Skip to content

30 besplatnih Google alata za online marketing

 

besplatni-google-alati-za-online-marketing

(Ažurirano,Jun, 2022.)

Verovatno u svakodnevnom životu koristite Google-ov pretraživač ne znajući da Google nudi mnogo više besplatnih alata za internet marketing, koji mogu povećati vašu poslovnu efikasnost.

Google nudi stotine aplikacija i alata ( uglavnom su svi besplatni) koji će vam pomoći da upravljate svojim poslovanjem, predstavite svoj proizvod i uslugu, dođete do svoje ciljne publike, pratite posetioce, i još mnogo toga.

google-search-besplatni-google alati

Da biste koristili ove alate potrebno je da imate Google nalog. Svi znamo koliko je važno biti vidljiv na Google-u. U ovom članku ću vam predstaviti listu sa 30 besplatnih Google alata, važnih za osobe koje posluju u oblasti internet marketinga.

Think With Google je sajt gde emožete naći inspiraciju, informacije o vašoj industriji, istraživačka dokumenta, studije slučaja, korisne članke, infografike, kampanje,  intervjue lidera.

Ovaj sadržaj vam može koristiti u poslovanju i često se ažurira.

Goolge For Retail Businesses – je Google alat za male preduzetnike koji se bave prodajom. Trgovcima nudi mogućnost da naprave listu svojih proizvoda i pokrenu reklamnu kampanju. Kada kreirate online prodavnicu, njome upravljate preko Merchant Center-a.

google-retails-besplatni-alati

Ove prodavnice (Google Trusted Stores) moraju da prođu test za pouzdan transport i podršku kupcima. Na ovja način dobijaju znak proverenog i sigurnog prodavca.

Android Pay i Google Express su usluge koje takođe Google nudi, u zavisnosti od vaše geografske lokacije.

Google My Business je bespalatan alat koji vam omogućava da svoj posao stavite na Google-ovu listu. Ovo će vam pomoći da brže dođete do potencijalnih saradnika. Bez prisustva na Google možete izgubite poslovne mogućnosti.

google-alati-marinanikoliconline

Preko 100 milijardi pretraživanja se svakog meseca obavlja na Google-u. Google preduzetnicima olakšava prisustvo, pored pretraživanja, omogućava postavljanje Google Map-e, Google Plus profila.

Google Correlate je sličan alat Google Trends-u i pruža informacije u suprotnom smeru. Dok kod Google Trends-a upisujete podatke i pratite ih kroz vreme, kod Google Correlate-a unosite serije podataka koji su vaši ciljevi i pratite sličnosti između njih, kroz vreme i prostor.

Google-Correlate-alati

Ako bi želeli da definišete idealne kupce za svoj novi proizvod/uslugu, onda unosite više korelacija, kako bi dobili detaljnu analizu svoje publike. Ovaj alat ima i funkciju pretraživanja po crtežu, tj. za grafikon koji budete nacrtali, odrediće vam ključne reči za pretraživanje, koje najbolje odgovaraju tom grafikonu.

Google Form je basplatan mali alat koji pruža mogućnost kreiranja Opt-in formi za različite namene: online ankete, privlačenje posetilaca, prikupljanje povratnih informacija od kupaca, itd.

google-form-alati

Google Scholar  je online pretraživač naučne literature na različite teme. Pruža veliki broj izvora, kao što su: Univerziteti,  članci, knjige, Akademski izdavači, teze, itd.

Rangira dokumente na istraživački način i predstavljaju cele tekstove, sa podacima: gde su objavljeni, ko ih je objavio, koliko često i koliko je citiran u naučnoj literaturi.

Google Drawings je najnoviji alat među Google alatima i služi za crtanje. To jedna online tabla, koju koristite u realnom vremenu za grafike, dijagrame, grafikone. Sve što kreirate možete dodati u druge dokumente pomoću ovog alata.

Google-Drawings-alati-besplatni

Možete crtež objaviti kao sliku ili preuzeti u drugim standardnim formatima. Možete ubaciti tekst, slike, strelice, kreirati infografike. U online radu, zajedno sa vama može učestvovati još neka osoba ili vaš tim.

Google Groups je jedan od najstarijih Google alata za online razmenu mišljenja na bilo koje teme. Svaka grupa ima svoju email adresu koju koriste članovi za učešće u diskusiji.

Ovaj alat mogu koristiti male i velike firme za internu komunikaciju. Takođe Google grupa se može kreirati za neki sajt, forum, podršku korisnicima i slično.

