Skip to content

Šta su unutrašnji i spoljašnji linkovi i zašto su važni?

sta-su-unutrasnji-spoljašnji-linkovi-zašto-su-važni-1

Ažurirano, Jun, 2022.

Čitajući moje članke na blogu, sigurno ste primetili reči koje su drugačije boje ili podvučene. Kad kliknete na njih vode vas na drugu web stranicu. Te reči ili fraze su hiperlinkovi koji mogu biti unutrašnji i spoljašnji.

Svi ovi linkovi su nekada vrlo očigledni, naročito kada se koristi fraza „kliknite ovde”.

Građenje linkova je važan deo internet marketing strategije.

Šta su unutrašnji i spoljašnji linkovi?

 • Unutrašnji (interni) linkovi predstavljaju veze koje upućuju čitaoce na različite stranice ili oblasti bloga ili sajta u okviru istog domena.
 • Spoljašnji (eksterni) linkovi usmeravaju čitaoce na druge sajtove ili blogove i povezuju vaš blog sa njima.

Zašto treba da koristite interno povezivanje, tj. unutrašnje povezivanje u okviru svog bloga?

Glavna uloga ovih linkova je da pomognu čitaocima da se lakše snađu i kreću kroz vaš sajt ili blog.

Time produbljujete poverenje između vas i čitaoca, koji vas bolje upoznaju i mogu postati vaši potencijalni saradnici ili kupci.

Sa unutrašnjim linkovima pružate čitaocima mogućnost da više saznaju o temi o kojoj pišete. U tu svrhu koristite vaše ranije blog postove koji pripadaju istoj kategoriji.

Time postižete da čitaoci dobiju uvid u vaš obim znanja, stručnost i autoritet u datoj oblasti.

Mreža unutrašnjih linkova može pomoći da se vaš sajt ili blog potpuno indeksira. Za pretraživače je posebno korisno da imate Sitemap-u koja sadrži sve unutrašnje linkove na jednoj stranici.

Ako koristite  XML sitemap WordPress dodatak, dobijaćete više posetilaca, jer Google bolje rangira takve stranice.

Unutrašnji linkovi

Unutrašnji linkovi su korisni zato što:

marinanikoliconlineOmogućavaju čitaocima lakšu navigaciju na stranicama bloga ili sajta

marinanikoliconlinePomažu da se uspostavi hijerarhija informacija na datoj web stranici

marinanikoliconlinePomažu da se širi rangiranje oko vašeg sajta

šta-su-unutrašnji-spoljašnji-linkovi

 

Za interno povezivanje možete koristiti ključne reči u vašem postu, ali i druge reči. Međutim, svakako dodajte linkove koji upućuju na relevantne stranice sa vrednim sadržajem, a nikako tek toliko da bi imali interne linkove.

Jedan od primera dobre unutrašnje strukture linkova je sajt wikipedia.org. U svakom tekstu, važne ključne reči su uvek interno povezane sa ostalim stranicama i tekstovima.

Takođe, građenje unutrašnjih (internih) linkova poboljšava rangiranje vašeg sajta na Google-u.

Kada imate dosta unutrašnjih veza, činite da vaš sajt bude koristan resurs za ljude koji se interesuju za datu temu i Google to prepoznaje.

Unutrašnji linkovi pretraživaču pomažu da brže i preciznije indeksira vaš blog, tako da će ga posetioci lakše naći kad ukucavaju i pretražuju određene reči i fraze.

U primeru koji vam prikazujem na slici ispod, Google-ov pauk je pronašao stranicu A i unutrašnje linkove ka stranicama B i C.

Do važnih stranica G i D koje bi trebale da budu na sajtu, pauk ne može da dođe, pa ne zna da li postoje, zato što nema linkova koji vode do njih.

Ove stranice G i D imaju odličan sadržaj, ključne reči, marketing, ali one za Google ne postoje, jer pauk ne može dopreti do njih.

unutrašnji-spoljašnji-linkovi

Dobro izgrađeni interni linkovi zadržaće posetioce duže na sajtu, jer će posetiti više od jedne stranice pre nego što odu sa bloga.

Ovo je zbog toga odličan način da smanjite bounce rate, a nizak bounce rate je za Google-ov pretraživač znak da se radi o kvalitetnom blogu.

