Skip to content

11 besplatnih email marketing alata

besplatni-email-marketing-alati

Ažurirano, Januar, 2023.

Ako ste ozbiljni u zarađivanju novca na internetu i imate sajt, email marketing je jedan od glavnih alata vašeg poslovanja, koji omogućava da gradite svoju email listu i komunicirate sa njom, jer je po mišljenju mnogih marketing gurua „novac je u listi“.

Autoresponder je od suštinskog značaja za email marketing. Obavezan je deo svake uspešne marketinške kampanje jer automatizuje vaše poslovanje i pomaže vam da svojim korisnicima šaljete vredan sadržaj i informacije o svojim proizvodima i uslugama.

Preporučujem da pročitate i preuzmete INFOGRAFIK:

Ukoliko ste početnik u internet marketingu i imate ograničen budžet, možete se odlučiti za neki besplatan autoresponder servis, sa ciljem da kasnije pređete na plaćenu verziju.

Svi besplatni email marketing servisi imaju sličnosti, ali je ipak važno odabrati onaj sa najviše funkcija, a najmanjim brojem nedostataka. Najčešća ograničenja su: broj pretplatnika i mesečni broj email-ova koji možete poslati.

U ovom članku ću vam predstaviti nekoliko besplatnih servisa, a vi se možete odlučiti za neki prema karakteristikama koje odgovaraju vašim potrebama.

1. Systeme.io

pocetna-strana-systeme.io-besplatni-email-alati

Systeme.io je najjeftiniji alat da pokrenete čitavo online poslovanje, a ne samo email marketing. Omogućava vam sve funkcije kao i Teachable, Kartra, Kajabi.

Ako želite da pomoću jedne platforme i jedne kontrolne table vodite čitav prodajni kanal i to besplatno, Systeme.io je za vas.

Savršen je za blogere i kreativne preduzetnike, jer vam omogućava da:

 • Pokrenete blog
 • Kreirate online kurs
 • Prodajete digitalni proizvod
 • Kreirate prodajne stranice
 • Pokrenete email kampanje
 • Prihvatate uplate, kreirate kupone za popust, itd.

Ovo je jednostavna platforma za marketing jer ćete moći da izgradite prodajni kanal i ponudite proizvod, pa pomoću email marketinga ostvarite konverzije i potencijalne klijente pretvorite u kupce.

Kod Systeme.io je jednostavno kreirati emailove. U okviru funkcija email marketinga možete da:

 • šaljete neograničeno email poruka
 • koristite autoresponder
 • upravljate svojim listama i kontaktima
 • kreirate email kampanje, sve po sistemu „prevuci i otpusti“

Ovaj alat je potpuno besplatan do 2000 ljudi – što je sasvim dovoljno da izgradite publiku nakon čega će vam se isplatiti šta god da odaberete.

Kod besplatnog naloga možete imati svoj prilagođen domen, bez korišćenja Systeme.io URL-a.

2. GetResponse

GetResponse stvarno blista sa svojim karakteristikama i funkcijama za email marketing. Možete ga koristiti besplatno bez podataka o kartici za plaćanje.

Pošto svaki posao počinje sa web sajtom – GetResponse vam omogućava da pomoću graditelja stranica kreirate i hostujete kod njih jedan sajt sa 5GB propusnog opsega.

Email marketing za generisanje potencijalnih klijenata počinjete sa jednom besplatnom landing stranicom, koristeći opt-in forme za prijavu do 500 pretplatnika.

Možete slati 2500 email newslettera mesečno negujući odnose sa svojom email listom. Na raspolaganju su vam gotovi šabloni za kreiranje poruka po sistemu „prevuci i otpusti“.

Sve vreme koristite autoresponder i ostale napredne funkcije kao što su A/B testiranje, naprednu segmentaciju, ćaskanje uživo.

Svoj nalog možete lako integrisati sa PayPalom, Google analitikom i ostalim platformama.

U svakom slučaju, prvih 30 dana imate pristup svim premium funkcijama, pa ih dobro iskoristite i isprobajte.

3. MailerLite

mailerlite-email-marketing-alati

MailerLite je email marketing servis, koji je zahvaljujući  povoljnim paketima, pristupačan za sve koji žele da povećaju broj svojih pretplatnika i klijenata.

Osnovni paket je besplatan za listu do 1000 pretplatnika, gde dobijate odlične mogućnosti u poređenju sa drugim sličnim alatima.

Neke od glavnih karakteristika su automatizacija email pošte, upravljanje listama pretplatnika, izveštavanje o kampanjama i praćenje rezultata.

Ovaj email servis će vam pomoći da kreirate odlične newsletter-e. Poruke dizajnirate po sistemu “prevlačenja i otpuštanja” što uključuje dodavanje teksta, slika, videa, ikonica za društvene mreže.

