Skip to content

Kako koristiti stranicu zahvalnosti za bolji marketing

kako koristiti stranicu zahvalnosti za bolji marketing

Ažurirano, Jun, 2018.

Šta je stranica zahvalnosti?

Stranica zahvalnosti (Thank you Page) je stranica na koju se korisnici preusmeravaju nakon što na vašoj Landing stranici popune obrazac sa svojim podacima, kliknu na dugme za prijavu, kako bi dobili više informacija o vašoj ponudi.

Takođe, stranica zahvalnosti se kreira i kada je u pitanju prodajna stranica i određena kupovina vašeg proizvoda i usluge. Možda se pitate zašto trošiti vreme na stranicu zahvalnosti, ako ste već dobili od korisnika željene kontakt informacije?

Pre svega to je stvar pristojnosti, a drugo, služi vam kao metod da nastavite interakciju sa korisnicima, jer pruža mnogo mogućnosti da ih zadržite na svom sajtu i upoznate ih sa svojim brendom, sadržajem i poslovanjem.

Jednom rečju, ako propuštate stranicu zahvalnosti, propuštate ključnu stvar – da izgrađujete odnos sa korisnicima i ponudite novu vrednost.

Osnovna uloga stranice zahvalnosti je potvrdi akciju koju je korisnik sajta ili bloga upravo izvršio „Hvala što ste preuzeli knjigu“, „Hvala što ste se prijavili na email listu“, itd. Ova stranica treba na neki način da potvrdi korisniku da je doneo dobru odluku.

Ne postoji jedinstvena stranica zahvalnosti koja bi svima odgovarala, već se ona kreira u skladu sa onim čime se bavite i kakvi su vam ciljevi. Stranicu zahvalnosti možete kreirati u okviru svog sajta, jer na taj način pružate korisnicima priliku da istražuju sadržaj na sajtu.

Šta tačno treba da sadrži stranica zahvalnosti:

  • Potvrdu i Zahvalnost
  • Tačna uputstva šta dalje da urade
  • Poziv na akciju (CTA)

Rečju Hvala, Čestitam i slično potvrđujete da je korisnik upravo završio određenu akciju i da može da očekuje ono za šta se prijavio. Ako nudite neku e-knjigu, naglasite kako će knjigu dobiti „ Uskoro će knjiga biti u vašem inbox-u“ ili jednostavno na stranici zahvalnosti uključite „ Preuzmite svoj primerak e-knige“.

Ovde saopštavate korisnicima šta ih dalje očekuje i koji je sledeći korak. Ako su se prijavili za informacije o ponudi, onda im kažite da očekuju email za potvrdu u svom inbox-u.

Pošto su korisnici već pokazali interesovanje za ono što imate da kažete, na ovoj stranici im možete ponuditi vredan sadržaj na istu ili sličnu temu kao: e-book, linkove i preporuku za najčitanije postove, pretplatu na vaš blog sadržaj i sve što pomaže da se bolje upoznaju sa vašim brendom.

Na primer, ako su preuzeli vodič na temu WordPress sajta, onda možete ponuditi post sa dodatnim savetima iz dizajna sajta, SEO, itd. Ovde možete uključiti i dodatnu besplatnu ponudu sa sličnom temom.

Pored ponude, važno je da navedete razlog zašto treba da se prijave, koju vrstu informacija će dobijati, u kom vremenskom periodu. Na primer KissMetrics nudi svojim pretplatnicima svoje čuvene infografike:

stranica-zahvalnosti-kissmetrics

Video u kome nudite neki savet vezan za oblast njihovog interesovanja je takođe odličan dodatak na stranici zahvalnosti. Pomoću videa možete prikazati rešenje nekog problema i pozvati korisnike da se pretplate na Vaš YouTube kanal. DropBox je veoma uspešno koristio videa na stranici zahvalnosti.

