Kako kreirati Landing Page u 9 koraka [Infografik]

kako-kreirati-Landing-Page

Kako kreirati landing page je pitanje sa kojim se suočava svaki internet marketar kada pokreće ozbiljnu reklamnu kampanju, jer je landing page samostalna web stranica, koja se dizajnira sa određenim ciljem. Svrha joj je da zainteresuje posetioce za ponudu proizvoda, usluge, servisa i približi ih procesu kupovine ili registracije.

Što više imate landing stranica, to bolje. Nedavna studija HubSpot-a je pokazala da marketari koji ostvaruju 55% više prodaja imaju oko 10 – 15 landing stranica. Landing Page je postala deo svakodnevnog marketinga, naročito kada je u pitanju izgradnja email liste.

Na landing page posetioci dolaze nakon što su kliknuli na link u oglasu PPC kampanje, na društvenim mrežama, u email-u, na baner i slično. Landing page su veoma važne i namenjene su posetiocima koje traže nešto određeno, pa su i elementi od kojih se sastoje naročito važni.

Cilj landing (odredišne, capture, splash) stranice je da prikupi informacije o posetiocima, koje će omogućiti da se sa njima povežete i gradite odnos poverenja u narednom periodu. Zato, pre nego što kliknu na dugme sa pozivom na akciju (CTA – call to action) i bivaju preusmereni na stranicu zahvalnosti (gde će preuzeti obećani poklon), posetioci ostavljaju svoje podatke (najčešće je to ime i email adresa) tako što ispune opt-in formu, jer očekuju da će preuzeti nešto što će biti vredno za njih. Dužina opt-in forme (maksimalni broj polja je 7), tj. količina traženih podataka, može direktno uticati na stopu konverzije (izbegavajte da tražite fax i broj telefona:)). Kod forme je važno istaći napomenu, da su podaci koje posetioci ostave sigurni i da ih nećete proslediti trećim licima (kako bi posetioci znali da su u dobrim rukama i rado preuzeli sadržaj).

Ono što se obično nudi u zamenu za podatke posetilaca su: ebook, registracija za webinar, kuponi sa popustom, prijava na newsletter, profesionalne konsultacije, online kurs, video, fizički poklon koji se šalje na adresu, obaveštenja o proizvodu/usluzi u narednom periodu, prezentacija, izveštaj ili studija, besplatan period korišćenja nekog servisa.

Na landing stranici je važno predstaviti kratak pregled ponude i objasniti kakva je stvarna korist onoga što nudite za krajnjeg korisnika. To treba da bude jasno i lako shvatljivo. Pokušajte da date odgovor na pitanje. „Šta će to uraditi za mene, kako će mi pomoći?” Sve koristi koje rešavaju određeni problem možete predstaviti po stavkama, izbegavajući dugačak tekst. Ovde se ne bavite karakteristikama onoga što nudite da posetioci preuzmu, na primer ebook-a.

Naslov landing stranice je prvi utisak na potecijalnog klijenta. Izbegavajte suvišne reči i kažite tačno šta nudite, jer imate samo šest sekundi da privučete pažnju i da ih naterate da čitaju dalje. Za naslov i tekst na landing stranici koristite ključne reči koje se odnose na vaš proizvod/uslugu.

Izaberite sliku sa vašim brendom, kompanijom, proizvodom ili uslugom koje želite da prodate. Ako umesto slike dodate video sa objašnjenjem, možete povećati konverzije i do 86%.

Kada je u pitanju opt-in forma, najbolje je da bude jednostavna. U delu gde se nalazi forma naglasite zašto posetioci treba da kliknu na dugme i preduzmu akciju. Ovo dugme treba da se izdvaja po boji od ostatka stranice (na primer narandžasta budi pozitivna osećanja). Poziv na akciju je najvažniji deo stranice, jer je to ujedno i razlog zašto su na vašoj stranici, pa treba da bude jasan: „Da biste preuzeli ebook, molim vas popunite formu desno“.

landing-page-poziv-na-akciju-statistika

Postavite ikonice za društvene mreže u gornjem ili donjem delu stranice i omogućite da se stranica podeli na tim mrežama.

Obezbedite relevantna iskustva, vezana za vaš proizvod ili uslugu, jer ljudi žele to da vide i čuju pre nego što obave kupovinu. Sva iskustva treba da budu u direktnoj vezi sa onim što promovišete. Možete staviti logoe i imena kompanija koje koriste vaše proizvode ili usluge. Ako nemate svedočanstva, možete upotrebiti i komentare sa Facebook-a i Twitter-a.

landing-page-iskustva-korisnika-testimonials

Od velike važnosti je da testirate landing page, naročito ako tošite novac za kampanje. Dobar način bi bio da napravite dve landing stranice i da na jednoj promenite neki element, u zavisnosti šta želite da testirate: tekst poziva na akciju, boju i veličinu dugmeta, naslov, sliku, font teksta itd. Ovo se zove split testiranje i tako saznajete uzrok dobrih ili loših rezultata. Jedini način da poboljšate svoje konverzije je da pratite šta radite, kako radite i šta je potrebno menjati.

Pomoću Google Analytics-a možete pratiti vašu landing page po: ukupnom broju posetilaca, broju novih posetilaca, bounce rate, stopu konverzije, vreme trajanja poseta stranici, broj kupovina, itd.

Ako vaša landing page nije mobile friendly – ne vidi se na mobilnim uređajima,  izgubićete dosta posetilaca.

U dizajniranju landing page, postoje ključni elementi koje treba razmotriti, kako bi poziv na akciju bio uspešan i posetioce pretvorio u kupce. Infografik ispod će vam pružiti sve potrebne informacije. Za uvećani prikaz infografika, kliknite na sliku. Takođe ga možete preuzeti u PDF formatu.

 

Leave a Reply