Da bi dobili više informacija o unutrašnjim linkovima na vašem blogu, pre svega njihov broj, možete koristiti Google Search Console.

Ne postoji broj unutrašnjih linkova koji se preporučuje, ali po mom mišljenju je dovoljno 10-tak po stranici, sa napomenom da ne valja preterivati:)

Obavezno vodite računa da unutrašnji linkovi nisu pokidane veze, stranice sa greškom, blokirane stranice, jer će takve stvari negativno uticati na indeksiranje stranica vašeg bloga.

Unutrašnje (interne) linkove je najbolje dodavati u sadržaj blog posta, mada se mogu naći i u glavnom meniju bloga (na vrhu ili u podnožju) kao i u sidebar-u bloga.

Dodatak za popularne i slične postove na blogu takođe je primer građenja unutrašnjih linkova.

Spoljašnji linkovi

Spoljašnji (eksterni) linkovi povezuju stranice vašeg sajta sa drugim sajtovima (domenima), bilo da idu od vašeg sajta ili od drugih sajtova ka vašem.

Ove linkove koristite onda kada želite da svoje čitaoce uputite da saznaju više o temi o kojoj pišete, linkovima možete obogatiti sadržaj blog posta, a da ujedno post ne opterećujete mestom za dodatni sadržaj.

izgradnja-linkova

Spoljašnjim linkovima se možete povezati sa osobama koje su vam uzori i koje smatrate ekspertima u oblasti kojom se bavite.

Svoj blog možete obogatiti delom nečijeg teksta, citatom, uz navođenje autora i linka ka njenom ili njegovom sajtu.

Važno je da spoljašnji linkovi upućuju ka web stranicama sa kvalitetnim sadržajima.

Tada će posetioci shvatiti da ste dobro informisani o temama u okviru svog posla. Osim toga, to takođe utiče i na rangiranje vašeg bloga na Google-u, na vaš autoritet i popularnost.

Sa stanovišta SEO optimizacije bloga, kvalitetni spoljašnji linkovi mogu biti važniji od internih linkova.

U tom pogledu, linkovi sa drugih sajtova koji vode na vaš sajt još su važniji od linkova koji povezuju vašu sa drugim web stranicama.

Što je više linkova koji druge blogove/sajtove povezuju sa vašim sajtom, ako su relevantni za vaše poslovanje i teme, oni pozitivno utiču na SEO vašeg sajta.

Broj i kvalitet spoljašnjih-povratnih linkova prema vašem sajtu su od velikog značaja za rangiranje.

Linkovi sa sajtova koji su pouzdani, sa kvalitetnim sadržajem, mogu poboljšati verodostojnost vašeg sajta.

Sajtovi sa kojih imate povratan link prema vašem sajtu treba da budu relevantni i povezani sa temom o kojoj pišete.

Takvi linkovi će poboljšati poverenje u vaš sajt u očima Google-a.

Ovde izuzetak čine linkovi koji vode do vaših affiliate ponuda. To je zato što sa stanovišta pretraživača oni nemaju nikakvu vrednost.

Ovim vrstama linkova treba dodati atribut „nofollow“ kako ne bi gubili „link sok“ (juice link) kao i SEO poene. Na ovaj način šaljete pretraživaču poruku da ne prati taj link.

Dobar način za izgradnju spoljašnjih linkova je objavljivanje gostujućih postova na drugim blogovima.

To može da poveća broj posetilaca na vaš blog. Pored toga, za spoljašnje linkove možete koristiti i odeljak za komentare na drugim sajtovima, dajući smislene komentare sa svojim linkom u prilogu.

Kada je u pitanju broj spoljašnjih linkova, prednost treba imati kvalitet nad kvantitetom, ali broj takvih linkova može da bude od nekoliko do maksimum 100 po stranici.

U svakom slučaju, koristite spoljašnje linkove samo kada je to potrebno i samo u slučaju kada pružaju dodatnu vrednost čitaocima. Pravite veze sa sajtovima koji su sigurni, imaju jedinstven i originalan sadržaj.

pozitivni-efekti-spoljašnjih-linkova

Zaključak

Razumevanje razlike između internih i eksternih linkova može da poboljša vašu SEO strategiju.

