Šta su unutrašnji i spoljašnji linkovi i zašto su važni?

 

sta-su-unutrasnji-spoljasnji-linkovi-zasto-su-vazni

Ažurirano, Januar, 2018.

Čitajući moje članke na blogu, sigurno ste primetili reči koje su drugačije boje ili podvučene. Kad kliknete na njih vode vas na drugu web stranicu. Te reči ili fraze su hiperlinkovi koji mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Svi ovi linkovi su nekada vrlo očigledni, naročito kada se koristi fraza „kliknite ovde”. Građenje linkova je važan deo online marketing strategije.

Šta su unutrašnji i spoljašnji linkovi?

Unutrašnji (interni) linkovi predstavljaju veze koje upućuju čitaoce na različite stranice ili oblasti bloga ili sajta u okviru istog domena.

Spoljašnji (eksterni) linkovi usmeravaju čitaoce na druge sajtove ili blogove i povezuju vaš blog sa njima.

Zašto treba da koristite interno povezivanje, tj. unutrašnje povezivanje u okviru svog bloga?

Glavna uloga ovih linkova je da pomognu čitaocima da se lakše snađu i kreću kroz vaš sajt ili blog. Time produbljujete poverenje između vas i čitaoca, koji vas bolje upoznaju i mogu postati vaši potencijalni saradnici ili kupci.

Sa unutrašnjim linkovima pružate čitaocima mogućnost da više saznaju o temi o kojoj pišete. U tu svrhu koristite vaše ranije blog postove koji pripadaju istoj kategoriji. Time postižete da čitaoci dobiju uvid u vaš obim znanja, stručnost i autoritet u datoj oblasti.

Mreža unutrašnjih linkova može pomoći da se vaš sajt ili blog potpuno indeksira. Za pretraživače je posebno korisno da imate Sitemap-u koja sadrži sve unutrašnje linkove na jednoj stranici. Ako koristite  XML sitemap WordPress dodatak, dobijaćete više posetilaca, jer Google bolje rangira takve stranice.

Unutrašnji linkovi su korisni zato što:

marinanikoliconlineOmogućavaju čitaocima lakšu navigaciju na stranicama bloga ili sajta

marinanikoliconlinePomažu da se uspostavi hijerarhija informacija na datoj web stranici

marinanikoliconlinePomažu da se širi rangiranje oko vašeg sajta

šta-su-unutrašnji-spoljašnji-linkovi

 

Za interno povezivanje možete koristiti ključne reči u vašem postu, ali i druge reči. Međutim, svakako dodajte linkove koji upućuju na relevantne stranice sa vrednim sadržajem, a nikako tek toliko da bi imali interne linkove. Jedan od primera dobre unutrašnje strukture linkova je sajt wikipedia.org. U svakom tekstu, važne ključne reči su uvek interno povezane sa ostalim stranicama i tekstovima.

Takođe, građenje unutrašnjih (internih) linkova poboljšava rangiranje vašeg sajta na Google-u. Kada imate dosta unutrašnjih veza, činite da vaš sajt bude koristan resurs za ljude koji se interesuju za datu temu i Google to prepoznaje. Unutrašnji linkovi pretraživaču pomažu da brže i preciznije indeksira vaš blog, tako da će ga posetioci lakše naći kad ukucavaju i pretražuju određene reči i fraze.

U primeru koji vam prikazujem na slici ispod, Google-ov pauk je pronašao stranicu A i unutrašnje linkove ka stranicama B i C. Do važnih stranica G i D koje bi trebale da budu na sajtu, pauk ne može da dođe, pa ne zna da li postoje, zato što nema linkova koji vode do njih. Ove stranice G i D imaju odličan sadržaj, ključne reči, marketing, ali one za Google ne postoje, jer pauk ne može dopreti do njih.

unutrašnji-spoljašnji-linkovi

Dobro izgrađeni interni linkovi zadržaće posetioce duže na sajtu, jer će posetiti više od jedne stranice pre nego što odu sa bloga. Ovo je zbog toga odličan način da smanjite bounce rate, a nizak bounce rate je za Google-ov pretraživač znak da se radi o kvalitetnom blogu.