Ovu grupu možete postaviti na svoj sajt, ukoliko želite da u diskusiji učestvuju i posetioci sajta.

Google Resizer je alat sa kojim možete testirati svoj sadržaj za različite uređaje, gde dobijate prikaz u realnom vremenu šta sajtu nedostaje da bi bio vidljiv, recimo, na mobilnim uređajima.

Bez obzira što je dizajniran za Google-ove materijale, možete testirati i svoje web stranice na različitim uređajima, jer funkcioniše sa bilo koji URL-om.

google-resizer-besplatni-alati

Google PageSpeed Insights je alat koji će pomoći u optimizaciji web stranica i pruža informacije šta treba promeniti, kako bi ubrzali svoj sajt. Brzina sajta je važan faktor u rangiranju na pretraživačima.

Google Digital Garage je sajt koji postoji kao baza znanja, gde ćete naći besplatan sadržaj, vodiče i tutorijale o internet marketingu i puno toga. Možete se prijaviti na kurs u vezi sa temom koju želite. Po završetku dobijate sertifikat od Google-a.

Google-Garage-besplatni-alati

Gmail je Google-ov servis za email i ako ga do sada niste koristili trebalo bi da počnete. Jedna od najboljih karakteristika Gmail-a jeste mogućnost da filtrirate poruke, da dodajete oznake porukama, kako bi Vaš inbox bio dobro organizovan.

Gmail nudi 15 GB prostora, a pored email-a za komunikaciju možete koristiti glasovnu i video komunikaciju u okviru Chata-a (Ćaskanja). Pomoću Gmail-a možete upravljati i drugim email adresama koje imate, a tu je i jednostavan interfejs i odličan spam filter.

Google Alerts Vam omogućava da pratite svoj online ugled, svoju konkurenciju, ili bilo koju temu. Ovaj alat koristite tako što popunite polje za pretragu na odgovarajuće ključne reči ili fraze.

Rezultati će redovno biti dostavljani u vaš inboks ili preko RSS čitača, svaki put kada se pojave novi sadržaji vezani za odabrane ključne reči.

Ova moćna alatka vam štedi vreme za pretragu, s tim da možete izabrati koliko često želite da primate obaveštenja, možete da dodate, obrišete ili promenite ključne reči.

google-alerts-besplatni-google-alati

Google Calendar omogućava da beležite raspored svojih aktivnosti i događaja i da ih lako delite sa drugima putem Gmail-a, pop-up prozorčića i SMS-a. Sinhronizovan je sa mobilnim telefonima. Detaljno objašnjenje za kreiranje Google kalendara imate u VIDEU.

Google Analytics je alat koji Vam donosi statističke informacije o posetiocima Vašeg sajta: broj, izvor poseta, demografski podaci i još mnogo toga.

Ove informacije su od suštinskog značaja jer pomažu da upoznate svoje korisnike, poboljšate sajt i unapredite online marketing. Kako podesiti Google Analytics možete pogledati u VIDEU.

google-alati-analytics

Google Trends alatka Vam pomaže da pratite obim pretrage za određenu ključnu reč po različitim geografskim regionima.

Pomoću ovog alata možete saznati koji se trendovi menjaju, po čemu se razlikuju, možete definisati potrebe kupaca i korisnika, koji su proizvodi u nekoj oblasti najtraženiji, koje su aktuelne teme u nekoj industriji – po gradovima, državama, jeziku, regionu.

besplatni-google-alati-google-trends

Google Plus je najpopularnija alatka Google-a i predstavlja društvenu mrežu koja je posebno važna osobama koje promovišu svoje poslovanje, dele iskustva, razvijaju svoj brend. Kroz krugove prijatelja i saradnika mogu dobiti povratnu informaciju o svom radu, deliti fotografije, članke, linkove.

Ova platforma je trajala do aprila 2019. Od tada više nije dostupna za korisnike.

Google+ Hangout je alat namenjen za živu komunikaciju putem video poziva sa računara i naročito je pogodan za poslovne sastanke, intervjue i webinare. Možete deliti ekran, dokumenta i pokretati nezavisne aplikacije.

google-hangouts-besplatni-alati

Google AdWords vam nudi mogućnost oglašavanja na Google-u, u skladu sa Vašim budžetom. Možete oglašavati svoj posao, proizvod/usluge, a oglasi će biti prikazani pored rezultata pretrage na vrhu ili sa desne strane.

