Skip to content

Cornerstone sadržaj – glavni stub vašeg bloga

cornerstone-sadrzaj-glavni-stub-bloga

Ažurirano, februar, 2020.

Šta je Cornerstone sadržaj?

Cornerstone sadržaj je kamen temeljac, osnova, stub vašeg bloga. Izraz Cornerstone je prvi upotrebio Brajan Klark sa CopyBlogger-a 2007. godine, definišući ga kao mesto gde postavljate važan sadržaj vašeg bloga/sajta, nešto što je osnovno, što se konstruiše i razvija.

Po Brajanu, to su informacije koje posetioci moraju znati, kako bi najbolje koristili blog i odlučili da posluju sa vama. Brajan danas ima 12 originalnih Cornerstone sadržaja, koji Copyblogger rangiraju sa jakim ključnim rečima i dovode stalno nove posetioce.

Stranica sa Cornerstone sadržajem ima najvažniju ulogu u strategiji marketinga sadržaja, a deo te strategije su:

 • Povećanje broja čitalaca i pretplatnika na email listu;
 • Isticanje ranije kreiranog sadržaja na blogu i spajanje članaka koji se odnose na temu na jednom mestu;
 • Inspiracija i edukacija posetilaca;
 • Pružanje uvida u probleme koje možete da rešite za svoje posetioce i kupce;
 • Odlično rangiranje u pretraživačima za ključne reči;
 • Više linkova ka vašem blogu;
 • Komentara, angažovanja na društvenim mrežama, što će sve pomoći da poboljšate ukupan SEO bloga.

Cornerstone sadržaj ima važnu ulogu u bilo kojoj SEO strategiji. Cornerstone sadržaj možete kreirati kao blog post, više postova ili kao statičku stranicu na sajtu, koja vašim čitaocima nudi čistu vrednost.

Kada je u pitanju statička stranica to može biti početna stranica ili bilo koja druga stranica na sajtu. Ja lično, za sve moje članke sa Cornerstone sadržajem, više volim da koristim formu blog posta nego statičke stranice.

Ovaj sadržaj važi za najbolji na vašem sajtu/blogu i to je jedan od razloga zašto se zove Cornerstone (kamen temeljac).

Sadrži dobro napisane, objašnjene, važne informacije u vezi sa temom kojom se bavite, vašom tržišnom nišom. Informacije treba da budu jasne za čitaoca, kao da se prvi put susreće sa temom.

Cornerstone-sadržaj-marketing-sadržaj

 

Cornerstone sadržaj pokazuje znanje koje imate na određenu temu, vaš autoritet. To je sadržaj na kome se gradi vaš posao i ostatak vašeg bloga ili sajta. Čitaoci prate vaše savete i rado se vraćaju sadržaju ako su zadovoljni.

Na taj način, stičete poverenje, posetioci shvataju šta radite i kako im možete pomoći, tako da mogu doneti odluku i da kupuju od vas. Ako uspete da  zadržite posetioce na stranici više od 30 sekundi, imate šanse da postanu vaši pretplatnici i kupci.

Druga stvar koja ide u prilog ovome je ta da Google uzima ovo vreme u obzir kod rangiranja u rezultatima pretraživanja.

Za Cornerstone sadržaj se često kaže da je i „evergreen“. Međutim postoji ipak mala razlika između ove dve vrste sadržaja:

Evergreen sadržaj se zove i „bezvremeni“ zato što pruža definitivne odgovore i objašnjenja, koji su tačni i trajni za sva vremena, sadašnje i buduće čitaoce. Cornerstone je najčitaniji, najbolji sadržaj na vašem blogu, edukativan i zanimljiv.

Zašto ovo pominjem? Zato što bi bilo savršeno da kombinujete ove dve vrste sadržaja. Najbolji odnos je 20% „evergreen“ i 10% Cornerstone sadržaj, dok preostalih 70% čine razne vrste dinamičkog sadržaja.

Neki od poznatih autoriteta u kreiranju Cornerstone sadržaja u oblasti internet marketinga su Neil Patel (NeilPatel.com), Pat Flinn (Smartpassiveincome.com), Ashley Faulkes (Madlemmings.com) i mnogi drugi.

Cornerstone-sadržaj

 

Kako da izaberete članke od kojih ćete izgraditi Cornerstone sadržaj?