Već ste shvatili da na rang i vidljivost sajta utiče relevantna upotreba internih i eksternih linkova.

Sajt po kome se lako kreću posetioci i botovi pretraživača biće pravilno indeksirani.

Unutrašnji linkovi pomažu botovima pretraživača da pronađu i druge stranice na vašem sajtu.

Broj i kvalitet spoljašnjih-povratnih linkova prema vašem sajtu su od velikog značaja za rangiranje.

O gradnji unutrašnjih i spoljašnjih linkova treba razmišljati dugoročno.

Sa vremenom, broj linkova i njihova raznovrsnost treba da rastu, kao i kombinacija kvalitetnih unutrašnjih i relevantnih spoljašnjih linkova.

Vaš trud i strpljenje će za rezultat imati povećanje broja posetilaca na sajtu i bolje pozicije u rezultatima pretrage.

Ovakav pristup će vam osigurati uspešnu SEO optimizaciju bloga ili sajta.

Nadam se da su vam ovi saveti korisni i od pomoći u vašem blogovanju. Podelite ih sa prijateljima na Facebook-u, Twitter-u ili putem emaila kako bi i njima pomogli.

Za još korisnog sadržaja pratite moju Facebook stranicu.

Hvala što ste izdvojili vreme i pročitali ovaj članak.

7 thoughts on “Šta su unutrašnji i spoljašnji linkovi i zašto su važni?”

  1. Marina

   Dragi Gojko,
   Raduje me da vam je moj sadržaj od pomoći na bilo kakav način, posebno ako nešto pročitano i praktično primenite.
   Zahvaljujem za komentar i želim vam veliki napredak i online uspeh!

 1. Avatar

  Marina hvala vam puno na korisnim informacijama i želim vam još više uspeha u budućnosti! 🙂 Lepo objašnjavate i veoma poučno za uspešno online poslovanje! Zvezdan

  1. Marina

   Dragi Zvezdane,
   hvala vama na čitanju, za komentar i na lepim željama!
   Drago mi je da vam se post svideo, a informacije bile razumljive i od koristi.
   Nadam se da ću opravdati poverenje, jer vas čeka dosta praktičnih i jednostavnih stvari:).
   Želim vam brz napredak i puno uspeha u svemu što radite!

 2. Avatar

  Pridružujem se komentarima i uskoro pišem blog na temu povezivanja blogera i njihovih web stranica jer mi nismo u suštini konkurencija jedni drugima, ima dovoljno prostora za sve nas. Svatko je jedinstven na svoj način iako se bavimo istim ili sličnim temama. Nama je svima cilj svijetu dati višak svoje energije i znanja jer taj višak svatko ima i prirodno je da ga želi dati svijetu u zamjenu za ono što i drugi daju i ono što nam u datom trenutku treba. Hvala, Marina, unazad 5 godina otkako sam na internetu, vaš “višak” nenametljivo i toplo povećava moja znanja i sposobnosti, a tako i drugima. Razne tehnike, trikovi i doskočice kako doći do klijenata tu ne igraju nikakvu ulogu već samo povjerenje i zahvalnost. Puno pozdrava iz Zagreba vama i vašim pratiteljima i učenicima.

 3. Avatar

  Odlican opis. Na pocetku sam rada na ovaj naci, pa sam jos u fazi snalazenja. Citajuci Vas tekst, shvatam da sam napravila greske u svom prvom postu ali se nadam da cu ubuduce biti uspesnija 🙂 Pogledajte moj sajt ukoliko imate vremena pa mi skrenite paznju na stvari za koje smatrate da su bitne. Pozdrav

  1. Marina

   Veliki pozdrav Dajana,

   Hvala što ste pročitali moj tekst! Drago mi je da su vam informacije od koristi i da ih možete primeniti. Vaš blog je u izgradnji i ima sve potrebne elemente. Kako bude raslo vaše znanje i iskustvo, tako će se menjati i izgled bloga. Veliki broj potrebnih informacija ćete naći u tekstovima na mom blogu, kao i Youtube kanalu, pa ih možete primenjivati postepeno. Ako negde zapnete, tu sam da pomognem:)

   Želim Vam puno uspeha u poslu i blogovanju!
   Srdačno,

   Marina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!