije slika:

Pogledajte video: “8 alata za izradu infografika”

Vertikalni položaj infografika ima za oko 42% veću verovatnoću da bude ugrađen na drugim sajtovima od horizontalno dizajniranog infografika.

Za stvaranje infografika PowerPoint je odličan alat. Dajte infografiku dobar naslov i obećajte čitaocima da će nešto naučiti.

Čitaoci 36% više preferiraju naslove koji sadrže i brojeve pored teksta.

Podesite veličinu infografika u pikselima. Gledajte da dužina maksimalno bude do 2000 px, jer vam se sigurno neće svideti sporo učitavanje i preuzimanje infografika.

Dobar savet bi bio da možete upotrebiti manji deo infografika za deljenje na društvenim mrežama, ostavljajući link iznad slike, kako bi se mogao pogledati u pravoj dimenziji.

Za Twitter bi poželjna veličina takve slike bila 500 px širine i 200 px dužine, a za Pinterest 735 px.

Pažnja čitalaca nije beskrajna, pa je takođe važno i da ne bude predugačak.

Potrebno je da svoju temu obradite po grupama podataka, kojih je prema mišljenju stručnjaka dovoljno 10, a organizuju se odozgo na dole. Najviše deljeni infografici na Twitteru su oni koji pružaju podatke u 6 glavnih koraka.

Unesite istaknute naslove i podnaslove. Odaberite 2 vrste fonta za slova, kako bi vam infografik izgledao uredno.

Boje, grafikoni i slike treba da se uklapaju u stil i ton infografika.

Ne mešajte različite stilove, naročito kada su grafici u pitanju. Kod boja dobro je da koristite boje koje se uklapaju i stoje dobro zajedno i neka to bude najviše tri paleta.

Kreativno korišćenje boja, oblika, linija čini svaki infografik jedinstvenim. Koristite veličinu i boju da istaknete informacije po hijerarhiji.

Elementi-Infografika

Odmah ispod infografika postavite ikonice za lakše deljenje na društvenim mrežama, a ispod njih i embed kod, kako bi omogućili čitaocima da preuzmu infografik i postave na svoj sajt, blog.

Evo alata koji će vam pomoći da napravite embed kod za svoj infografik:

Pošto infografici na prvi pogled zadobijaju pažnju čitalaca, jedna od njihovih najvećih prednosti je i mogućnost lakog deljenja, tako da lako ovakav sadržaj postaje viralan, a vi dobijate dosta spoljašnjih linkova.

Neki od načina da još povećate vidljivost svog infografika su:

marinanikoliconlineDa pošaljete Infografik na svoju email listu

marinanikoliconlinePostavite na svoj sajt ili blog

marinanikoliconlinePodelite informaciju sa srodnim blogovima

marinanikoliconlinePodelite na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Pinterest.

marinanikoliconlineUbacite svoj infografik u direktorijume (koji prihvataju i objavljuju infografike) kao što su:

Obavezno na kraju proverite gramatičke i pravopisne greške, da ne bi podrivali svoj kredibilitet.

Ugradite elemente svog brenda u infografik, što uključuje vašu web adresu i logo. Ne kopirajte druge infografike, budite originalni i razvijajte sopstvene ideje.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći, bez obzira da li razmišljate o kreiranju prvog infografika ili želite da ponovo, efikasnije koristite infografik u svojim marketinškim kampanjama.

U nastavku pogledajte moj infografik na ovu temu, podelite ovaj članak sa prijateljima na društvenim mrežama, preuzmite infografik pomoću embed koda i postavite gde želite, na svoj sajt, blog i sl.

Preko ovog LINKA možete dobiti uvećan prikaz, klikom na sliku.

kako-napraviti-infografik

Embed kod za preuzimanje infografika:

<a href=’https://www.marinanikoliconline.com/kako-kreirati-infografik-kreativan-put-do-novih-klijenata-infografik’><img src=’https://www.marinanikoliconline.com/wp-content/uploads/2015/04/kako-kreirati-infografik.png’ width=’500′></a><br/><a href=”></a>

4 thoughts on “Kako kreirati infografik – kreativan put do novih klijenata [Infografik]”

 1. Avatar

  Dobar dan,

  Mogu li se infografici povezati sa podacima iz excela i na taj nacin uz refresh automatizovati prikaz sa realnim podacima?

  1. Marina

   Pozdrav Gordana,
   Ja lično nemam iskustva sa vrstom infografika koji vas zanima.
   Postoje takvi interaktivni infografici, ali po mom saznanju, njihovo kreiranje zahteva posebne alate i kodiranje u nekom programskom jeziku.
   U takvim situacijama se koriste Excel tabele za uvoz podataka.

 2. Avatar

  Draga Marina

  Prvi put da naidjem na informacije o pravljenju infografika. Znam da je to mnogo popularno u svetu, ali na nasim prostorima i ne bas. Mnogo vam hvala na detaljnim objasnjenjima!! Redovno citam vase tekstove i jako su mi pomogli u mom poslu!! Zelim vam sve najbolje!! Radmila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!