Dobar primer stranice zahvalnosti je sa sajta WordStream kada se prijavite za njihov besplatan izvešataj:

wordpstream-primer- stranica-zahvalnosti

 

Na ovoj stranici vidite da se zahvaljuju posetiocu i sa „Kliknite Ovde“ upućuju ih na preuzimanje besplatnog izveštaja. Na starnici ćete videti i dodatne elemente za angažovanje posetilaca:

  • Video  – na osnovu kog saznajete više o njihovoj usluzi i proizvodu.
  • Obrazac – gde se upisujete za besplatan Google AdWords izveštaj o učinku. Ovaj element je vidljiv sa privlačnom narandžastim dugmetom.
  • Ikonice za društvene mreže (u dnu stranice) na osnovu kojih ih možete pratiti na Facebook-u i Twitter-u.

Na stranici zahvalnosti, zamolite korisnike da vas prate na društvenim mrežama, dajte im razlog za to i postavite odgovarajuću dugmad za brzu akciju. Ovo je dobar način da proširite svoj društveni domet, jer su već upoznati sa vašim sadržajem. Amazon.com obično poziva kupce da se im se pridruže na društvenim mrežama, jer tako lako dolazi do novih kupovina.

stranica-zahvalnosti-amazon

Pozovite ih na webinar uživo ili na neki događaj i pri tom objasnite vrednost i uticaj webinara na njihovo poslovanje.

U primeru ispod možete videti kako HubSpot nudi svojim korisnicima na stranici zahvalnosti poziv na webinar koji je u skladu sa temom knjige koju su korisnici preuzeli. Korisnike motivišu na akciju sa nekoliko dodatnih pitanja i pomažu im da razmisle kako webinar može da im pomogne u poslovanju.

stranica-zahvalnosti-HubSpot

Kada prodajete neki proizvod, kao dobra ideja za stranicu zahvalnosti može biti i postavljanje iskustva korisnika, kako bi dobili povratne informacije.

Ukoliko imate online prodavnicu gde korisnici traže informacije i kupili su neki vaš proizvod, u okviru stranice zahvalnosti, pored potvrde porudžbine, kao poziv na akciju možete ih:

  • Edukovati o proizvodu i ponuditi slične proizvode.
  • Pozvati da se registruju kod vas, kako bi dobijali obaveštenja o budućim popustima, kuponima.
  • Uključiti ih u nagradnu igru i tako podstaći korisnike na dodatnu online kupovinu.

Na primer kupon za 40% popusta koji važi u naredna dva dana, može da ih motiviše na brzu akciju jer je vremenski ograničen. Možete ponuditi kao poklon kupovinu sa 50% popusta na dan njihovog rođendana tako što će ostaviti svoje podatke i slično. Dobar primer stranice zahvalnosti sa ovakvim ponudama ima Bliss.

stranica-zahvalnosti-bliss

Sprovedite anketu, pitajte za sugestije i tražite povratne informacije o vašim proizvodima, uslugama, sadržaju, pitajte kako su saznali za Vas… Ovo je veoma brz i jednostavan način da istražite i može pomoći da poboljšate sadržaj na blogu, proizvode i usluge, uočite probleme i rešenja u poslovanju.

Takođe, možete ponuditi besplatnu konsultaciju, besplatni probni period za neki proizvod, uslugu, registraciju za članstvo, plaćeni sadržaj na sajtu.

Cilj Vaše stranice zahvalnosti je da obezbedite ono što su korisnici tražili, ali i da ih premestite napred kroz marketing levak, sve dok ne uđu u prodajni levak.

U zavisnosti koji email servis koristite, postoje već pripremljeni šabloni za stranice zahvalnosti koje možete prilagoditi svojim potebama i koristiti u svojim kampanjama. U tom smislu, ja koristim i preporučujem Getresponse.

Bilo da želite bolje da upoznate korisnike,  širite reč o svom poslovanju ili zaključite prodaju, ne postoji razlog da ne primenite ove savete i iskoristite stranicu zahvalnosti za bolje konverzije:)

Koji sadržaj bi vi stavili na stranicu zahvalnosti i poboljšali komunikaciju sa korisnicima? Podelite svoje primere i misli sa nama u komentarima.

Hvala što ste pročitali ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!