Skip to content

Kratak vodič za Slideshare marketing

vodic-slideshare-marketing

Ažurirano, Mart, 2023.

Šta je Slideshare?

Slideshare je servis, markentinška platforma koja pojedincima i kompanijama omogućava da svoje prezentacije (u PowerPoint-u, PDF-u, Word-u, Excel-u, videa, webinare) postavljaju na internetu i da ih besplatno dele sa publikom.

Svakog meseca Slideshare ima 60 miliona novih korisnika, 400.000 pregledanih prezentacija i više od 10 miliona prezentacija koje se postave u jednom mesecu. 

Slideshare prezentacije su dosta prisutne u Google pretraživanjima, što povoljno utiče na SEO.

Slideshare je takođe i vrsta društvene mreže, zajednice čiji korisnici pretražuju, pregledaju, preuzimaju sadržaj uz mogućnost da vas prate i dobijaju obaveštenja o novim postavkama (što povećava dostupnost i vidljivost sadržaja).

Slideshare možete koristiti sa ciljem:

Najčešće korišćeni tagovi (ključne reči) na Slideshare-u su: biznis (dakle, publika je uglavnom poslovna), društvene mreže, tržište, trendovi, istraživanje, statistika.

Slideshare-marketing-vodic

Što je više vašeg sadržaja na Slideshare-u bićete izloženi većoj vidljivosti i većem broju posetilaca.

Sadržaj vaše prezentacije je nešto što će vas voditi do odličnih rezultata, pa je važno da prikažete nešto zanimljivo i nešto što budi radoznalost.

Najbolje je kada korisne informacije mogu da utiču na emocije korisnika. To možete postići kada svoju prezentaciju prikažete kao priču, ali ne treba zaboraviti da treba biti i vizuelno privlačna.

Svaka Slideshare prezentacija ima ugrađenu opciju Download preko koje posetioci mogu preuzeti prezentaciju.

Takođe preko opcije Embed, kako bi se vaša prezentacija bolje rangirala, možete je postaviti na svoj sajt ili blog i tako ujedno dobiti i bolje rangiranje sajta ili blog posta.

Slideshare možete koristiti naročito u slučaju kada ste tek počeli da pišete blog i tako poboljšate svoj vizuelni marketing.

Posetioce možete usmeriti preko linka na vaš sajt ili blog, ako tamo nudite nešto što je vezano za temu ili imate blog post koji odgovara temi prezentacije.

Poziv na akciju korisnicima, da kliknu na URL adresu na koju želite da ih pošaljete, možete postaviti na zadnjem slajdu prezentacije.

Takođe ih možete uputiti da preuzmu ebook, da prisustvuju webinaru, kupe neki vaš proizvod, itd.

Kako optimizovati Slideshare prezentaciju

Da bi prezentacija na Slideshare-u bila efikasna postoji par stvari koje treba optimizovati:

lista-marinanikoliconlineNaslov je najvažniji deo na osnovu kog se ljudi odlučuju da pogledaju prezentaciju, posebno ako je delite preko društvenih mreža.

U naslov uključite ključne reči, kako bi se bolje rangirala u pretraživačima i poželjno je da za naslov upotrebite maksimum 70 karaktera, jer će se u suprotnom prikazivati skraćen.

U naslov možete uključiti i reči „Kako da..“, brojeve: „10 saveta…“. Detaljnije na temu naslova imate u mom postu o Copywriting-u, kao i odgovarajuće alate za kreiranje naslova.

lista-marinanikoliconlineOpis prezentacije i ključne reči koje upotrebljavate u opisu, takođe će uticati na rangiranje.

Ovde Slideshare daje dosta prostora, ali po mom mišljenju je bolje da opis bude kraći do nekih 160 karaktera.

Opis teba da sadrži reči i izraze koji tačno opisuju vašu prezentaciju (možete ponoviti i reči iz naslova).

lista-marinanikoliconlineTagovi ili ključne reči su presudne za bolje nalaženje i vidljivost prezentacije. Možete dodati do 20 ključnih reči. Prema Slideshare-u tagovi mogu poboljšati vidljivost prezentacije i do 30%.

Jedna od prednosti koju pruža Slideshare je ta što ispod svake prezentacije objavljuje i njen transkript (prepisuje sadržaj da bi se olakšao posao pretraživačima) pa je važno da i u tekstu prezentacije imate ključne reči.

Broj slajdova je proizvoljan, a prema nekim istraživanjima, duže prezentacije (sa više slajdova) su imale i više pregleda.

Moj predlog je da ne bude više od 60 slajdova, uz mogućnost da prezentacije testirate u određenom vremenu i vidite šta posetioci više vole.

Vaš prvi slajd ostavlja najjači utisak. Koristite kvalitetne slike i fontove. Prezentacija ne treba da bude preopterećena tekstom, manje od 10 redova teksta na slajdu bi bila najbolja praksa.

Slideshare možete koristiti za izgradnju svog brenda, jer možete dodatno objavljivati sadržaj koji nije uobičajen za druge marketinške kanale.

Ovde ne brinete o hostingu, samo postavljate sadržaj, sve je praktično i jednostavno.

Kako da otvorite nalog na Slideshare-u, podesite profil, uploud-ujete dokument i prebacite prezentaciju na svoj blog pogledajte u videu:

Slideshare automatski optimizuje svoj sadržaj za mobilne uređaje.

Obavezno koristite dugmad za deljenje prezentacije na Facebook-u, Twitter-u, Pinterest-u, LinkedIn-u, delite i ugrađujte Slideshare sadržaj na sajtu i blogu.

Kupovina Slideshare-a od strane LinkedIn-a 2012. godine je odlična investicija, koja sada omogućava više integrisanih funkcija i lako ugrađivanje prezentacije na LinkedIn profil, kako bi povećali kredibilitet i dobili više pregleda, komentara.

Svoje prezentacije možete promovisati i offline na različitim događajima.

Ovo omogućava da učesnici događaja pristupe vašoj prezentaciji preko Slideshare-a i tako dobijete više pregleda.

Da bi dodali vrednost i olakšali publici da bolje razume prezentaciju, možete joj dodati video ili audio elemente.

Slideshare je besplatan. Svoj nalog možete nadograditi u Pro nalog za 19 dolara mesečno i tada ćete dobiti brojne povoljnosti za praćenje, prijavu korisnika, kao i detaljnu statistiku.

Pored vašeg sajta, Slideshare može da bude još jedno mesto za vaš vizuelni sadržaj i deo strategije marketinga sadržaja. 

Slideshare je sajt koji skoro da nema konkurenciju, a idealan je internet marketing alat za rast vašeg poslovanja.

vodič-kroz-slideshare-marketing-infografik

Da li koristite Slideshare u okviru svoje online marketing strategije? Da li imate neke nove ideje o korišćenju Slideshare-a?

Ako su vam ove informacije zanimljive, podelite ih sa prijateljima na Facebook-u, Twitter-u, LinkedIn-u.

Hvala vam puno što ste pročitali ovaj članak!

5 thoughts on “Kratak vodič za Slideshare marketing”

  1. Avatar

    Svaka čast deljenje ovakvih informacija predstavlja bogatstvo za razvoj svake kompanije. Neizmerno sam Vam zahvalna na svim mailovima.
    Pozdrav
    Tatjana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!