Skip to content

Kako kreirati Landing Page u 9 koraka [Infografik]

kako-kreirati-Landing-page-u-9-koraka

Ažurirano, Oktobar, 2023.

Kako kreirati landing page je pitanje sa kojim se suočava svaki internet marketar kada pokreće ozbiljnu reklamnu kampanju, jer je landing page samostalna web stranica, koja se dizajnira sa određenim ciljem.

Svrha joj je da zainteresuje posetioce za ponudu proizvoda, usluge, servisa i približi ih procesu kupovine ili registracije.

Što više imate landing stranica, to bolje. Nedavna studija HubSpot-a je pokazala da marketari koji ostvaruju 55% više prodaja imaju oko 10 – 15 landing stranica.

Landing Page je postala deo svakodnevnog marketinga, naročito kada je u pitanju izgradnja email liste.

Zašto da koristite Landing stranice?

nabrajanje-marinanikoliconlineKod Landing stranica je fokus na konverziji.

Da bi Landing stranica mogla konvertovati posetioce u pretplatnike, kupce, saradnike i postigla da preduzmu određenu akciju, potrebno je da imate direktan pristup:

 • Istaknite pitanje koje rešavate.
 • Objasnite kako se to pitanje rešava.
 • Uzmite u obzir sve potencijalne primedbe i pitanja, prevaziđite ih.
 • Kreirajte ponudu.

nabrajanje-marinanikoliconlineMožete testirati Landing stranicu pomoću A/B Split Testa.

Na primer testirate naslov stranice (jedan u varijanti A, drugi u varijanti B) da proverite da li je i koji više interesantan posetiocima. Kada se na vašoj stranici nalazi ponuda za prijavljivanje i prezimanje e-knjige, onda je to vaš CTA, pa je svaki uspešan pretplatnik konverzija.

nabrajanje-marinanikoliconlineMožete kreirati više različitih verzija stranica za različite oglase.

Landing stranice mogu biti detaljnije ciljane od blog postova. Kod pokretanja plaćenog oglasa, možete biti vrlo specifični kod ciljanja publike.

Umesto da koristite jednu ciljnu grupu koju vodite do jedne landing stranice, možete kreirati nekoliko različitih oglasa, ciljnih grupa i landing stranica, tako da su landing stranice prilagođene različitim lokacijama, interesima i različitim problemima koje vaša ponuda rešava.

Na ovaj način ćete ostvariti veće stope konverzije za svaku stranicu.

nabrajanje-marinanikoliconlineSa Landing stranice možete ukloniti ometajuće faktore.

Da bi ovo razumeli, Landing stranicu možemo porediti sa bilo kojom stranicom na vašem blogu.

Dok se čita glavni tekst, pažnju skreće sidebar sa najnovijim člancima, različiti linkovi, podnožje bloga, od kojih svaki čitaoca može da odvede na neku drugu stranicu, pa tako ne preduzme nikakvu akciju.

Zato landing stranica svakog posetioca upućuje na specifičnu akciju i uklanja svaki oblik komunikacije koji se ne odnosi direktno na ponudu.

nabrajanje-marinanikoliconlineMožete kreirati različite landing stranice kako bi se našle u pretraživačima.

Da bi landing stranice prilagodili pretraživačima, potrebno je ciljati određene ključne reči. Ovde možete koristiti ključne reči u URL adresi, naslovu stranice i u telu stranice. Ovo je najbolje primenjivati kada ciljate jednu ključnu reč za jednu landing stranicu.

Na landing page posetioci dolaze nakon što su kliknuli na link u oglasu PPC kampanje, na društvenim mrežama, u email-u, na baner i slično. Landing page su veoma važne i namenjene su posetiocima koje traže nešto određeno, pa su i elementi od kojih se sastoje naročito važni.

Ciljevi i elementi Landing stranice

Cilj landing (odredišne, capture, splash) stranice je da prikupi informacije o posetiocima, koje će omogućiti da se sa njima povežete i gradite odnos poverenja u narednom periodu.