Da bi dobili više informacija o unutrašnjim linkovima na vašem blogu, pre svega njihov broj, možete koristiti Google Webmaster Tools. Ne postoji broj unutrašnjih linkova koji se preporučuje, ali po mom mišljenju je dovoljno 5-8 po stranici, sa napomenom da ne valja preterivati:)

Obavezno vodite računa da unutrašnji linkovi nisu pokidane veze, stranice sa greškom, blokirane stranice, jer će takve stvari negativno uticati na indeksiranje stranica vašeg bloga.

Unutrašnje (interne) linkove je najbolje dodavati u sadržaj blog posta, mada se mogu naći i u glavnom meniju bloga (na vrhu ili u podnožju) kao i u sidebar-u bloga. Dodatak za popularne i slične postove na blogu takođe je primer građenja unutrašnjih linkova.

Spoljašnji (eksterni) linkovi povezuju stranice vašeg sajta sa drugim sajtovima (domenima), bilo da idu od vašeg sajta ili od drugih sajtova ka vašem. Ove linkove koristite onda kada želite da svoje čitaoce uputite da saznaju više o temi o kojoj pišete, linkovima možete obogatiti sadržaj svog posta, a da ujedno post ne opterećujete mestom za dodatni sadržaj.

izgradnja-linkova

Spoljašnjim linkovima se možete povezati sa osobama koje su vam uzori i koje smatrate ekspertima u oblasti kojom se bavite. Svoj blog možete obogatiti delom nečijeg teksta, citatom, uz navođenje autora i linka ka njenom ili njegovom sajtu.

Važno je da spoljašnji linkovi upućuju ka web stranicama sa kvalitetnim sadržajima. Tada će posetioci shvatiti da ste dobro informisani o temama u okviru svog posla. Osim toga, to takođe utiče i na rangiranje vašeg bloga na Google-u, na vaš autoritet i popularnost.

Sa stanovišta optimizacije bloga, kvalitetni spoljašnji linkovi mogu biti važniji od internih linkova. U tom pogledu, linkovi sa drugih sajtova koji vode na vaš sajt još su važniji od linkova koji povezuju vašu sa drugim web stranicama. Što je više linkova koji druge blogove/sajtove povezuju sa vašim sajtom, ako su relevantni za vaše poslovanje i teme, oni pozitivno utiču na SEO vašeg sajta.

Dobar način za izgradnju spoljašnjih linkova je objavljivanje gostujućih postova na drugim blogovima. To može da poveća broj poseta na vaš blog. Pored toga, za spoljašnje linkove možete koristiti i odeljak za komentare na drugim sajtovima, dajući smislene komentare sa svojim linkom u prilogu.

Kada je u pitanju broj spoljašnjih linkova, prednost treba imati kvalitet nad kvantitetom, ali broj takvih linkova može da bude od nekoliko do maksimum 100 po stranici. U svakom slučaju, koristite spoljašnje linkove samo kada je to potrebno i samo u slučaju kada pružaju dodatnu vrednost čitaocima. Pravite veze sa sajtovima koji su sigurni, imaju jedinstven i originalan sadržaj.

O gradnji unutrašnjih i spoljašnjih linkova treba razmišljati dugoročno. Sa vremenom, broj linkova i njihova raznovrsnost treba da rastu, kao i kombinacija kvalitetnih unutrašnjih i relevantnih spoljašnjih linkova. Ovakav pristup će vam osigurati uspešnu optimizaciju bloga ili sajta.

Ako su vam ovi saveti korisni i od pomoći u vašem blogovanju, podelite ih sa prijateljima na Facebook-u, Google Plus-u, Twitter-u ili putem emaila kako bi i njima pomogli.

Hvala što ste izdvojili vreme i pročitali ovaj članak.

Discussion

  1. Avatar
    Dajana Kovacevic
    • Marina
      Marina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!
Novi posetilac? Preuzmite BESPLATNO knjigu i prijavite se na nedeljni sadržaj. Uvek korisno!DA, želim knjigu!
+ +