Moj savet je da prvo izaberete one članke koji će pomoći čitaocima i informisati ih kako da reše neki problem. Gledajte da ti članci ne budu površni, već sveobuhvatni, sa širim pogledom na temu.

Takođe je važno da se svi članci rangiraju za neku određenu ključnu reč. Zatim potražite još primera, stručnih mišljenja, informacija i temeljnije obradite svoju temu za Cornerstone sadržaj.

Ako tek započinjete sa blogovanjem, možete kreirati seriju informativnih postova kao neku vrstu kursa, kako bi ohrabrili svoje čitaoce da se prijave ili obave neku kupovinu na kraju kursa. Više o idejama za pisanje posta na:

18-ideja-post

Poželjno je imati 3-5 stranica sa Cornerstone sadržajem. Često je potrebno da kreirate dodatne postove, kako bi sadržaj izgradili i sve objedinili u jednu široku temu.

Ako već imate postove, možete napraviti spisak od tri-četiri koji su relevantni za temu koju ste odabrali. Ažurirajte ih i smestite u Cornerstone sadržaj. Na ovaj način povezujete postove na svom blogu međusobno, što je super za SEO.

Da biste odlučili koji sadržaj na vašem blogu/sajtu će biti Cornerstone, probajte da se stavite na mesto nekog ko ne poznaje dobro vašu tržišnu nišu nišu, a došao je na vaš blog/sajt.

Koje informacije ćete prvo potražiti i koje članke pročitati? Upravo su to članci koji nude važne i osnovne informacije i Cornerstone (kamen temeljac) su vašeg bloga.

Ako koristite WordPress i Yoast SEO plugin, možda ste primetili “Cornerstone Content” funkciju, koja postoji od aprila 2017. i služi da označite članke ili strane koji su, po vašem mišljenju, vaš Cornerstone sadržaj:

cornerstone-wordpress-seo-yoast

Šta sve može da bude Cornerstone sadržaj i kako treba da izgleda?

Članci sa Cornerstone sadržajem su uglavnom duži i broje od 1.500 do 10.000 reči. Većina članaka koje ja objavljujem na ovom blogu su dužine preko 1500 reči, detaljni su i pružaju vrednost čitaocima.

Bez obzira što nisu svi Cornerstone, važno mi je da svaki bude vredan na svoj način:). Ovo ne znači da se sadržaji od, na primer, 700 reči ne može rangirati, zato što rangiranje određuje više faktora (kao što su, između ostalih, koliko je stara web stranica, kakav autoritet ima…)

Cornerstone članak kreirate kao i svaki drugi na blogu. Treba da bude dinamičan i da predstavlja kombinaciju teksta sa medijskim elementima, kao što su: fotografije, grafikoni, infografici, video i slajd prezentacije, audio snimci, statistike i drugi podaci, relevantni resursi.

Koristite kvalitetne slike u bojama, jer je sa njima sadržaj ubedljiviji i pomaže čitaocima da temu vizelno dožive. Ovo važi i za inforgrafike, snimke ekrana i druge vrste vizuelnog marketinga koji podržava i obogaćuje blokove teksta. O resursima sa fotografijama, saznajte više:

besplatne-fotografije-blog

Neki od primera koje možete koristiti za Cornerstone sadržaj su:

 • vodiči za početnike na određenu temu
 • opis i pregled karakteristika proizvoda i usluga
 • lista potrebnih alata i resursa
 • odgovori na često postavljana pitanja za određenu temu
 • video prezentacija vašeg proizvoda ili usluge
 • lista sa savetima i metodama za rešavanje problema u oblasti kojom se bavite, itd.

Jednom kada imate napisan ovakav sadržaj, možete ga ažurirati dodavanjem neke e-knjige, poziva na webinar, članka sa novostima na datu temu, intervjuom sa liderima, prezentacijom, slikom.

U svakom slučaju, s vremena na vreme, pročitajte Cornerstone sadržaj i, ako je potrebno, ažurirajte ga. Dodatni razlog je da Google daje prednost stranicama koje su ažurirane.

Pogledajte moje savete za pisanje i dizajniranje blog posta:

7-osnovinih koraka-uspesan-post

Koji su glavni koraci u kreiranju Cornerstone sadržaja?

Ono od čega uvek počinjete u kreiranju sadržaja je vaša ideja i na osnovu nje istraživanje ključnih reči. Da bi istražili ključnu reč, zamislite šta bi čitalac ukucao u pretraživač da bi došao na vašu stranicu.