Zato, pre nego što kliknu na dugme sa pozivom na akciju (CTA – call to action) i bivaju preusmereni na stranicu zahvalnosti (gde će preuzeti obećani poklon), posetioci ostavljaju svoje podatke (najčešće je to ime i email adresa) tako što ispune Opt-in formu, jer očekuju da će preuzeti nešto što će biti vredno za njih.

Kada je u pitanju Opt-in forma, najbolje je da bude jednostavna. U delu gde se nalazi forma naglasite zašto posetioci treba da kliknu na dugme i preduzmu akciju. Ovo dugme treba da se izdvaja po boji od ostatka stranice (na primer narandžasta budi pozitivna osećanja).

Poziv na akciju (CTA) je najvažniji deo stranice, jer je to ujedno i razlog zašto su na vašoj stranici, pa treba da bude jasan: „Da biste preuzeli ebook, molim vas popunite formu desno“.

Klikom na CTA dugme, korisnik u svoj email inbox dobija informacije o preuzimanju poklona. Na ovaj način korisnik takođe postaje deo vaše email liste, pa je email marketing neodvojiv deo u funkcionisanju Landing stranica.

landing-page-poziv-na-akciju-statistika

Za CTA dugme možete odabrati boju vašeg brenda ili upotrebiti neki od alata za boje i najbolje nijanse, kao što je Paletton.  Primer dobrog CTA  je na slici ispod:

Call-to-action-landing-page-1

Dužina Opt-in forme (maksimalni broj polja je 7), tj. količina traženih podataka, može direktno uticati na stopu konverzije (izbegavajte da tražite fax i broj telefona:)).

Kod forme je važno istaći napomenu, da su podaci koje posetioci ostave sigurni i da ih nećete proslediti trećim licima (kako bi posetioci znali da su u dobrim rukama i rado preuzeli sadržaj).

Ono što se obično nudi u zamenu za podatke posetilaca su:

 • e-knjiga, ček lista, šablon
 • registracija za webinar
 • kuponi sa popustom
 • prijava na newsletter
 • profesionalne konsultacije
 • online kurs
 • video trening
 • fizički poklon koji se šalje na adresu
 • obaveštenja o proizvodu/usluzi u narednom periodu
 • prezentacija
 • izveštaj ili studija slučaja
 • besplatan period korišćenja nekog servisa.

Još ideja za privlačenje posetilaca možete naći u ovom infografiku.

Na landing stranici je važno predstaviti kratak pregled ponude i objasniti kakva je stvarna korist onoga što nudite za krajnjeg korisnika.

To treba da bude jasno i lako shvatljivo. Pokušajte da date odgovor na pitanje: „Šta će to uraditi za mene, kako će mi pomoći?”

Sve koristi koje rešavaju određeni problem možete predstaviti po stavkama, izbegavajući dugačak tekst.

Ovde se ne bavite karakteristikama onoga što nudite da posetioci preuzmu, na primer ebook-a – već prednostima i benefitima koje će knjiga doneti čitaocima. Kako će im vaša knjiga poboljšati život?

landing-page-copy-marinanikoliconline

Naslov landing stranice je prvi utisak na potecijalnog klijenta. Izbegavajte suvišne reči i kažite tačno šta nudite, jer imate samo šest sekundi da privučete pažnju i da ih naterate da čitaju dalje.

Za naslov i tekst na landing stranici koristite ključne reči koje se odnose na vaš proizvod/uslugu. Primer dobrog naslova, gde vam vam nude pomoć da pronađete vredne kupce pogledajte na slici ispod:

primer-dobrog-naslova-landing-page

Izaberite sliku sa vašim brendom, kompanijom, proizvodom ili uslugom koje želite da prodate. Ako umesto slike dodate video sa objašnjenjem, možete povećati konverzije i do 86%.

