Zašto je važan Bounce Rate?

Zašto-je-važan-bouce-rate

Ažurirano, Maj, 2018.

Ako imate web sajt i visoku Bounce Rate stopu, to je onda važan pokazatelj da je potrebno analizirati i poboljšati i sajt i marketing strategiju.

Šta je to Bounce Rate?

Bounce Rate je procenat koji pokazuje koliko posetilaca napušta sajt nakon što su posetili samo jednu stranicu na sajtu. Bounce Rate može da se izračuna na sledeći način:

Bounce Rate = Broj poseta samo jednoj stranici sajta / Ukupan broj poseta sajtu

Pretpostavimo da je 100 osoba došlo na Vaš sajt. Od tih 100, 60 se zadržalo nekoliko sekundi, nisu našli ništa što ih zanima, pa su kliknuli na dugme nazad i nisu posetili nijednu drugu stranicu sajta. U ovom slučaju Vaš Bounce Rate je 60%, jer je 60% Vaših posetilaca otišlo sa sajta, a da nisu preduzimali bilo kakvu akciju.

To je ono što Bounce Rate govori o Vašem poslovanju: koliko je Vaš sajt koristan, važan i zanimljiv posetiocima.

Svaki posetilac može sajt napustiti na nekoliko načina i svi ti načini predstavljaju “Bounce”: kada pritisne back (nazad) u pretraživaču, zatvori stranicu, unese neki drugi URL, klikne na spoljašnji link koji vodi ka nekom drugom sajtu, klikne na reklamu na Vašem sajtu, unese neku reč u polje za pretragu u pretraživaču.

Bounce Rate može da Vam ukaže na to da li ciljani posetioci dolaze na Vaše stranice i da li one ispunjavaju njihova očekivanja. Ukratko, Bounce Rate može da izmeri efikasnost sajta tj. koliko je Vaš brend pepoznatljiv i prihvatljiv posetiocima.

bounce-rate-zasto-je-vazan

To je mera kvaliteta poseta i ako Bounce Rate visok, znači da stranice na sajtu nisu relevantne za posetioce. Google koristi Bounce Rate kao pokazatelj pri rangiranju sajtova.

Na osnovu ovoga, može se zaključiti, da što se posetioci duže zadrže na sajtu, posete još neku stranicu i slično, to je bolje, jer utiče i da Bounce Rate bude manji.

Kada korisnik dođe na Vaš sajt i nađe ono što traži – rešenje svog problema ili odgovor na neko pitanje, on će svakako ostati na sajtu i pogledati šta ima i na ostalim stranicama.

Bounce Rate za ceo sajt ili za svaku stranicu na sajtu možete pratiti preko Google Analytics-a, programa za statističku analizu sajta.

Šta je dobar Bounce Rate?

Prema Google-u to je nekih 40%, ali ovo ne važi za sve sajtove i zavisi od: industrije, vrste sajta, rejtinga, vrste stranice, od ciljeva korisnika i još mnogo drugih faktora.

Različiti su primeri za prosečan Bounce Rate kod različitih vrsta web stranica:

  • capture stranice 70-90%
  • ecommerce sajtovi 20-40%
  • web portali, servisi 10-30%
  • blogovi 70-90%.

Bez obzira na tip sajta Bounce rate od 80 % i više se smatra visokim, dok je 40% i niže veoma dobar.

bounce-rate-sta-je-zasto-je-vazan

Nije uvek slučaj da je visoki Bounce Rate loš. Recimo, kada osoba dođe na Vaš blog i tu nađe tačno one informacije koje traži, ona ne mora da ima interesovanja da dublje pretražuje sajt. Ovo je i slučaj sa sajtovima koji imaju samo jednu stranicu.

S druge strane, nizak Bounce Rate, ne mora obavezno da znači da su posetioci otišli zadovoljni sa sajta. Može se desiti da su šetali po stranicama u potrazi za onim što traže i posle pretraživanja nezadovoljni napustili sajt.

Kako da smanjite Bounce Rate?

Ako želite da smanjite svoj Bounce Rate, gledajte da svaka stranica ima relevantan sadržaj sa odgovarajućim slikama, videima i svim onim što daje kredibilitet Vašem poslovanju. Zatim proverite: da li je Vaš sajt jednostavan za pretraživanje, da li se brzo učitava, izbegavajte reklame na sajtu i pop-up reklame, neka Vam se eksterni linkovi otvaraju u novom tabu i imajte atraktivan dizajn, prilagođen mobilnim uređajima. Evo liste ukratko:

marinanikoliconlineJedan od načina da poboljšate Bouce Rate je kreiranje nekoliko landing stranica. Međutim, ako je i na landing stranicama veliki Bounce Rate, onda je vreme da se pozabavite redizajnom sajta i sadržajem na njemu.

marinanikoliconlinePoboljšajte čitljivost vašeg sadržaja. Učinite ga dinamičnim: koristite podnaslove, slike, videa, infografike, boldirajte tekst, citirajte. Kako bi proverili čitljivost teksta, možete upotrebiti alat Read Able.

marinanikoliconlineNe koristite preterano pop-up prozorčiće koji će korisnike prekidati u čitanju.

marinanikoliconlineIspričajte neku svoju istinitu priču i dajte svojim čitaocima glavne uloge. Stavite se na mesto čitalaca i posmatrajte stvari iz drugačije perspektive.

marinanikoliconlineCiljajte prave posetioce tako što ćete im ponuditi dobar sadržaj. Veliki Bounce Rate nastaje kada na web stranicu dolaze ljudi koje vaš sadržaj ne interesuje.

marinanikoliconlineObjavljujte redovno relevantan sadržaj.

marinanikoliconlinePostavite vidljiv poziv na akciju.

marinanikoliconlineDodajte više unutrašnjih i spoljašnjih linkova. Neka se otvaraju u novom prozoru.

marinanikoliconlinePronađite odgovarajuće ključne reči da doprete do većeg broja čitalaca.

marinanikoliconlinePotrebno je da vaš sajt ima jednostavnu navigaciju sa kojom se posetioci lako snalaze.

Ako utvrdite da Vaš sajt ima visok Bounce Rate, nadam se da ćete u ovom tekstu naći korisne informacije i savete za poboljšanje (smanjenje BR).

Podelite ovaj članak sa prijateljima na društvenim mrežama, kako bi i njima bio od pomoći i koristi.

Hvala na čitanju!

Discussion

    • Marina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!
Novi posetilac? Preuzmite BESPLATNO knjigu i prijavite se na nedeljni sadržaj. Uvek korisno!DA, želim knjigu!
+ +