Možete izabrati nekoliko ključnih fraza za Cornerstone sadržaj, jer kada je ovakva vrsta sadržaja u pitanju, posebno je važno da bude pronađen na Google:).

Inače, ja ne favorizujem “pisanje za pretraživače”, ali na osnovu ličnog iskustva u kreiranju članaka kao Cornerstone sadržaja, mogu potvditi da njihovo rangiranje za određene ključne reči, jeste nešto što daje rezultate.

Cornerstone sadržaj-2

Organizujte Cornerstone sadržaj. Počnite od naslova i podnaslova. Gradite svoj naslov oko jedne ili više ključnih reči. Svaki naslov uvek treba da sadrži ključnu reč.

Ne pišite Cornerstone sadržaj misleći kako ćete ga reklamirati, već ga posmatrajte kao alat, edukacioni resurs.

Koristite podnaslove koji olakšavaju i podstiču čitanje. Za kreiranje podnaslova koriste se ista pravila kao i za naslove. Zbog pretraživača, kada kreirate naslov u WordPress-u, kreirajte i SEO naslov.

Upotreba pitanja kao podnaslova je dobar način da organizujete podnaslove u okviru sadržaja. O alatima koji vam mogu pomoći u kreiranju naslova i podnaslova saznajte klikom na tab:

Kako-napisati-naslov-post

Uvek je dobro da dodate nešto novo, podelite svoje mišljenje, potkrepite odgovarajućom statistikom i podacima, primerima. Odličan način da dodate vrednost svom sadržaju je da uključite mišljenja drugih blogera, njihove odgovore na vaša pitanja, citate.

Sadržaj obavezno povežite sa drugim sadržajem koji se nalazi kako na vašem blogu, tako i na drugim blogovima/sajtovima, koji imaju kredibilitet i autoritet.

Na primer, ako je vaš Cornerstone sadržaj na temu internet marketinga, možete ga povezati sa člancima kao što su: “PPC marketing”, “Viralni marketing”, “Slideshare marketing”, “Youtube marketing”, “Pinterest marketing, itd.

Ohrabrite čitaoce da se angažuju i ostave komentar. Ponudite im da se pretplate na blog i newsletter. Što više sadržja čitaju, veća je šansa da postanu vaši kupci.

Objavite sadržaj na društvenim mrežama i podstaknite čitaoce da dele, stavljajući ikonice za deljenje ispod i iznad Cornerstone članka.

Uredite svoj post detaljno, tako što ćete proveriti kako je sve napisano, uključujući pravopisne i gramatičke greške, pre nego što ga objavite.

Cornersone-promocija-web-sadrzaja

Bez obzira što vam donosi dosta posetilaca, za Cornerstone sadržaj možete kreirati poseban marketing levak.

Dodatno ga promovišite putem: email marketinga, stavljajući link u footer-u sajta, kreiranjem manjih banera u sidebar-u sajta, povezivanjem sa vašim člancima na drugom blogu, ako ste bili gostujući autor.

Poznati copywriter Dejvid Ogilvy smatra da je najbolji način za promociju posta na blogu upravo Cornerstone post. Promocija je važna: čak i za najbolji i najkorisniji sadržaj vredi da 20% vremena treba provesti u njegovom kreiranju, a 80% posvetiti promociji.

Osnovni cilj Cornerstone sadržaja je da bude koristan i relevantan za posetioce bloga. Drugi cilj je da taj sadržaj bude dovoljno ubedljiv  i sveobuhvatan, kako bi se čitaoci povezali sa njim.

Ako se posvetite ovim ciljevima imate velike šanse za uspeh. Cornerstone sadržaj je dugoročno isplativ, zato ga povremeno ažurirajte dodavanjem novih informacija.

Nadam se da vam je čitanje ovog posta bilo zanimljivo i da je  pomoglo da razumete značaj i koncept Cornerstone sadržaja, kao i da vas je motivisalo da kreirate ovakav sadržaj na svom blogu/sajtu.

Ako već niste kreirali Cornerstone sadržaj, planirajte to još danas, naročito ako imate kvalitetne i vredne postove koje možete preurediti za stare i nove čitaoce.

Za pomoć ili dodatna pitanja, slobodno se javite. Zahvalna sam za svaki like i share ovog članka na Facebook-u, Twitter-u… Želim vam sreću u kreiranju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Sadržaj je zaštićen!