Postavite ikonice za društvene mreže u gornjem ili donjem delu stranice i omogućite da se stranica podeli na tim mrežama.

Obezbedite relevantna iskustva, vezana za vaš proizvod ili uslugu, jer ljudi žele to da vide i čuju pre nego što obave kupovinu. Sva iskustva treba da budu u direktnoj vezi sa onim što promovišete.

Možete staviti logotipe i imena kompanija koje koriste vaše proizvode ili usluge. Ako nemate svedočanstva, možete upotrebiti i komentare sa Facebook-a i Twitter-a.

landing-page-iskustva-korisnika-testimonials

Od velike važnosti je da testirate landing page, naročito ako tošite novac za kampanje.

Dobar način bi bio da napravite dve landing stranice i da na jednoj promenite neki element, u zavisnosti šta želite da testirate: tekst poziva na akciju, boju i veličinu dugmeta, naslov, sliku, font teksta itd.

Ovo se zove split testiranje i tako saznajete uzrok dobrih ili loših rezultata. Jedini način da poboljšate svoje konverzije je da pratite šta radite, kako radite i šta je potrebno menjati.

Pomoću Google Analytics-a možete pratiti vašu landing page po: ukupnom broju posetilaca, broju novih posetilaca, bounce rate, stopu konverzije, vreme trajanja poseta stranici, broj kupovina, itd.

Ako vaša landing page nije mobile friendly – ne vidi se na mobilnim uređajima,  izgubićete dosta posetilaca.

U dizajniranju landing page, postoje ključni elementi koje treba razmotriti, kako bi poziv na akciju bio uspešan i posetioce pretvorio u kupce.

Pre nego što krenete da dizajnirate landing stranicu (sami ili sa dizajnerom) najbolje da svoju ideju nacrtate na papiru i podsetite se još nekoliko stvari:

nabrajanje-marinanikoliconlineImajte na umu probleme, potrebe i želje koje ima vaša ciljna publika. Kada pišete tekst za stranicu mislite na te osobe.

nabrajanje-marinanikoliconlineDefinišite akciju koju biste najviše želeli da posetioci preduzmu.

Ako prodajete jeftinije proizvode, onda direktna prodaja ima smisla. Kada se radi o nekom servisu, softveru, najbolje je uputiti ih na probni period.

U slučaju da imate neki složen proizvod, a pri tome i skuplji, onda je najbolje da zatražite email adresu i počnete da gradite odnos sa pretplatnicima.

nabrajanje-marinanikoliconlineNapišite svoju tekstualnu poruku koja će na lak i razumljiv način predstaviti problem i rešenje koje nudite. Ovo možete uraditi u nekoliko primeraka koji vam mogu poslužiti kod testiranja šta najbolje funkcioniše za posetioce.

Sada kada razumete publiku, problem i rešenje, možete se upustiti u dizajniranje landing stranice uz pomoć infografika koji sam vam pripremila.

Infografik će vam pružiti sve potrebne informacije. Za uvećani prikaz infografika, kliknite na sliku. Takođe ga možete preuzeti u PDF formatu.

Dizajn i optimizacija landing stranice koja će imati visoku stopu konverzije nije lak zadatak.

Efektivne landing stranice sadrže kreativne naslove i istaknute pozive na akciju. Koristite alate za kreiranje atraktivnih naslova.

Dovoljno je da razumete sve elemente landing stranice, koji privlače pažnju, kako bi postigli svoj cilj.

Posle toga, važno je da posetiocima pružite sve informacije koje ste im obećali.

Verujem da će vam ovaj članak i infografik pomoći da ispunite svoj zadatak.

Ako ste u ovom članku pronašli nešto vredno za sebe, molim vas lajkujte i podelite ga na Facebook-u i ostalim društvenim mrežama kako bi i drugima pomogao.

Hvala na čitanju:)

1 thought on “Kako kreirati Landing Page u 9 koraka [Infografik]”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!