Osnove Pinterest marketinga

Osnove-pinterest-marketinga

Ažurirano, Maj, 2018.

Šta je Pinterest?

Pinterest je vizuelna društvena mreža, vrsta online table koja korisnicima omogućava da kače, čuvaju, organizuju i dele slike i video snimke koje su pronašli na internetu.

Ako se još uvek niste upoznali sa Pinterestom, možda će Vas iznenaditi podatak da je to najveća društvena mreža posle Facebook-a i Twitter-a.

Pinterest ima 175 miliona aktivnih korisnika mesečno i preko 2 miliona korisnika koji dnevno obave kupovinu, što je važan faktor ako promovišete svoje proizvode, a isto tako je i dobar način da povećate saobraćaj ka vašem sajtu i podignete svest o svom brendu.

Ako pogledate Pinterest statistiku, ovaj sajt može da bude vaša glavna marketing strategija:

 • Žene čine 80 % korisnika Piteresta.
 • 60% korisnika Piteresta su iz SAD-a.
 • Od ukupnog broja novih naloga 40% pripada muškarcima.
 • 67% korisnika Pinteresta je mlađe od 40 godina.
 • Od aktivnih korisnika Pinteresta (93%) koji obavili su kupovinu, njih 87% je reklo da je pravi razlog kupovine zato što je to na Pinterestu.
 • Za muškarce su najpopularnije kategorije: hrana, piće i tehnologije.
 • Na Pinterestu možete naći 75 biliona ideja.
 • 100 miliona korisnika je izvan USA.

Na Pinterest mreži koristićete pojmove kao što su:

 • Board (tabla) kao mesto gde se nalaze pinovi na određenu temu (kuće, putovanja, proizvodi, kuvanje…).
 • PIN je slika ili video koje ste dodali na Vašu tablu sa svog računara ili nekog sajta na internetu.
 • Repin je nešto slično retvitu na Twitter-u kada korisnici koriste slike koje su drugi pinovali i kače ih na neku svoju PIN tablu (repinuju).
 • Pinner je korisnik Pinterest-a.

Pinterest je namenjen osobama sa posebnim interesovanjima i da bi otvorili nalog poželjno je da proizvodi vaše kompanije budu vizuelno privlačni. Kada promovišete svoje proizvode Pinterest vam omogućava da dodate kratak opis i cenu u dolarima.

Pinterest vam nudi mogućnost da otvorite i poslovni nalog i tako pristupite dodatnim funkcijama koje nemaju redovni korisnici, a koje Vam mogu pomoći da dobijete više posetilaca kroz promociju svojih pinova, da koristite analitiku, organizujete takmičenja, povećate vidljivost brenda i slično.

Ukoliko već imate lični nalog na Pinterestu, preko njega možete otvoriti i poslovni nalog prema uputstvima koje ćete naći u opciji „help“ na Pinterestu.

osnove-pinterest-marketinga

Svoje slike ili videa na Pinterestu možete deliti kao pinove putem email-a, Facebook-a, Twitter-a. Svaki PIN se može repinovati više puta, tako da postoji mogućnost da se viralno širi. Mrežu svojih korisnika pravite tako što pratite druge korisnike, ali i oni Vas ako to žele.

Na Pinterestu je velika verovatnoća da svoje gledaoce pretvorite u kupce: svaki pin sadrži link izvora odakle potiče, pa postoji velika šansa da kad kliknu na sliku, odmah budu preusmereni na sajt odakle potiče slika, što Vam može dovesti potencijalne kupce.

Zamislite koliko to može da vam pošalje poseta ukoliko imate više tabli na kojima pinujete svoje proizvode. Obavezno pinujte slike sa svog sajta, jer će samo tako one sadržati i link ka sajtu. Nikako nemojte samo uploudovati slike na Pinterest.

Pored slika na Pinterestu možete predstaviti grafike i infografike kombinujući slike i reči.

Još jedna važna stvar je da korisnici Pinteresta provode u proseku 60 minuta na ovom sajtu, dok je kod ostalih to mnogo, mnogo manje. Zatim, kupci na Pinterest-u vide i sliku i cenu proizvoda tako da na licu mesta donose odluku o kupovini.

