Osnove Pinterest marketinga

osnove-pinterest-marketinga-1Pinterest je vizuelna društvena mreža, vrsta online table koja korisnicima omogućava da kače, čuvaju, organizuju i dele slike i video snimke koje su pronašli na internetu. Ako se još uvek niste upoznali sa Pinterestom, možda će Vas iznenaditi podatak da je to najveća društvena mreža posle Facebook-a i Twitter-a.

Pinterest ima 70 miliona korisnika i mesečno postiže 25 milijardi prikaza stranica, što je važan faktor ako promovišete svoje proizvode, a isto tako je i dobar način da povećate saobraćaj ka Vašem sajtu i podignete svest o svom brendu.

80% korisnika Pinteresta su žene, 63% pregleda su i obavljene kupovine. Prosečna potrošnja po artiklu je oko 59 dolara. Ako su vam ciljna grupa pretežno žene od 25 do 55 godina, Pinterest može da bude Vaša glavna marketing strategija.

Na Pinterest mreži koristićete pojmove kao što su:

Board (tabla) kao mesto gde se nalaze pinovi na određenu temu (kuće, putovanja, proizvodi, kuvanje…).

PIN je slika ili video koje ste dodali na Vašu tablu sa svog računara ili nekog sajta na internetu.

Repin je nešto slično retvitu na Twitter-u kada korisnici koriste slike koje su drugi pinovali i kače ih na neku svoju PIN tablu (repinuju).

Pinner je korisnik Pinterest-a.

Pinterest je namenjen osobama sa posebnim interesovanjima i da bi otvorili nalog poželjno je da proizvodi Vaše kompanije budu vizuelno privlačni. Kada promovišete svoje proizvode Pinterest Vam omogućava da dodate kratak opis i cenu u dolarima.

pinterest-marketing-for-your-businessPinterest Vam nudi mogućnost da otvorite i poslovni nalog i tako pristupite dodatnim funkcijama koje nemaju redovni korisnici, a koje Vam mogu pomoći da dobijete više posetilaca kroz promociju svojih pinova, da koristite analitiku, organizujete takmičenja, povećate vidljivost brenda i slično. Ukoliko već imate lični nalog na Pinterestu, preko njega možete otvoriti i poslovni nalog prema uputstvima koje ćete naći u opciji „help“ na Pinterestu.

Svoje slike ili videa na Pinterestu možete deliti kao pinove putem email-a, Facebook-a, Twitter-a. Svaki PIN se može repinovati više puta, tako da postoji mogućnost da se viralno širi. Mrežu svojih korisnika pravite tako što pratite druge korisnike, ali i oni Vas ako to žele.

Na Pinterestu je velika verovatnoća da svoje gledaoce pretvorite u kupce: svaki pin sadrži link izvora odakle potiče, pa postoji velika šansa da kad kliknu na sliku, odmah budu preusmereni na sajt odakle potiče slika, što Vam može dovesti potencijalne kupce. Zamislite koliko to može da Vam pošalje poseta ukoliko imate više tabli na kojima pinujete svoje proizvode. Obavezno pinujte slike sa svog sajta, jer će samo tako one sadržati i link ka sajtu. Nikako nemojte samo uploudovati slike na Pinterest.

Pored slika na Pinterestu možete predstaviti grafike i infografike kombinujući slike i reči.

Još jedna važna stvar je da korisnici Pinteresta provode u proseku 60 minuta na ovom sajtu, dok je kod ostalih to mnogo, mnogo manje. Zatim, kupci na Pinterest-u vide i sliku i cenu proizvoda tako da na licu mesta donose odluku o kupovini. Svi ovi načini pretvaranja posetilaca u kupce su mnogo efikasniji nego na drugim društvenim mrežama (47% online potrošača iz SAD su napravili kupovine na osnovu preporuka sa Pinteresta (izvor: BlogHer) zato što Pinterest korisnici troše više novca nego korisnici bilo koje druge socijalne mreže.

pinterest-marketingPinovi na Pinterestu traju i više od nedelju dana, što je više od života tvita (5-25 minuta) i Fejsbuk posta (80 minuta).

Dodajte Pin It dugme na svoj web sajt na neke blog postove ili stranice sa proizvodima i tako ćete olakšati posetiocima da pinuju sadržaj sa Vašeg sajta. Ako želite da saznate ko je i šta pinovao sa Vašeg sajta unesite sledeći URL u polje za unos web adrese: http://www.pinterest.com/source/vašdomen.com/

Pinterest je odlično mesto za otkrivanje trendova. Tamo možete videti šta ljude inspiriše u određenim kategorijama i te informacije iskoristiti za pozicioniranje svojih proizvoda i ponuda. Možete ga pretraživati po kategorijama ili ključnim rečima.

Gledajte da koristite ključne reči za svaku sliku, jer se pin table pojavljuju u rezultatima pretrage, kao i Vaše korisničko ime sa Pinteresta. Zato je dobro da i za korisničko ime upotrebite ključnu reč, ime brenda, kompanije i slično. To bi izgledalo ovako: http://www.pinterest.com/vaše korisničko ime

Sa Pinterestom svako može ostvariti online prisustvo kreiranjem table sa inspirativnim i zanimljivim slikama, naročito oni koji nemaju blog i tako mogu izbeći stalno pisanje novog sadržaja. Pinterest omogućava ljudima da se izraze kroz spoj svojih različitih interesovanja.

Da li ste Vi počeli da koristite Pinterest? Ako jeste, volela bih da čujem kako Vam se čini? Ako Vam je ovaj članak zanimljiv podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.

Discussion

  1. Ivana
    • Ivana
      • Marina
        Marina

Leave a Reply

Novi posetilac? Preuzmite BESPLATNO knjigu i prijavite se na nedeljni sadržaj. Uvek korisno!DA, želim knjigu!
+ +