Pomoću funkcija za upravljanje pretplatnicima, možete da čuvate njihove podatke u vidu email adresa, brojeva telefona, zemalja i gradova. Liste pretplatnika možete uvoziti i izvoziti kao TXT, CSV i Excel fajl.

Glavne funkcije koje dobijate sa MailerLite-om:

 • kreiranje kampanja sa autoresponder porukama i newsletter-ima
 • korišćenje šablona koje možete prilagođavati
 • uređivanje poruka pomoću “prevlačenja i otpuštanja” elemenata
 • mogućnost da uređujete slike direktno u email-u
 • kreiranje opt-in formi, pop up prozorčića pomoću šablona, za postavljanje na sajt
 • za povezivanje sa WordPress sajtom koristite dodatak MailerLite

Sa ovim alatom možete kreirati odlične landing stranice, koje ćete koristiti na vašem sajtu. Ponuđene različite vrste šablona, možete prilagoditi svojim potrebama pomoću opcije prevlačenja i otpuštanja. Landing page koje kreirate u MailerLite-u prilagođene su svim uređajima i veličinama ekrana.

MailerLite ima sistem za praćenje i dostavlja vam statistiku o otvaranju email poruka, odjavljivanju sa liste, stopi klikova, i još mnogo toga.

Njihov marketing automatizacije vam olakšava automatsko slanje email poruka na osnovu zainteresovanosti pretplatnika.

MailerLite vam nudi i mogućnost za ponovno slanje poruka pretplatnicima koji, na primer, ne otvaraju poštu ili preduzimaju određene radnje. Takođe ima ugrađen A/B split test alat kojim možete optimizovati svoje kampanje.

Ako tražite povoljno rešenje za email marketing, MailerLite je alat koji preporučujem.

4. MailChimp

7-besplatnih-email-marketing-alata-mailchimp

MailChimp je odličan autoresponder za početnike. Besplatan je samo za prvih 2000 pretplatnika i uz to vam je dozvoljeno da pošaljete na svoju listu 12000 email-ova mesečno. Ima više od 5 miliona korisnika i najpopularniji je među blogerima.

Nudi vam šablone da kreirate svoje newsletter-e i nisu vam potrebna tehnička znanja. Jednostavan je za podešavanje i efikasan je u isporuci 99%.

Možete integrisati društvene medije, PayPal i slične servise. Dobijate i mogućnost da analitički (pomoću grafikona) pratite svoje kampanje, kako bi utvrdili da li je pretplatnicima sadržaj zanimljiv i sl.

Možete u email poruke dodavati slike sa URL adresom, jer servis ne hostuje vaše fotografije.

MailChimp ima svoj blog, tako da možete pratiti najnovije promene i dobiti inspiraciju. U besplatnoj verziji servis ne pruža podršku putem komunikacije telefonom i email-om.

Na njihovom sajtu imate dosta tutorijala za korišćenje ovog servisa. Restriktivni su u pogledu nekih promotivnih linkova koji se nalaze na njihovoj crnoj listi.

Kada koristite besplatan nalog na MailChimp-u, u dnu svake vaše poruke stajaće logotip ovog servisa. Opt-in formu ovog autorespondera možete postaviti na svoj WordPress sajt pomoću MailChimp dodatka.

Pored ovog MailChimp podržava druge aplikacije i usluge: Salesforce, Eventbrite, Google, Twitter, Facebook, Shopify, SurveyMonkey.

5. MailKitchen

7-besplatnih-email-marketing-alata-mailkitchen

MailKitchen je email marketing servis pomoću kog možete jednostavno kreirati, slati poruke i pratiti svoje markentinške kampanje.

Možete ga koristiti besplatno, imati neograničeno pretplatnika, slati do 20.000 email-ova mesečno (1000 email-ova dnevno)

U besplatnoj varijanti, svaka poruka će sadržati njihov logo, ali pored toga imate mogućnost da:

 • Pratite statistiku kampanja preko Google Analytics-a (ukoliko imate Gmail nalog) MailKitchen vam ažurira i šalje statistiku svakih 15 minuta.
 • Dobijate online tehničku podršku.
 • Gotove šablone za email-ove.
 • Testiranje email-a kod svake kampanje.
 • Alat za dizajniranje kao što je WYSIWYG editor, registracionu formu.
 • Da uvezete listu kontakata (CSV) i sinhronizujete je sa Gmail-om.

Ovaj autoresponder možete povezati sa svojim WordPress sajtom pomoću MailKitchen dodatka ili koristiti MailKitchen server .