Ako Pinterest koristite isključivo za posao, onda je neophodno da imate Pinterest Business Account. Ovaj nalog kreirate besplatno, a omogućava vam dodatne funkcije, kao što su: pristup oglašavanju (za sada nije dostupno za Srbiju), pristup analitici iz koje dobijate uvid u svoju publiku i posete vašoj web stranici, dodavanje 5 tabli na vrhu vaše stranice koje se rotiraju, statistiku vezanu direktno za svaki pin.

Korak 1 –  Idite na sajt https://business.pinterest.com/en. Ukoliko nemate biznis već samo lični nalog , takođe pratite ove korake, kako bi ga pretvorili u poslovni. Pretvaranje ličnog u poslovni neće uticati na gubitak niti jedne stvari koja se nalazila na ličnom nalogu, već ćete samo dobiti pogodnosti.

Da li je poslovni nalog proverate tako što se u levom uglu trake za pretraživanje nalazi reč Analitika, ukoliko ne, onda nalog nije poslovni. Evo kako da kreirate poslovni nalog na Pinterestu u nekoliko koraka:

Korak2 – Ovde je potrebno da kliknete na opciju “Join as a business”, pa da onda krenete sa popunjavanjem obrasca sa podacima, koji se nalazi na slici ispod:

pinterest-marketing-otvaranje-naloga

Kod ovog koraka Pinterest će vam pomoći sa nekoliko svojih instrukcija:

 • Da potvrdite email adresu koju ste upisali na Pinterestu.
 • Da pratite i odaberete 5 kategorija koje vas zanimaju.
 • Da instalirate polje za Pinterest pretraživač, kako bi jednostavnije pinovali bilo koji sajt (ovo je po izboru).

Korak3 – U ovom koraku unosite URL adresu svog sajta i popunjavate informacije o profilu.

Ovo radite u okviru opcije Podešavanja koja se nalazi u My profile, na vašoj glavnoj Pinterest strani. Kliknete na Myprofil, pa na Settings. Kada se otvori stranica, klikom na Profil, potrebno je da popunite sva tražena polja (slika ispod).

pinterest-marketing-2

U tražena polja spadaju:

 • Business name – ovo je vaše poslovno ime koje će se prikazivati na vrhu vašeg profila. Za upis imena koje će biti vidljivo imate na raspolaganju 100 karaktera (uključujući I razmake). U nazivu imena možete upotrebiti ključnu reč kako bi poboljšali SEO na Pinterestu.
 • Picture – ovde možete dodati svoju ličnu sliku ili logo ako imate. Za ovu sliku preporučene dimenzije su 165×165 piksela.
 • Username – ovo je ime koje će biti sastavni deo vaše URL adrese na Pinterestu. Za ovo ime imate 15 karaktera. Možete dodati ključnu reč na osnovu koje će vas korisnici Pinteresta lakše naći kad koriste pretraživač, zatim ime kompanije i slično.
 • About You – ovde dodajte neku reč o sebi, svom poslu i to će se pojavljivati na vrhu vaše profila. Za ovo imate 160 karaktera na raspolaganju.
 • Location – unesite svoju geografsku lokaciju.
 • Website – ovo polje je značajno jer treba da unesete adresu svog sajta. Kada unesete URL  adresu, nakon klika na Potvrdi (confirm) pratite uputstva za potvrdu sajta. U pitanju je proces koji generiše odgovarajući kod koji treba da unesete na svoj sajt. Nakon potvrde vašeg sajta aktiviraće se Pinterest analitika, pristup oglasima, a vaša slika ili logo pojavljivaće se na pinovima koje se ljudi sačuvali sa vašeg sajta.

Korak4 Sada dodajete dugme Save koje se ranije zvalo “Pin it” na svoj sajt. Ovo dugme vam omogućava da korisnici dele sadržaj sa vaše web stranice direktno na Pinterest. Ovde se pre svega misli na vizuelni sadržaj, pa je važno da budete kreativni i jedinstveni.

