Skip to content

Prednosti Internet Marketinga

Prednosti-Internet-Marketinga

(Ažurirano, Januar, 2023.)

Prednosti internet marketinga su beskrajne, zato što je internet mreža bez granica u svakom smislu. Internet marketing je najpopularniji metod marketinga u poslovnom svetu.

Sa vama ću u ovom članku podeliti samo neke od prednosti u korišćenju marketinga putem interneta:

Marketing na internetu ima niske troškove u odnosu na klasičan marketing, znači da je pristupačan i jeftin. Ne mora Vas ništa koštati u početku.

Svako može da napravi blog ili sajt, da snimi video i otvori naloge na društvenim mrežama, kako bi podelio sa publikom informacije o svom proizvodu, usluzi, brendu.

U metode internet marketinga spadaju: sajt, SEO optimizacija, E-mail marketing, PPC marketing, Video marketing, InfografikFacebook, ostali društveni mediji i drugi vidovi online oglašavanja, dok su u osnovi klasičnog marketinga: katalozi, brošure, flajeri, izložbe, novinski oglasi, TV reklama, itd.

Internet-marketing-TroškoviTroškovi internet marketinga su samo delić onoga što bi uložili u TV reklamu, radijsko i novinsko oglašavanje.

Pored toga efekti tradicionalnih oglasa su kratkoročni, dok kampanja na internetu može da donese dugoročne rezultate.

Internet marketing isključuje putne i troškove distribucije i štampe. Novac možete uštedeti tako što ćete eksperimentisati sa PPC oglasima dok ne usavršite strategiju, pa tek onda proširiti budžet kada ste sigurni u pozitivan efekat i povrat uloženog.

Za vreme za koje biste obavili jedan telefonski razgovor možete poslati gomilu email-ova.

Internet marketing olakšava povezivanje sa klijentima i kupcima, zato što Vaša reklama ima širok doseg, može je videti bilo ko i bilo gde u svetu.

Kupce možete ciljati po mestu boravka, polu, starosti, zanimanju, visini prihoda, obrazovanju…

Sposobnost da precizno ciljate svoju publiku jedna je od najboljih marketinških prednosti i zato je internet marketing bolja investicija od bilo kog drugog oblika marketinga. Ovo se dosta teže može postići u tradicionalnom marketingu i često se svodi na nagađanje.

internet-marketing-kupciJedna od prednosti za kupce je da mogu brže i lakše sakupiti i uporediti informacije o proizvodima i uslugama kroz razne prezentacije, slike, video zapise, Landing stranice.

Sa kupcima možete vrlo lako stupiti u kontakt i saznati šta misle o Vašim proizvodima i uslugama tako da na osnovu tih povratnih informacija možete promeniti i poboljšati poslovanje.

U ovu svrhu možete koristiti i online istraživanje i na primer postavljanje ankete na svoj blog ili sajt, što bi u klasičnom marketingu zahtevalo veće troškove istraživanja tržišta.

Svaki kupac umesto da posećuje veliki broj prodajnih mesta, u svakom trenutku može posetiti vaš web sajt iz svog doma, bez posrednika, dodatnih troškova i gubljenja vremena u prevozu.

Takođe, sajt je idealan način da postavite mapu lokacije svoje prodavnice ako je imate i date kupcima detaljan opis kako najlakše da dođu do Vas.

Još prednosti Internet Marketinga za vaše kupce:

blog-marinanikoliconlineKupovinu mogu obavljati na internetu 24/7

blog-marinanikoliconlineUvek mogu upoređivati cene i karakteristike proizvoda

blog-marinanikoliconlineDostupne informacije o proizvodu i uslugama

blog-marinanikoliconlineBiraju datum i mesto dostave

blog-marinanikoliconlineMogu da prate kupovinu po fazama

Dobro dizajniran i ažuriran sajt ili blog može da Vam pomogne da povećate zadovoljstvo i lojalnost posetilaca i kupaca, proširite svest o svom ličnom brendu, objavljivanjem poučnih i zanimljivih sadržaja, raznih saveta.

Posećenost web sajta je osnova vašeg online poslovanja. Velika je verovatnoća, da korisnici sa kojima redovno komunicirate putem newsletter-a, posle određenog vremena postanu i vaši kupci.

internet-marketing-web-sajtAko nudite proizvod ili uslugu, na vašoj web stranici treba da se nalaze jasne informacije o proizvodu i cenama koje su dostupne 24 sata 7 dana u nedelji.

U klasičnim trgovinama kupci bi ove informacije dobili od prodavca, isključivo u radno vreme.

Zato je prednost internet marketinga to što kupci mogu da kupuju proizvode u bilo koje doba dana i noći.

U odnosu na klasičan, internet marketing je mnogo fleksibilniji. Praćenjem online reklame možete u letu promeniti tekst ili grafiku, bez ikakvih problema.

Kod reklama u časopisima ili na televiziji bilo kakva promena može biti skupa i zahtevati dosta vremena.

U internet marketingu je sve merljivo i svi rezultati (broj posetilaca, prijava, kupaca) se mogu detaljno pratiti korišćenjem brojnih besplatnih alata kakav je i Google Analytics.

Cilj ovih analiza je: praćenje efikasnosti kampanje, mogućnost poboljšanja nekih nedostataka i uvid u povraćaj uloženog novca.

Kada postavite oglas u novinama teško možete proceniti direktan uticaj na vaše poslovanje, dok isti uticaj kod internet marketinga pratite u realnom vremenu.

Podsetnik prednosti internet marketinga:

marinanikoliconlineInternet marketing obuhvata  razne strategije, kao što su: SEO optimizacija, email marketing, marketing na društvenim mrežama i druge.

Besplatno preuzmite INFOGRAFIK sa glavnim elementima digitalnog marketinga.

marinanikoliconlineDopušta fleksibilno radno vreme.

marinanikoliconlineOmogućava pristup prilagođenom oglašavanju.

marinanikoliconlineOmogućava da doprete do više ljudi i izgradite odnose sa njima.

marinanikoliconlinePomaže vam da iskoristite društvene mreže.

marinanikoliconlinePraćenje i merenje rezultata.

marinanikoliconlineSposobnost multitaskinga – da istovremeno pruža usluge velikom broju kupaca.

marinanikoliconlineMogućnost online plaćanja bez korišćenja gotovine.

Bez efikasnog online prisustva potencijalni kupci će teško saznati za vaš posao. Ako ne želite da svoje proizvode i usluge sakrijete od potencijalnih kupaca, koristite internet marketing i podignite svest o svom proizvodu i usluzi.

Po mom mišljenju, najbolje je kombinovati online i offline marketing:)

Lajkujte i podelite ove informacije sa prijateljima na Facebook-u i ostalim društvenim mrežama, ako su vam bile zanimljive i korisne. Takođe se radujem pitanjima i komentarima:)

Hvala što ste odvojili vreme i pročitali ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!