6. MailRelay

7-besplatnih-email-marketing-alata-mailrelay

MailRelay je vrlo moćan softver sa brojnim funkcijama. Pruža vam mogućnost da kreirate različite email poruke, šaljete i pratite ponašanje primalaca uz obaveznu statistiku.

Sa analizom koju pruža (ko, gde i kada klikne u email poruci) pomaže vam da razumete ponašanje pretplatnika i tako povećate stope konverzije (CTR).

Besplatno, sa ovim servisom, možete poslati 15000 poruka na 3000 subscriber-a. Još neke od važnih karakteristika uključuju:

 • besplatne šablone
 • velika stopa isporuke
 • nema reklama
 • uključen autoresponder
 • Integracija Sa Google Analytics-om i ostalim aplikacijama
 • A/B testiranje

7. SendinBlue

7-besplatnih-email-marketing-alata-sendinblue

Sendinblue platforma postoji od 2012. godine, a možete je koristiti besplatno sve dok ne pređete limit od 9.000 poslatih email-ova u toku jednog meseca, tj. najviše 300 email-ova dnevno.

Koristeći Sendinblue besplatno, imate na raspolaganju Responsive Design Builder za kreiranje dizajna svojih email-ova koji su potpuno prilagođeni mobilnim telefonima (ova opcija je dostupna samo u prvih 60 dana).

Takođe, mimo ovoga, neograničeno koristite i jednostavan tekst/HTML editor.

Svoje opt-in forme kreirate pomoću njihovih alata ili možete da koristite i integrišete one koje već imate. Broj pretplatnika na email listu je neograničen, kao i atributi koje ćete postavljati u opt-in formu za pretplatnike.

Možete da uvezete kontakte, a da ne tražite da ponovo potvrde svoju prijavu.

Ostale pogodnosti koje nudi ovaj servis su:

 • praćenje svoje liste u realnom vremenu
 • neograničena podrška putem telefona, email-a ili kontakt forme
 • možete pristupiti servisu pomoću aplikacije
 • pristupate detaljnim izveštajima sa rezultatima svoje kampanje
 • povezivanje kampanje sa Google Analytics-om
 • korišćenje naprednog contact managera

Ono što ovaj servis izdvaja od drugih je mogućnost kreiranja SMS kampanja po povoljnim cenama. Jedna poruka sadrži tekst od 16 karaktera. Sendinblue logo je na kraju svakog email-a, a svoj račun možete da nadogradite ili ugasite kad god želite.

Da ga integrišete u svoj WordPress sajt koristite Sendinblue dodatak. Takođe je integrisan i sa Prestashop, Magneto, Drupal servisima sa kojima se takođe povezuje besplatnim dodacima.

Sendinblue servis ima dosta resursa, tutorijala i saveta kako da ga koristite. Odlična je alternativa MailChimp-u, naročito kada je plaćeni nivo u pitanju. Usklađen je sa GDPR standardima.

8. Reachmail

7-besplatnih-email-marketing-alata-reachmail

Reachmail besplatan nalog vam pruža veoma dobru autoresponder opciju koju koristite do 5.000 pretplatnika i do 15.000 poslatih email-ova mesečno. Ovaj servis pruža sve email marketing alate za kreiranje kampanje.

Na ovom autoresponder servisu imate mogućnost da koristite njihove šablone za kreiranje email poruka ili kreirate sopstvene. Postoji integracija sa društvenim mrežama, mogućnost deljenja.

Email poruke mogu sadržati i ankete koje će vam pomoći da gradite svoju listu.

Isporuka email-ova je osigurana u 99%, jer o tome na ovom servisu brine tim stručnjaka koji koristi SpamChecker alate i savremenu tehnologiju, tako da je vaše da se koncentrišete samo na marketing:)

Svoje kampanje pratite pomoću izveštaja iz kog ćete saznati ko je otvorio email, kada i koliko često, tako da naredne kampanje možete usmeriti samo na aktivne pretplatnike. Takođe se možete povezati sa Google analitikom.

Za opt-in formu možete pored email adrese, izabrati i druge atribute (grad, ime i prezime itd.).

Pomoću opcije Preview možete proveriti kako vaša poruka izgleda na računaru i mobilnom telefonu u inboxima različitih email servisa (Gmail, Yahoo, Outlook, iPhone, itd.)..

Podrška koju možete da očekujete je vrlo stručna i neograničena. Da povežete ovaj autoresponder sa WordPress sajtom koristite Reachmail dodatak.

9. Campayn

7-besplatnih-email-marketing-alata-campayn

Campayn možete koristiti za kreiranje, deljenje i praćenje email marketing poruka. Koristite ga besplatno sve dok imate do 500 pretplatnika i šaljete do 12.500 email-ova mesečno. Uz to računajte na jedan autoresponder i email podršku.