Korak5 – Ovde preporučujem da počnete sa kreiranjem svoje table na Pinterestu. Potrudite se da barem popunite 5 tabli koje će popuniti prvi red, jer će to na računaru izgledati bolje kada se vaša Pinterest stranica prikazuje. U mobilnoj verziji te table će se prikazivati vertikalno, jedna ispod druge. Na jednoj tabli dodajte po nekoliko slika (oko 5) i ne ostavljajte table nedovršene, jer to ne ostavlja dobar utisak. I to je to u vezi sa kreiranjem poslovnog naloga.

Da se podsetimo glavnih pogodnosti koje Pinterest ima za vaš posao:

 • SEO – Pinterest pruža mogućnost da poboljšate svoj SEO rang, jer se redovno indeksira od strane Google-a. Koristite ključne reči u imenima slika, opisu pin-ova, jedinstvene slike.
 • Dolazite do novih posetilaca za sajt ili blog – zbog stalnog rasta Pinteresta, sve više koristi od posetilaca imaju i kompanije i preduzetnici. Posetioce upućujete na link prema vašem sajtu samim pinovanjem i re-pinovanjem.
 • Izgradnja brenda – Pinterest je stvarno odlična mreža za razliku od ostalih sajtova, gde možete da razvijate svoj lični brend. U tome će vam pomoći vizuelni materijal za prikaz vašeg posla, hobija ili čime god da se bavite. Koristite svoje najbolje kreacije i budite originalni.
 • Dolazite do korisnika i razvijate odnose – na Piterestu su korisnici veoma aktivni što vam pomaže da gradite zajednicu i dođete do kupaca. Korisnike možete angažovati tako što ćete više deliti svoj sadržaj, postavljati pitanja. Izgradnjom odnosa kroz interakcije, deljenja, povezivanja, stičete poverenje i na taj način dolazite do kupaca.
 • Povećavate vidljivost i ugled – na Pinterestu se možete pozicionirati kao stručnjak u svojoj niši, tako što delite korisne savete i edukativne resurse u vezi sa temom i poslom kojim se bavite.

Svi ovi načini pretvaranja posetilaca u kupce su mnogo efikasniji nego na drugim društvenim mrežama (47% online potrošača iz SAD su napravili kupovine na osnovu preporuka sa Pinteresta (izvor: BlogHer) zato što Pinterest korisnici troše više novca nego korisnici bilo koje druge socijalne mreže.

osnove-pinterest-marketinga-1Pinovi na Pinterestu traju i više od nedelju dana, što je više od života tvita (5-25 minuta) i Fejsbuk posta (80 minuta).

Dodajte Save (Pin It) dugme na svoj web sajt na neke blog postove ili stranice sa proizvodima i tako ćete olakšati posetiocima da pinuju sadržaj sa Vašeg sajta.

Ako želite da saznate ko je i šta pinovao sa vašeg sajta unesite sledeći URL u polje za unos web adrese: http://www.pinterest.com/source/vašdomen.com/

Pinterest je odlično mesto za otkrivanje trendova. Tamo možete videti šta ljude inspiriše u određenim kategorijama i te informacije iskoristiti za pozicioniranje svojih proizvoda i ponuda. Možete ga pretraživati po kategorijama ili ključnim rečima.

Gledajte da koristite ključne reči za svaku sliku, jer se pin table pojavljuju u rezultatima pretrage, kao i Vaše korisničko ime sa Pinteresta. Zato je dobro da i za korisničko ime upotrebite ključnu reč, ime brenda, kompanije i slično. To bi izgledalo ovako: http://www.pinterest.com/vaše korisničko ime

Sa Pinterestom svako može ostvariti online prisustvo kreiranjem table sa inspirativnim i zanimljivim slikama, naročito oni koji nemaju blog i tako mogu izbeći stalno pisanje novog sadržaja. Pinterest omogućava ljudima da se izraze kroz spoj svojih različitih interesovanja.

Da li ste vi počeli da koristite Pinterest? Ako jeste, volela bih da čujem kako vam se čini? Ako vam je ovaj članak zanimljiv, lajkujte i podelite ga sa prijateljima na Facebook-u, google Plus-u, Twitter-u.

Hvala na izdvojenom vremenu za čitanje ovog posta.

Discussion

 1. Ivana
  • Ivana
   • Marina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!
Novi posetilac? Preuzmite BESPLATNO knjigu i prijavite se na nedeljni sadržaj. Uvek korisno!DA, želim knjigu!
+ +