Za kreiranje oglasa, važan je odabir ključnih reči ili fraza za koje će oglas biti prikazan, naslov, sadržaj, definisanje ciljne grupe i maksimalnog iznosa koji ćete platiti uvek kada neko klikne na vaš oglas.

Sve ovo Google uzima u obzir kada rangira oglas u rezultatima pretrage.

Google AdSense je alat čijim korišćenjem možete da zaradite novac na internetu. Kada imate sajt ili blog, možete podneti zahtev za AdSense reklame, i ako ispunite uslove, imaćete Google oglase na svom sajtu. Zarađujete svaki put kada neko klikne na oglas.

Google Custom Search alat će vam pomoći da dodate Google pretraživač na neku stranicu svog sajta, kako bi povećali funkcionalnost i zadržali posetioce koji ne moraju da odlaze sa sajta u potragu za dodatnim informacijama.

Sledeći VIDEO će vam objasniti kako da dodate Google pretraživač na sajt ili blog.

Google Webmaster Tools je alat koji će vam pomoći da dodate svoj sajt na Google, kako bi bio indeksiran i pojavljivao se u rezultatima pretrage.

Takođe, ovaj alat će Vam dati uvid u efikasnost sajta i informaciju o tome kako ljudi dolaze do vašeg sajta (na primer, koje ključne reči koriste u pretragama). Pored toga, biće vam pomoć oko tehničkih problema na sajtu (duple stranice, neispravni linkovi…).

besplatni-alati-google-webmaster-tools

Google Keyword Tool vam omogućava da isprobate i izaberete ključne reči za svoje markentinške kampanje, za svoj sajt. Ovaj alat je najviše od koristi Google Ads oglašivačima i može dati približnu cenu po kliku.

Google URL Shortener Vam pomaže da skraćujete dugačke linkove koje delite i postavljate na internetu. Za skraćene linkove dobijate statistiku o broju klikova, geografskoj lokaciji, izvorima.

Google Places je alat koji pomaže svim preduzetnicima da dodaju svoje kontakt informacije, fotografije i video snimke, i one će se automatski pojavljivati na Google Map-ama, u Google Plusu i Google pretragama.

Svoje poslovanje tako mogu povezati sa kupcima širom weba, koji u 97% pretraga traže lokalne firme na internetu. Pored povezivanja sa klijentima, Google Place može dovesti i veliki broj posetioca na sajt.

google-place-besplatni-google-alati

Google Docs je neka vrsta kancelarijskog softvera i omogućava obradu teksta, izradu tabela i prezentacija, uz mogućnost da lako delite dokumenta koja kreirate.

Ovaj alat je dobar za organizovanje svakodnevnog poslovanja, omogućava rad na istom dokumentu od strane većeg broja osoba, ali i deljenje kreiranih upitnika za istraživanje putem linka, emaila, postavljanjem na Google Plusu i Google Hangouts-u.

Google Voice možete povezati sa svojim mobilnim telefonom i koristiti mnogobrojne funkcije:

  • slanje besplatnih SMS-ova
  • personalizovane čestitke
  • besplatne pozive sa računara na fiksni telefon
  • primanje poziva ako ne želite da date broj svog mobilnog telefona, itd.

Google Sites je alat koji će vam pomoći da brzo napravite sajt, izborom šablona i praćenjem koraka definisanih u okviru aplikacije. Putem sajta ćete moći vrlo brzo da delite informacije o svom poslovanju na internetu.

Google Blog Search je alat koji koristite kada želite da pretražite blogove na određenu temu ili u nekoj industriji, sektoru. Na ovaj način dobijate listu srodnih blogova, što Vam, na primer, može doneti ideje za buduće blog postove.

google-blogsearch-besplatni-google-alati

Google Website Optimizer koristi se za testiranje sajtova, radi poboljšanja optimizacije, dizajna, konverzije. Primena ovog alata je posebno korisna kod Landing i kreiranih prodajnih stranica, a može se testirati jedan ili više elemenata web stranice.

Svi nabrojani besplatni Google alati mogu poboljšati vašu online komunikaciju i olakšati svaki aspekt poslovanja na internetu. Sve što je potrebno jeste da otvorite nalog i počnete.

Ako koristite ove alate, podelite svoja iskustva ovde sa nama. Lajkujte i podelite ovaj članak sa prijateljima na Facebook-u, Twitter-u, ako Vam je bio zanimljiv i od koristi.

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje:)

1 thought on “30 besplatnih Google alata za online marketing”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!