Pomoću njihovog editora vrlo jednostavno možete kreirati svoje poruke jer imaju čitavu biblioteku sa šablonima koji su pogodni za svaku vrstu biznisa.

Takođe imaju u ponudi i galeriju slika koja vam stoji na raspolaganju. Prilagođen je svim mobilnim telefonima i tabletima.

Ukoliko želite da reklamirate isključivo svoj brend, onda će vam plaćeno članstvo omogućiti da uklonite njihov logo u porukama. Imate mogućnost da uvezete email listu, kontakte iz Gmail-a, Yahoo-a i Highrise-a.

Dobijate detaljno izveštavanje i mogućnost deljenja na društvenim mrežama (Twitter, Facebook, Linkedin and Pinterest), pomoću ikonica koje stoje u poruci.

Takođe koriste alat SpamAssassin™ koji proverava vaš sadržaj, kako ne bi završio u spam folderu i nudi vam praktična rešenja za eventualni problem.

Imaju naprednu opciju za segmentaciju pretplatnika po grupama: na osnovu pola, datuma prijave, države, aktivnosti. Dostupno vam je detaljno praćenje vaše email kampanje u realnom vremenu pomoću lepo dizajniranih grafikona.

Dobijate statistiku za svaki email u autoresponderu, za deljenje na društvenim mrežama. Identifikuju nevažeće email adrese, tako da njima ne šalju sadržaj. Izveštaje možete dobijati i od Google Analytics-a.

Daju podršku u vidu tutorijala i stručnjaka koji odgovaraju email-om i online na sva pitanja, a trenutno dostupni jezici su engleski, portugalski i nemački.

10. Omnisend

7-besplatnih-email-marketing-alata-omnisend

Omnisend autoresponder servis je osnovan 2009. godine, a namenjen preduzetnicima koji imaju online prodavnicu i žele da svoje proizvode predstave svojim korisnicima.

Besplatan je za korišćenje sve dok šaljete 2000 email poruka dnevno.

Nudi gotove šablone da lako sinhronizujete svoju online prodavnicu sa Omnisend, i brzo izaberete proizvod koji ćete promovisati. Informacije o proizvodima se automatski dodaju u email poruku.

Šabloni se mogu prilagoditi stilu vaše online prodavnice, a poruke će izgledati odlično na bilo kom uređaju. Takođe vam omogućavaju segmentaciju cena proizvoda, unošenje cena u opt-in formu, itd.

Njihova podrška vam je dostupna putem chat-a 24 sata. Integrisan je sa mnogim servisima kao što su Magneto, WooCommerce, Bigcommerce, Shopify, PrestaShop, Tictail. Uspeh kampanje pratite preko izveštaja o klikovima, otvaranju, prodajama, odjavama, žalbama i sl.

Da ga povežete sa WordPress sajtom koristite dodatak za WP.

11. MailPoet

7-besplatnih-email-marketing-alata-mailpoet

MailPoet funkcioniše kao dodatak za WordPress. Pomoću njega možete graditi email listu, tako što se posetioci na vašem sajtu ili blogu prijavljuju na newsletter. Sve u vezi sa subscriber-ima možete pratiti iz dashbord-a svog sajta. Besplatno ga možete koristiti do 2000 pretplatnika na listi.

Uz pomoć šablona, omogućava vam da napravite odlične email poruke i newsletter-e koje će biti prilagođene svim mobilnim uređajima. Od 2011. godine ovaj dodatak je preuzelo oko 300.000 WordPress sajtova.

Osnovne karakteristike:

 • kreiranje opt-in forma za prijavu i postavljanje na sajt
 • kreiranje email poruka dobrodošlice i njihovo automatsko slanje
 • kreiranje automatskih poruka za slanje obaveštenja
 • upravljanje pretplatnicima i listama pretplatnika
 • nije potrebno dodatno podešavanje dodatka
 • usklađen sa GDPR-om

getresponse-autoresponder

Koji ćete autoresponder servis izabrati zavisi od toga koliki broj pretplatnika očekujete, koliko kampanja želite da pokrenete i koje usluge su vam potrebne.

Kada se odlučujete za najbolju autoresponder uslugu, potrebno je uzeti u obzir i jednostavnost korišćenja, stopu isporuke, pouzdanost i naravno cenu kada koristite plaćeni servis. U svakom slučaju autoresponder je internet marketing alat od neprocenjive vrednosti.

Da li gradite svoju email listu? Koji autoresponder koristite u svom poslovanju? Podelite sa nama svoja iskustva, a ovaj članak prosledite prijateljima na društvenim mrežama, verujem da će im pomoći:)

Hvala što ste izdvojili vreme za čitanje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!